Olika typer av AHA-syra

 • | Sara

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror. Det finns allt från milda till superaktiva men det kan ju vara lite svårt att veta vilken som gör vad och vilken som passar just din hud. Det ska vi reda ut idag genom att kika på tre av de vanligaste AHA-syrorna.

Syra inlägg 3

Vad är en AHA-syra?

AHA är en vattenlöslig syra som används ofta inom hudvård för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera (peela) bort gamla, förbrukade celler från vår hudyta. De förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt.

Samtidigt som syran exfolierar hudytan så om du adderar fukt över ’plumpas’, vilket gör linjer och rynkor mindre framträdande. När man får bort den glåmiga, tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hudstruktur. Ibland används även AHA-syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter, då hittar man de oftast ganska långt ner i ingredienslistan.

Låt oss kika på tre av de vanligast förekommande AHA-syrorna i hudvård.

– Mandelsyra (Mandelic acid) – den milda syran

Mandelsyra är en AHA-syra som utvinns ur bittermandel och har en större molekyl vilket gör att den inte når lika djup ner i huden och blir därmed mildare, perfekt för dig med känslig hy eller om du är ny till AHA-syra.

Denna typ av syra har god effekt på hyperpigmenteringar, förbättrar en grov hudstruktur och minimerar fina linjer. Mandelsyrans välkända antibakteriella egenskaper gör den även perfekt för en fet hud med acne och blemmor.

Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend är en återfuktande, daglig leave-on exfoliering, som hjälper till att bli av med de där gamla hudceller. När cellförnyelsen på detta sätt ökar ger de en sundare lyster och ökad fasthet. I produkten finns vi även pantenol, hyaluronsyra och betaglukan som lugnar, återfuktar och reparerar huden.

Syra inlägg 4

 

– Mjölksyra (Lactic Acid) – Syran med lite mer drag i

Mjölksyra framställs ur sura mjölkprodukter, som tex ost och yoghurt. Surheten är i sig välgörande eftersom en frisk hud bör vara svagt sur. Denna syra brukar räknas till gruppen av naturliga fuktighetsfaktorer (NMF = Natural Moisturizing Factors) som finns naturligt i huden och som hjälper huden att binda vatten. Även denna syra har fina antibakteriella egenskaper.

Bra vid: Torr- eller fet hud, stora porer, acne, rynkor, och ojämn pigmentering.

En nykomling hos Skincity är märket OSKIA som har en helt otroligt bra serum vid namn Liquid Mask. Denna innehåller just mjölksyra som effektivt peelar och ger ny lyster. Jag upplever verkligen att huden fått ”nytt liv” morgonen efter.

Syra inlägg 2

 

– Glykolsyra (Glycolic Acid) – en mycket aktiv rackare

Glykolsyra är den minsta molekylen av alla AHA-syror, det innebär att den kan penetrera snabbast och bäst. Syran framställs naturligt ur sockerrör, men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att minska tillstånd så som acne, hyperpigmentering, torrhet samt att minska rynkor och linjer.

Nattcreme Turn over från Dermaceutic är en magisk produkt som jag själv använder under vinterhalvåret. Varför bara under vintern kanske ni tänker? Jo det är för att denna rackare är sjukt aktiv med 15% glykolsyra så inget att kombinera med solen med andra ord.

Cremen stimulerar cellförnyelsen likt inget annat och motverkar både pigmenteringar och fina linjer. Gamla hudceller exfolieras bort från hudytan och lämnar huden mjuk och smidig med lyster. Den fullträff för dig som önskar en aktiv produkt.

Syra inlägg 1

Gillar ni dessa ingrediens-skolor? Har du annat ämnet ämne du önskar vi djupdyker i framöver?

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

26 svar till “Olika typer av AHA-syra”

 • (26) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sara skriver:

  Hej! Jag har några frågor:
  1) Jag har en Light Ceutic som ligger och dammar sig – är det en AHA syra? Kan jag även varva den med BHA från PC?
  2) Kan jag varva BHA från PC med Mandelic Acid? Minns inte om jag läst på er hemsida om att man inte skulle göra det.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sara

   Light Ceutic är sååå bra, den måste du damma av! 😀 Denna innehåller glykolsyra som är en djupgående aha-syra. Använd inte ihop med bha syra utan välja olika tillfällen för dessa produkter.

   BHA från PC och Mandelic Acid går även dessa fint att varva. Så att du inte har dem ihop utan vid olika appliceringar.

   Kram Sara

 2. Claudia skriver:

  Hej! Har precis fått hem en Turnover men funderar på hur denna används. Det står direkt efter rengöring. Innebär det att man inte ska ta någon toner eller serum innan man applicerar Turnover? Och inte heller något efter? Eller hur ska man tänka egentligen?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Claudia!

   Vad kul att du ska pröva turn over, jag älskar denna creme! Du kan applicera toner och ett fuktserum under cremen men hoppa över retinol/syra/aktiva serum under och över. Turn over ger fukt i sig så har du en fet/blandad/normal hy behövs ej någon creme över men har du en torrhy så kan du applicera en ”basic-creme” över (ingen syra eller a-vitamin i)

   Hoppas och tror du kommer gilla denna creme 🙂

   Kram Sara

 3. Daniela skriver:

  Kan man använda Turn over varje dag?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Daniela!

   Har du en tålig hy kan du använda turn over varje kväll men börja med att vänja in produkten, då är 2ggr v passande. Allt eftersom om det känns bra kan du öka upp till flera tillfällen.

   Kram Sara

 4. Anna skriver:

  Hej Sara! Jag har ställt en fråga till dig men den är borta.

 5. Anna skriver:

  Vilken aha syra passar ihop med Crystal retinol från Medik 8 ? Undrar även vilken exfoliering man kan använda ihop med samma retinol?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna,

   I början eller för en känslig hudtyp så rekommenderas det ej att applicera a-vitamin(retinal i detta fall) tillsammans med någon syraprodukt då detta blir en kraftfull kombination. När du har använt syra och a-vitamin ensamt på huden några månader utan den andra och detta har känts bra så går det för en tålig hudtyp att applicera syra med retinol över för en mer aktiv hudvård.

   Vad du då gör i början är att välja syra en kväll och a-vitamin en annan. 🙂

   Vilken aha-syra du ska välja beror lite på vilken effekt du önskar, Liquid Mask med mjölksyra skulle vara passande om du önskar fin fin lyster. 🙂

   Kram Sara

 6. Christel skriver:

  Hej, tack för intressant inlägg! Jag har känslig hy (ibland) och har förstått att du också har det. Kanske att man vågar sig på att testa Turnover när hösten kommer. Har du ett tips på serum man kan ha under – har torr, känslig och mogen hy. Mvh Christel

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Christel,

   Så kul att du gillade inlägget, tack 🙂
   Det stämmer, jag har en allmänt känslig hy men genom att vänja in turn over och inte använda den varje dag har jag fått fina resultat utan någon irritation. Så om du likt mig har en något känslig hy kan den fungera fint. Återkom gärna med hur det går, så roligt att få följa.
   Turn over ska appliceras direkt på huden utan serum under för bästa effekt. De kvällar som du inte använder turn over kan jag varmt tipsa dig om underbara Resveratrol B E. , ett fylligt antioxidantserum. Serumet neutraliserar skadliga fria radikaler, förbättrar lystern och maximerar hudens återuppbyggnad under natten, samt stärker hudens naturliga antioxidantförsvar för att förebygga förtidigt åldrande.

   Kram Sara

 7. Sara skriver:

  Hej, jag älskar sådana inlägg! Mer av sådant tack 😀

 8. lovisa skriver:

  pleaseee erbjudande på PC snart:)

 9. Anna skriver:

  Hej!
  Jag håller med dig Turn over från Dermaceutic är otroligt bra . . Min fråga är vilket serum som kan användas före Turn. Helst ett serum som jobbar bra mot anti-age .

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna!

   Vad kul att du också gillar turn over, den är ju för bra! 🙂
   Kika på serumet Derma Lift Serum 5.0 som skulle vara passande att använda dagtid under din dagcreme. Ett serum som ger ett omedelbart lyft med hjälp av akrylatcopolymer, som ger en direkt lyftande effekt, samtidigt som peptider bidrar till en långvarig stimulering av huden.

   (turn over ger bäst effekt om du applicerar denna direkt på huden utan något serum under)

   Kram Sara

 10. Matilda skriver:

  Kan jag använda mandelsyran nu på sommaren?

 11. Anki skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg! Gör gärna detsamma med BHA och retinol. Och som slutkläm hur man kombinerar AHA, BHA och retinol på bästa sätt när man har en mogen hy.
  //Anki