Hur du behandlar överexfolierad hud

När man vill ha snabba resultat kan man gå lite för hårt och fort fram när det kommer till peeling och andra effektiva produkter som retinol. Vanligt är att man överexfolierat huden genom att man använt flera olika syror samtidigt, i tron om att man får bättre effekt eller att acne ska ge med sig. Eller för att man inte haft kunskap om att två produkter varit likvärdiga. Det kan även ske genom att man använt en peeling alldeles för ofta i början (morgon och kväll)  när man ska introducera den på huden, eller även senare.

  Överexfoliera inte huden

  Många har uppfattningen att peeling ska kännas rejält i ansiktet, starkare desto bättre. Vilket inte är helt optimalt för huden. Precis som med crèmer ska man anpassa en peeling för sin hudtyp. Använd inte en stark peeling om du har en känslig hud. Undvik kraftiga kornpeelingar om du har lätt för att bli röd i huden eller om du har inflammerad acne i huden, det river bara upp och irriterar huden mer. Satsa i stället på en mild peeling, till exempel en enzympeeling om du är känslig, Daily Microfoliant från Dermalogica är en typiskt snäll enzympeeling som passar alla.  Man kan också välja milda peelande syrapads som Moisture Glow Pads, från SCSC som stryks på huden.

  Vissa gnor hårt med handduken i ansiktet för att ”peela” huden lite extra, som grädde på moset efter rengöringen. Tyvärr saboterar man hudens om man gör det varje dag, då handlingen blir som om du peelar huden, att göra det varje dag utöver din vanliga peeling blir för ofta.  Är man på väg att överexfoliera huden så gör man det kanske mer än 3-4 gånger i veckan, då kan man nästan räkna med att huden kommer att börja kompensera för den obalans man skapar,  finnar ploppar upp lite här och var, man kan börja fjälla lite eller mycket och resultatet är känslig hud.  Det kan visa sig genom att man inte tål solen på samma sätt, man tunnar helt enkelt ut huden extremt mycket. Vissa krämer kan man bli överkänslig mot som ett resultat av detta,  man tål inte samma produkter man använt tidigare och sist men inte minst blir det för starkt med produkter som innehåller AHA eller retiol. Peela huden kan man göra 1-3 gånger i veckan om det inte är en daglig leave on exfoliering som ska användas. Dessa är extra viktiga att vänja in på huden.

  Tänk på !

  Om du äter något läkemedel mot acne som är receptbelagt som i sig är exfolierande för huden. Vänta med peeling cirka 3-6 månder efter avslutad medicinering. Äter du Roacutan, vänta minst 6 månader med peeling,  1 år om du ska göra kemisk peeling.  Var extra noga med solskydd om du äter receptförskrivna läkemedel mot acne, huden blir extra solkänslig. Börjar man peela huden samtidig så blir huden med största sannolikhet överbehandlad.

  Tecken på att man överexfolierat huden?

  • Torr
  • Huden känns tunnare
  • Rödare hudton
  • Huden kan svida
  • Huden kan börja fjälla lite eller mycket
  • Huden kan bli så pass torr att det nästan känns som eksem
  • Svider när man applicerar sina vanliga hudvårdsprodukter som man i vanliga fall tolererar.
  • Det blir torrt när du sminkar dig

  Vad ska man göra om man peelat huden för mycket?

  Huden återuppbygger sig hela tiden, skulle man peelat huden för mycket så är det ingen fara. Huden reparerar sig inom 3o dagar ungefär. Under den tiden har du möjligheten att hjälpa huden på traven med reparationen. Det kanske känns som att vad du än lägger på huden så hjälper det inte, den känns fortfarande torr, eller svider men det kan ta ett tag innan huden börja vända. Under denna tid ska du inte peela huden, i alla fall inte i den omfattning som tidigare. Använd inga syror eller retinol heller,  du ska få balans på huden igen,  ge den en chans att vila och återuppbygga sig genom sin naturliga cellförnyelse. Nu är det bästa att satsa på fukt, börja med att addera ett serum som ger huden fukt, hyaluronsyraserum är lämpliga nu. Det finns ju olika ”grader” av överpeelad hud, har du bara peelat lite för mycket, börja med serum, räcker inte det så addera olja, räcker inte det byt creme. Ceramider är bra ämnen i cremer som hjälper den på traven. Sheetmasker är alltid bra, dock behöver näringen tillföras till huden under en längre tid, så en sheetmask är bättre för stunden.

  Det man inte ska blanda ihop med överexfolierad hud är en lagom peelad hud av exempelvis retinol, som kan göra att man fjällar. Det brukar visa sig som ytliga fjäll och huden är intakt under, hudbarriären känns intakt och är i normaltillstånd.

  bild ansikt och produkter

  Några återfuktande produkter från de Koreanska märkena HYGGE och make p:rem

  Produkter som räddar en överexfolierad hud

  Serum 

  Safe me. Relief Moisture Green Ampoule; En perfekt produkt att börja rädda en överexfolierad hud med. Denna är givetvis bra också om man är känslig i huden i vanliga fall eller har rosacea.

  Anti-Redness Rosa Calming Serum: Ett snällt och återfuktande serum som tar bort rodnaden och den tillfälliga överkänsligheten i huden.

  Hydra B5 Intense; Ett serum fullproppat och laddat med hyaluronsyra som verkligen dunderfuktar huden maxat.

  All- In- Essence; är verkligen ett riktigt återfuktande serum som också lungnar en torr och irriterad hud, den är bra att addera om du överexfolirat huden.

  Oljeserum

  Bisabolol Hydrating Oil Primer; Denna produkt är först och främst en primer, MEN den går också att använda som ett oljeserum.

  Fundamental Watery Oil Drop; Egentligen är det här en hybrid av serum och olja, tillräckligt för att reparera en skadad hudbarriär. Den har mer en känsla av olja en ett serum dock.

  Cremer

  Omega+ Complex Moisturizer; Denna är perfekt att ta till om huden har blivit riktigt torr och känslig, Paulas Choice har inte parfym eller några starka ämnen i sina produkter.

  Hyper- Sensitive Hypoallergen 24H Care; Denna creme är återuppbyggande för huden, genom att den är rik och snäll på huden. Har du överpeelat huden mycket och den är riktigt känslig är denna passande.

  Safe me. Relief Moisture Cream;  denna är lugnande och samtidigt återfuktande på huden, perfekt att lägga över ett serum för att behandla en överbehandlad hud.

  Sheetmasker

  Comfort Me Barrier Hole Mask; en barriäruppbyggande sheetmask som man kan lägga in någon gång, som ett stärkande komplement.

  Behandla huden med dessa produkter under 1-2 veckor, och under denna tid använd inte varken syror eller retinol. När huden känns stabilierad igen kan man återgå till sin rutin. Då är det läge att vänja in produkten igen på huden, för att få huden att adaptera sig till produkten på bästa sätt.

  Vill du lämna en kommentar?

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  20 svar till “Hur du behandlar överexfolierad hud”

  • (20) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
  1. Charlotte skriver:

   Hej Johanna!
   Jag misstänker att jag har öerxfolierat min hud till en lätt grad – det är långt ifrån huden på exempelbilden, men jag är konstant torr och huden känns ”skrovlig” varje morgon och inte längre slät och det blir ännu värre med smink. Detta är ett helt nytt hudtillstånd för mig som tidigare bara haft problem med (väldigt) oljig hud och jag känner inte alls igen den. Dock testade jag i vintras på retinol i samband med att jag även introducerade Daily Microfoliant på daglig basis och misstänker att detta kan vara boven. Hur som helst har torrheten hängt med mer eller mindre hela vintern men är som värst just nu.

   Blev rekommenderad att dra ned på exfolieringen (1-2 ggr i veckan) och att satsa på fukt istället för peptider i mina cremer. Jag blev rekommenderad nattcremen 12H Night Renewal Emulsion och gillar den skarpt, även om jag tror jag har ett tag kvar tills huden är balanserad igen. Dock innehåller denna PHA, är det okej trots att man ska lägga syrorna åt sidan medan huden reparerar sig? Och hur är det med att använda cremer som innehåller PHA både morgon och kväll under repareringsperioden?

   Tack för ett oerhört informativt inlägg!

  2. Helena skriver:

   Vilket bra inlägg, tack! En fråga: är torr och orolig i hyn nu och använder oljeprimern från MTM under foundation. Har även primern i samma märke med niacinamide. Nu när jag läser att man kan ha oljeprimern som serum undrar jag om det är bra att ha oljeprimern istället för mitt serum men också ha den andra primern som primer efter dagkräm? Eller blir det ”kaka på kaka ” även om oljeprimern används som serum?

   • Hej ! Helena, du kan använda båda primers, då du använder oljeprimern som ett serum och den andra mer som en vanlig primer. 🙂 Det är mer mer om du känner själv att det blir för mycket på huden.

  3. Bella skriver:

   Tror jag kanske är här, flagnar inte men supertorr och min senaste kräm från Paulas choice för normal to dry skin svidar ordentligt när jag smörjer. Ska man fortsätta använda eller välja en annan om det svider? Och är c-vitamin serum bra eller dåligt i detta tillstånd?

   • Att det svider kan vara för att du är så torr, så det kan det göra oavsett vilken cremen du lägger på. Har du peelat lite för flitigt så låt dem vara ett par veckor nu. Skulle även rekommenderat att vänta med C vitamin om det svider i huden. 🙂

  4. Désirée skriver:

   Hej Johanna! Du har så snygg rouge på bilden ovan där du håller upp produkterna. Vilket märke och färgnyans är det?

  5. Sara skriver:

   En fråga till 🙂 Är det okej att fortsätta med peelingen enligt min förra kommentar, även under sommaren?

  6. Sara skriver:

   Jag använder en kornpeeling 1 gång/veckan och en mild syratoner varje kväll och morgon. Jag tror att min hud klarar det, men blir lite orolig nu. Tror du att det är okej?

   • Hej ! Sara

    Det kan fungera men det kan vara lite mycket två gånger om dagen, det beror på vad det är för produkt. Ett första teckan på om det är för mycket är att man blir torr. 😉

  7. Isabel skriver:

   Hej! Rekommenderar du att vänta 6 mån efter Roaccutan även med mild enzympeeling? 🙂

   • Hej! Isabel, jag skulle ta lite lungt men det är bättre med enzympeeling än någon form av syrapeeling 🙂

   • Elin skriver:

    Efter den typen av extrem behandling ska du vänta minst 6 månader med att peela alls. Satsa på att återuppbygga huden in och utifrån. Jobba med produkter som innehåller fett och inte sliter på huden. När du behandlat med Roaccutan är huden extrem extrem tunn. Detta gäller hela kroppen. Första halvåret och sommaren efter avslutad behandling ska du skydda din hud och ditt ansikte från solen. Använd med fördel Spf 50, keps och solglasögon och undvik att vara i direkt solljus. Din hud behöver återhämta sig.

    För mig tog det nästan ett helt år innan min hud hade någon form av tolerans efter avslutad behandling. Jag jobbade mycket med milda oljor, så som mandelolja för att skydda huden under natten.

    Hoppas din behandling fungerat bra! <3

    • Isabel skriver:

     Tack Elin! Jag är på min femte månad nu och har tack och lov inte några stora problem med torr och skör hud, märker såklart att huden är tunnare och jag behandlar den varsamt men jag vet att många har det mycket värre. Har fått fina resultat på acnen! Använder bara Maria Åkerberg i min rutin och då produkter för torr och känslig hud, även oljor. Samt spf 50

  8. Cilla skriver:

   Kanoninlägg. Tack snälla för massa bra info. En följdfråga: om man fjällar/rodnar till följd av acnebehandling (acnatac), vad är då lämpligt att lindra det obehagliga fjällandet med?

   • Hej Cilla! Jätteroligt att höra att du gillar inlägget 🙂 Du kan använda alla produkter då de inte innehåller något aktivt, kika på HYGGE eller make P:rems produkter som är snälla, det kan också krävas en olja för att minska fjälllandet. Även Calm Serien från Paulas Choice är ett bra alterntiv. Men ingen syror eller retinol samtidigt. 🙂

  9. Anna skriver:

   Jag undrar vad man kan använda om man är röd, torr, kliar, ser ut som eksem på halsen och bröstet?