Solskydd för barn & vuxna

Ultrasun – ett märke från Schweiz – fokuserar på kvalitativa solprodukter med ett stort sortiment för både barn och vuxna. Innehållet är snällt och stör inte naturen, dvs de noga utvalda UV-filtren i produkterna har ingen negativ påverkan på korallreven. De har till och med fått ett EcoSun Pass-godkännande enligt BASF. Kort och gott en stämpel på att UV-filtren är bra ur en miljöaspekt.  I sortimentet, som  är väldigt brett, finns både fysikaliska och kemiska UV-skydd. Dessutom är de fria från doftämnen och andra möjliga allergener och är därmed ett bra val för den med känslig hud. Alla produkter i sortimentet skyddar också mot hela ljusspektrat då även blått ljus (HEV)  (det är bra att ha skydd mot det, om man sitter mycker framför datorn) och infrarött ljus (IR). Att solskydd har även dessa skyddande egenskaper är en fördel, då det kan bidra till åldrandet som fria radikaler orsakar, men även risken för pigmenteringar.

bild på solskydd från ultrasun

Ett urval av Ultrasuns solskydd – Sports Gel SPF 30 (den på bilden är ett prov), Face Fluid Brightening & anti-pollution SPF50+ och Face SPF30 Tan Activator.

Vilka solskydd är bäst på barn?

Tänk på att barn under ett år inte ska vara ute i solen alls, de ska skyddas med kläder och hatt och vistas i skugga.  När de är lite äldre, från ett år, rekommenderas att man väljer mineralfilter/fysikaliska filter i första hand och då finns Mineral Baby SPF 50 som är parfymfritt och vattenresistent. Det är särskilt framtaget och testat för barns känsligare och tunnare hud.

bild på barn med solskydd

Två solskydd från Ultrasun, speciellt för barn (på bilden är det prover, de finns att köpa i 100 ml (Baby Mineral SPF50 och Kids SPF50+ och 150 ml (Kids SPF50+)

När barnen är lite äldre, runt 3 års ålder har Ultrasun ett solskydd som heter Kids SPF 50. Detta solskydd väljer jag till min dotter på bilden. Även detta är vattenresistent och parfymfritt. De har som hela serien skydd mot UVA, UVB, det infraröda ljuset och det blåa ljuset (det är i första hand titaniumdioxid som skyddar mot det). Själva produkten är snabbabsorberande och lätt att applicera, vilket är bra då de flesta barn har svårt att stå still när det vankas solskydd.

Olika solskydd för olika behov

Ultrasun har flertalet olika specifika solskydd anpassat efter vilket behov man har.

Fysikaliska solskydd

Fysikaliska filter är titandioxid och zinkoxid – små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen på hudytan. För mindre barn, eller vid väldigt känslig hud som rosacea eller eksem är det bästa alternativet att välja en fysikalisk solskyddsfaktor. Då är det de solskydd som heter ”Mineral” från Ultrasun.

Kemiska solskydd

Kemiska uv-filter går in i översta hudlagret och absorberar Uv-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning. De kemiska filtren i Ultrasun är noga utvalda, både ur stabilitet – och miljösynpunkt.

Kemiskt/fysikaliskt

Solskydd finns som både kemiska och fysikaliska i ett också, det för att kombinera det bästa av två världar för att få till en bra textur som möjligt. Detta ger också det högsta UV-skyddet.

bild på ansikte och solskydd

Ett av solskydden från Ultrasun som är utformade speciellt för ansiktet (  Face Fluid Brightening & Anti-Pollution SPF50+ skyddar speciellt mot föroreningar samtidigt som den ger fukt till huden

Nanopartiklar

Det är mycket prat om nanopartiklar i solskydd just nu och då är det de fysikaliska filtren titandioxid och zinkoxid som man oftast menar. Nanopartiklar används för att formulan ska bli lättare och smidigare att smörja ut på huden och inte bli till en vit hinna. Det man pratar om är huruvida dessa partiklar skulle kunna tränga igenom huden och ut i blodbanan. Men dessa partiklar är egentligen inte så små utan väldigt stora i sammanhanget och penetrerar alltså inte huden djupare, vilket är vetenskapligt bevisat. Ultrasuns produkter går snabbt in huden, men stannar i det yttersta hudlagret där de skyddar huden.

Maxstorleken på en partikel för att den ska kunna penetrera huden är cirka 1 nanometer, partiklar över 1 nanometer kan inte penetrera huden. Molekylvikten för 1 nm ligger kring ca 300-500 dalton.  Nanopartiklarna i Ultrasuns produkter ligger på 20-500 nm, vilket motsvarar >3.000.000 dalton! Det blir fysiskt omöjligt för partikeln att penetera genom huden helt enkelt.

Mina bästa tips på solskydd till barn från Ultrasun

 1. För de allra minsta bebisarna Baby Mineral SPF 50 – ett precis som namnet säger mineralskydd som är fysikaliskt och består av tianiumdioxid och zinoxid. Här har man gjort UV-filteret till nanostorlek för få en bättre textur.
 2. För de lite större barnen finns Kids SPF 50 som är ett smidigt och lättabsorberbart solskydd. Ett fysikaliskt och kemiskt solskydd i kombination, denna är givetvis också parfymfri och vattenresistent är en självklarhet.
 3. Sen har vi från Family serien, som är för hela familjen vilket är smidigt Family SPF 30 som är i lotionform.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Solskydd för barn & vuxna”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. may-britt skriver:

  Hej.
  jag har bare en fråga är inte Paraffinum Liquidum (Mineral Oil, emollient), skadelig för huden?
  Tetter till porer och kan framkale allergi?
  Kram