Poddavsnitt 109: Så behandlar Perioral Dermatit

 • | Sara

Påsken 🐣 är här och likaså är ett sprillans nytt poddavsnitt! Denna vecka kikar vi närmare på Perioral Dermatit, en vanlig hudsjukdom som vi dagligen får frågor om. Vi går igenom allt från vad PD är, varför tillståndet uppkommer till hur du bäst behandlar och förebygger. Jag som själv kan få tendenser till Perioral Dermatit delar mina erfarenheter – dos and don’t. Lyssna in!

Hudspecialistpodden finner du på Spotify och där poddar finns. Har du några andra hudvårdande funderingar eller kanske tips på kommande poddavsnitt missa inte att maila oss: Podd@hudspecialisten.se

En tydlig bild av hur Perioral Dermatit kan se ut

5 snabba om Perioral Dermatit

 • Peri betyder runt omkring och oral kring mun. Dermatit är sedan en medicinsk term som syftar en inflammation i huden. 
 • PD visar sig oftast först med rodnad och röda utslag kring munnen, hakan och under även näsan. Utslagen utvecklas till små knottror som kan klia, man kan även känna av en brännande känsla samt att huden lätt fjällar. 
 • Tillståndet kan vara orsakad av en överaktivering av huden genom tex överdriven rengöring, exfoliering eller andra för kraftfulla hudvårdsprodukter. Även sol, kallt väder, torr luft eller stress kan förvärra PD.
 • En väldigt viktig sak är att inte pilla och klämma vid ett utbrott av Perioral Dermatit. Gör man det så kan tillståndet försämras. Den generella rekommendationen när det är ”blossande”, rött och irriterat är hoppa över kraftfulla hudvårdsprodukter samt makeup och gärna köra en “noll-behandling” på området. Vad de är får du reda på i avsnittet. 
 • Efter några veckor senast ser man ofta en förbättring och kan då addera milda produkter på området igen. Skulle tillståndet hålla i sig trots nollbehandling är det bästa att uppsöka din vårdcentral för vidare råd.

Produkter som reducerar och förebygger Perioral Dermatit

PD avsnitt

Som jag prövat olika varianter av nyheten Milky lotion Cleanser innan den blev helt perfekt och är nu lanserad i Skincity Skincare. De här är en mild rengöring i creme-gel textur, speciellt framtagen för den torra och känsliga huden. Rengör samtidigt som den lämnar huden mjuk, återfuktad och stärkt. Lugnande havreolja ger näring och balanserar irriterad hud. För den som inte önskar använda vatten så denna fint att applicera, massera in och endast avlägsna med en sponge

Yasemin hade med sig Milky Moisture Toner, även denna från Skincity Skincare. Jag vill nästan kalla den för en klassiker vid det här laget. Ett djupt återfuktande ansiktsvatten som stärker, lugnar och balanserar huden samt förbereder den för kommande produkter i hudvårdsrutinen. Lugnande havreolja samt vitamin F och B5 balanserar huden medan hyaluronsyra, biosaccharider och Sodium PCA återfuktar på djupet.

För att ge fukt och skydda huden nu i vårsolen rekommenderar vi Ultra Shield Lotion SPF50 från Epionce. En lättviktig, transparent och snabbabsorberande dagcreme med antioxidanter som passar en känslig hy utmärkt

Alla produkterna hittar du även samlade HÄR!

sara och yasemin påsk

Till sist vill vi önskar er en fin påskhelg! 🐰Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Poddavsnitt 109: Så behandlar Perioral Dermatit”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Hej. Har provat många solkrämer för min känsliga hud med tidigare PD, men så gott som alla ger en vitaktig ton på huden. Gör denna det också?