Keratosis pilaris-Chicken Skin

 • | Johanna

Knottrig hud

Hur vet du om du har Keratosis Pilaris eller Chicken skin som det också kan kallas? Stryker du med händerna på armens baksida eller på baksidan av låret så kanske du känner knottror. Det är med största sannolikhet keratosis pilaris, helt ofarligt, det är mest störande. Varför man får det är inte helt klarlagt men det kan vara ärftligt. Ibland kan kan hormoner och stress påverka. Solljus kan ha en förbättrande effekt för vissa, kombinationen av solljus och högre luftfuktighet, då det mjukgör huden.  Jag brukar få det när det blir kallare ute, då brukar det dyka upp på baksidan av låren och baksidan av armarna.

Knottrorna du känner, är talg, gamla hudceller som täpper till i samma utförselgång som hårfollikeln sitter i. Det blir en tilltäppt plugg, det finns ingen möjlighet för talget att ta sig ut och därför uppstår knottrorna. Det är små igenkloggade porer.  Skulle du klämma på dem, får du ut talg, men det är det sämsta du kan göra om du inte vill ha ärr.  Det kan förekomma på överarmarnas baksida, och baksida låren.

Keratosis Pilaris

Så här kan ett typiskt parti av huden se ut med Keratosis Pilaris

Så behandlar du effektivast

 • Rengör huden regelbundet, som vanligt i duschen. Ibland kan det försvinna av sig självt, men det är ganska sällan, det bästa är att peela och skrubba huden, det kan du göra regelbundet 1-2 gånger i veckan.  Peela huden regelbundet med kraftig peeling för kroppen, är det syra i är det ännu bättre. Eller torrscrubba huden.
 • Smörj in huden efteråt med en kräm med mjukgörande effekt. Eller använda en bodylotion med någon form av AHA syra i, eller glykolsyra, mjölksyra eller en salisylsyra- BHA som har exfolierande effekt och kan gå djupare ner i porerna. Tänk på att vara försiktig i solen om du använder BHA/AHA produkter. Bäst effekt är att scrubba och smörja in huden. AHA-produkterna får du två i en effekt av då de är exfolierande i sig, men du får bättre resultat om du peelar huden först och sedan smörjer in med en AHA-kräm.

Tips på produkter som fungerar vid Keratosis Pilaris

 • Clear Exfoliating Body Spray 2 % BHA– en storfavorit i sprayformat, är smidig om man inte kommer åt på vissa områden.
 • Rexturing Treatment – en exfolierande och snäll produkt som jobbar på keratosis Pilaris.
 • Bioglycolic Rersurfacing Body Scrub– en kraftfull och dubbelverkande scrubb som hjälper till att lösa upp talget i huden.
 • 2xfoliant Peel +Scrub LCA fx160 – är en dubbelverkande peeling som innehåller både 15 % mjölksyra och vaxkulor som därmed jobbar dubbelverkande på huden.
 • Body Complex– är en lättabsorberad produkt som också löser upp KP, den innehåller inte bara salicylsyra utan även olika fruktsyror och även A-vitamin, den jobbar därför antiage på hela kroppen.
 • Problem Dry Skin Cream– med så mycket som 20 % mjölksyra är detta en av de med högre halterna syra, som glykol, mjölk och mandelsyra jobbar på flera nivåer i huden.
 • Hand and Body Replenisher LCA FX141– Priori har en produkt som är både för händer och kroppen, med 15 % mjölksyra som både hjälper till vid keratosis pilaris, men även inåtväxta hårstrån.
  Supple Preparation Body Soap – Koreanska hudvårdsmärket Klairs har också en variant för problemet.
 • Aknicare Chest Back – en annan variant av produkt för att behandla knottriga områden på huden.

 

Bild på produkt från priori

Den här kroppsexfolieringen 2xfoliant Peel +Scrub LCA fx160 från Priori är en av mina favoriter om man vill hjälpa huden på traven vid keratosis pilaris

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Keratosis pilaris-Chicken Skin”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. S skriver:

  Hej, jag har köpt paulas choice 2% BHA body smoothing spot exfoliant, paulas choice skin revealing body lotion 10% AHA och priori LCA fx160 2xfoliant peel+scrubb+gommage+exfoliant för att behandla min kp. Jag undrar om det går bra att använda dessa produkter tillsammans?

 2. Ellinor skriver:

  Hej!
  Min son är 15 år och har keratosis pilaris, han har mest i ansiktet, och lite ner på halsen samt överarmarna.
  Det är värst nu på vintern. Vilka produkter ska vi använda?

 3. Dess skriver:

  Om man har ett barn på 8 år med detta problem på överarmarna, vilka produkter kan man använda då?

 4. Hanna skriver:

  Jag har keratosis pilaris på ovansidan av underarmarna, överarmarna, hela låren,mest framsidan och smalbenen. Ser helt hemsk ut alltså. Jag har smörjt mig med Pc resist weightless body treatment bha 2% i två månader, det har hjälpt på armarna men inte på benen. Jag skrubbar med skrubbhandskar då och då också. Jag måste även ta en vanlig body lotion över för att nu när det är kallt så blir jag väldigt torr.

 5. Kattis skriver:

  Hej,
  Så det är alltså lämpligt med mekanisk peeling här? Kan använda sig av skrubbhandskar och kornpeeling och sedan smörja in med AHA? Bör man använda AHA dagligen för att få bort KP? Mvh Kattis

 6. Izabella skriver:

  Så om jag vill ha en exfoliering med syra samt en återfuktande kräm, vilka två produkter köper jag?

  Och kan man scruba sig varje dag? Eller ska man hålla sig till 1-2 gånger i vecka?