Superfoods-hälsofrämjande för hela kroppen!

 • | Gäst

Sommaren är snart här och vad passar då bättre än en kylande och fruktig superfood-sommarsmoothie! Den är inte bara god utan även någonting jag inkluderar dagligen för att ge min kropp den extra näringsboost den behöver för att jag ska må mitt allra bästa under semestertiden. Kika gärna längst ner på inlägget där jag delar ett recept på en god jordgubbssmoothie!

VAD ÄR SUPERFOODS?

Superfood är ett ord som används ofta och det är väl inte så konstigt med tanke på att det inte har en standarddefinition. Superfoods är ett generellt samlingsnamn för livsmedel som anses vara särskilt näringsrika och fördelaktiga för vår nuvarande och långsiktiga hälsa och hud.

Superfoods är livsmedel som innehåller nästan alla vitaminer, mineraler och spårämnen som kroppen behöver för att må bra, samt är även rika på antioxidanter, fytoämnen, proteiner, enzymer och essentiella fettsyror; beroende på typ av livsmedel. På så sätt kan man säga att det är naturens multivitamin och är ett toppensätt att få i sig en högre önskad mängd av specifika näringsämen. Superfoods inkluderar allt ifrån frukter, bär, grönsaker, örter, alger, frön och mer och finns oftast att köpa som ett högkoncentrerat pulver, med finns även som dryck.

 SUPERFOODS PÅ EN CELLULÄR NIVÅ

Kroppen utsätts dagligen för många yttre och inre påfrestningar som leder till oxidativ stress, en naturlig del av åldersprocessen. Detta leder till bildande av fria radikaler på en cellulär nivå, som kan påverka vår nuvarande och långsiktiga hälsa och hud negativt. Därför kan ett dagligt intag av antioxidantrika superfoods, tillsammans med en hälsosam och varierad kost och livsstil, ha hälsofrämjande egenskaper för hela kroppen; genom att bekämpa bildandet av fria radikaler och förebygga tidigt åldrande. Om vi tillför en hälsosam nivå av dessa näringsämnen så stödjer vi inte bara vårt inre men även vårt yttre, för vårt yttre speglar oftast vårt inre välmående.

SAMMANFATTNING AV SUPERFOODS FÖRDELAR

Superfoods har många fördelar och för mig är det livsmedel som jag älskar att rekommendera. Se nedan för alla dess fördelar.

 • Tillför kroppen en terapeutiskt mängd av näringsämnen som jobbar förebyggande.
 • Är naturligt rika på vitaminer och mineraler som bidrar till att behålla normal hår, hud och naglar.
 • Innehåller antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler i hela kroppen.
 • Har visats ha antiinflammatoriska egenskaper.
 • Superfoods i pulverform är rika på fibrer som fungerar som föda för de goda bakterierna i vår tarm. Detta i sin tur kan främja en hälsosam tarmslemhinna samt matsmältning och bidra till regleringen av våra hormoner samt hjälper oss bibehålla normala blodsockernivåer.
 • Superfoods i pulverform är rika på fibrer som kan reglera våra tarmrörelser och förebygga förstoppning samt även stötta kroppens naturliga utrensningsprocesser.
 • Räknas som ett livsmedel och därmed passar oftast alla, förutom de med allergier eller intoleranser.
 • Är ett toppenalternativ för de som inte vill ta tillskott i kapsel- eller tablettform.
 • Finns oftast i pulverform eller som koncentrerad juice och går lätt att blanda i en valfri smoothie, gröt, yoghurt, bakning och dryck.

FÖRDELEN MED VILDPLOCKADE SUPERFOODS 

Produkterna som jag idag kommer lyfta (se nedan) innehåller endast nordiska handplockade vilda ingredienser, där 2 teskedar pulver motsvarar cirka 100-500g färska bär/grönsaker, och för mig är det ett helt fantastiskt och enkelt sätt att få i sig en stor mängd med nyttigheter. Speciellt då det är många som kanske inte tycker om vissa frukter eller grönsaker.

Fördelen med livsmedel från vilda växter är att dessa har visats innehålla en högre mängd fytonäringsämnen jämfört med odlade plantor. Fytoämnen är naturens kraftfulla antioxidanter som finns i många olika färger och ger frukt och grönsaker dess vackra pigmentering. Varje färg har en unikt hälsofrämjande egenskap för huden och hela kroppen.

Fytoämnen bildas när växten utsätts för stress som temperaturändringar i sin omgivning; och därmed fungerar som växternas immunsystem. Om vi jämför odlade plantor med vildvuxna så utsätts odlade inte för samma stress när de växer i tryggheten av ett växthus.

Det bästa sättet att säkerställa ett bra intag av så många olika fytoämnen som möjligt är genom att äta ’regnbågen’, och vad jag menar med det är att tallriken ska vara så färgglad som möjligt med olika frukter och grönsaker.

FÄRGKATEGORI & HÄLSOFRÄMJANDE EGENSKAPER

Här tar jag upp 4 fantastiska superfood-produkter i pulverform i deras respektive färgkategori samt vilket ’känt’ fytoämne de innehåller, tillika med dess hälsofördelar.

BLÅ/ LILA/ SVARTA BÄR

Dessa bär innehåller en hög mängd av fytoämnet antocyaniner som bidrar till dess blåa färg. Studier har visat att antocyaniner har antibakteriella egenskaper samt kan skydda mot UV skador och motverka hudens åldrande. Det har även visats att den kan stödja blodcirkulationen, ögon-, hjärt- och neurologisk hälsa.

GUL/ORANGA BÄR

Rikt på karotenoider som inkluderar betakaroten, det kända ämnet i brun utan sol-tillskott. Efter intag lagras karotenoider i huden och kan bidra till en naturligt gyllenbrun färg. Det har även visats att karotenoider kan stödja immunförsvaret samt vår ögonhälsa. Ett intag av havtorn är även rikt på omega 3, 6, 7 och 9 fettsyror som håller vår hud återfuktad och är essentiella för vår hälsa.

RÖDA BÄR

Dessa bär är speciellt rika på lycopene som bidrar till att ge bären sin röda färg. Lycopene har visats stödja immunförsvaret genom att motverka inflammationer, samt stötta vår hjärt- och neurologiska hälsa. Just tranbär har även visats stödja en hälsosam urinväg och jobbar förebyggande mot urinvägsinfektioner. Detta pulvret är även min favoritsmak! Jag blandar den i ett glas vatten och dricker under dagen.

GRÖNA GRÖNSAKER & ÖRTER

Rikt på klorofyll som ger bladgrönsaker dess gröna färg. Klorofyll har visats tillföra mer syre till blodet, något som är viktigt för cellernas näringsupptag och omsättning, samt kan även stödja kroppens utrensningsfunktioner och blodsockerbalans. Örten pepparmynta har även visats ha en lugnade effekt hos de med känslig mage.

Här delar jag även en supergod och enkel jordgubbssmoothie som innehåller det röda bärpulvret som jag tidigare nämnt. Alla dessa pulver kan absolut även blandas i ett annat valfritt recept.

RECEPT

                                                                                                                  

Jordgubbssmoothie

1 tsk RED pulver

1 banan

5–6 frusna jordgubbar

2 dl kokosdryck eller mandel/havre mm.

Gör så här:

Mixa allt i en blender. Häll upp och njut av din smoothie direkt!

Hoppas att det smakar!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Superfoods-hälsofrämjande för hela kroppen!”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Stina Jonsson skriver:

  Ska absolut titta på dessa pulver! 🙂 Supersmidigt när man inte har tid eller ork till att göra en smoothie, eller rent utav inte har tillgång till en blender.

  Min absoluta favvo smoothie kommer från boken ”Bliss” av Maria Borelius, som dessutom skrev ”Hälsorevolutionen,” och är både nyttig och spännande i smaken. Jag har anpassat den såhär:

  1 stort glas:

  2,5 dl mandelmjölk
  1 skopa neutralt proteinpulver
  3 tsk frön (ex. pumpafrön, solrosfrön, hampafrön, linfrön, chiafrön. Jag tar en mix av 3 olika för ”nyttighetens skull”)
  1 tsk kakopulver (Jag köper en trevlig ekologisk sort från min lokala Life-butik)
  3 msk frysta lingon
  1/2 – 1 tsk chilliflakes

  Kände mig tvungen att dela med mig av receptet för jag tycker att den är fantastisk. Det enda som kanske hade varit bättre än om man tryckt i en näve spenat, men jag tycker personligen att färgen blir trist och framför allt förändras smaken något för mycket, får exprimentera vidare 😉

  Tack som alltid för trevliga blogginlägg och mysig podd!

  • Gäst skriver:

   Hej! ja men precis, ibland räcker inte tiden till och då kan ett superfood pulver blandat med lite vatten vara bättre än ingenting. Tack snälla för att du delade receptet med oss, det ska testas! Jag älskar att lägga frön i smoothies för en extra mättnadskänsla. Alltid kul att dela recept och prova något nytt! Vad härligt att höra att du gillar inläggen, det värmer oss i hjärtat. <3 /Jessica