Så lugnar du en känslig vinterhud

 • | Sara

Nu på vintern blir huden lätt både torrare och mer känslig i och med de kalla och torra klimatet. Tillstånd som eksem och en blossande rosacea uppkommer lättare just när hudens barriär inte helt hundra. Låt oss kika på några vanliga hudvårdsdilemman! 🙂

Känslig hy produkter

– Efter rengöring känns min hud irriterad och stram

Här är mitt bästa tips en mild och skonsam rengöring. De ekologiska märket Neal´s Yard lanserade nyligen den micellära rengöringen Sensitive Conmfort + Hydrate Micellar Cleanser. En mjuk, gel-konsistens som avlägsnar smuts och makeup utan att irritera huden. Gillar verkligen hur den känns både lugnande och svalkande vilket är utmärkt för en känslig vinterhud.

Om du använder en rengöringen som avlägsnas med vatten är det lätt att man drar med handduken i ansiktet få bort vatten men det kan lätt skapa irritera. Klappa istället huden torr vilket är mycket mer skonsamt för huden. Jag gillar att använda smidiga The Oshibori Face Towel.

NY micellär water

– Jag använder både serum och creme men huden känns ändå torr och känslig

Helt rätt tänkt att använda både serum och creme, på så sätt behandlar du flera lager av huden. Se till att både ditt serum och creme är anpassade för en känslig hy, allt för aktiva produkter kan stressa huden vilket inte kommer lugna en känslighet i huden.

Addera sedan mer näring, här är Sumbmersive Serum Paradoxe från Beauté Pacifique en grym olja. Genom att jobba serum-olja-creme ger du huden de bästa förutsättningarna för en hud i balans.

BE serum

För att ytterligare boosta din hud, sov med en mask likt Instant Hydrating Mask från samma märke. Innehåller sex ämnen som tillför och bibehåller fukten i huden och som hjälper till att bygga upp en skyddande barriär i hudens yttersta lager. Ja tack! 🙂

– Min huden blossar efter tid utomhus

Kalla vindar kan få den allra mest tåligaste huden att blossa och känna irritation. Vad jag själv gör under de kalla vinterdagar är att addera ett extra lager av skydd. Barrier Repair från Dermalogica är en kultprodukt som alltid får följa med mig i skidbacken. Det unika Anti-Ozonate Complexrt i produkten skyddar och stärker hudbarriären samtidigt som jättenattljusolja och mjukgörande silikoner ger en skyddande effekt och en sammetslen känsla.

Dermalogica BR

– Jag använder nu en bra hudvård men huden är fortfarande röd och irriterad

Tålamod är verkligen ledordet, det tar generellt 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter och därefter brukar resultat visas, det kan gå oftare än så men det kan ändå vara bra att veta att det kan ta tid. Vägen mot en balanserad hud går nästan aldrig helt rakt utan det kan vara två steg fram och ett steg tillbaka nästa dag. Om du känner dig de minsta osäker på dina produkter, hör med en hudterapeut. Något annat som jag ofta tipsar om för att det är så himla bra är något så enkelt som att ta bilder på din hud lite då och då, på så sätt kan du följa dina resultat svart-på-vitt.

Har du några andra hudvårdsdilemman du önskar svar på? Dela gärna i kommentarerna nedan. ♡

Till sist vill jag även passa på önska er alla en riktigt GOD JUL! Hoppas ni får många hudvårdande klappar hihi!

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Så lugnar du en känslig vinterhud”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia Eriksson skriver:

  Hej!

  Jag har nyligen fått reda på att min vuxenacne övergått till rosacea. Eller periodisk dermatit läkaren var lite osäker. Men vet att mamma också hade lite liknade problem så jag tror mest på rosacea. Hursomhelst fick jag utskriven Soolantra som jag nu använt mig i lite över två veckor. Huden börjar lugna ner sig lite grann och det verkar som att den fungerar.
  Men nu till frågan.. kan man använda peeling alls? Och isåfall vilken peeling? Har nu lämnat bort peeling samt retinol sålänge jag använder soolantra dagligen. Tänker att man kanske kan införa det sen i rutinen när man bara använder 1-2 gånger i veckan för att upprätthålla resultat. Annars försöker jag använda snälla produkter som second calming concentrate och k-keutic och rich emulsion.

  God jul!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sofia.
   Tack för din kommenterar. Svårt att säga exakt vad det känsliga tillståndet kan vara men du tänker helt rätt, rosacea har en genetisk faktor så det kan vara detta. Vad bra att Soolantra har gett resultat, använd denna så länge som din läkare råder.

   Till denna kan du addera en mild peeling 1-2 gånger i veckan. Tipset är Calm Redness Relief 1% BHA Lotion, denna passar även fint ihop med dina övriga produkter.

   Återkom gärna hur det går, vill gärna följa din resa! 🙂

   God fortsättning!♡ Kram Sara

 2. Jessica skriver:

  Hej!
  Jag är alltid otroligt torr runt näsborrarna, speciellt under de kallare månaderna. Smörjer in extra mycket fuktserum där och efter min nattkräm från Medik8 brukar jag oxå ta e klick av e fetare kräm från PC. M är fortfarande fnösktorr.
  Vad göra?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jesscia! Så lätt att hunden blir extra torr nu på vintern. Använder du dig av någon syra- eller a-vitamin produkt (tex retinol)? Dessa är effektiva ingredienser men de kan lätt göra huden yttorr. Om du använder dessa är tipset att dra ner på användningen till färre tillfällen på de områden som känns extra torra, då tror jag på en snabb förbättring.

   Ett annat tips är ett superikt balm att applicera just kring näsan, likt bästa Panthenol Ceutic.

   Återkom gärna med hur det går 🙂 God jul! Kram Sara ♡

 3. Linn skriver:

  Hej!

  Jag har ett problem som kanske du (eller någon i kommentarsfältet) kan hjälpa mig med.

  Jag får jättemycket inåtväxta hårstrån på magen under naveln och fick pillmani och började försöka pilla ut massa hårstrån. Nu har jag ett jättestort ärr under naveln som blir vätskefyllt hela tiden och eftersom jag inte kan sluta pilla så försvinner aldrig ärret utan det fortsätter vara vätskefyllt.

  Har du något tips på hur jag får detta att läka/ torka ut? 🙁

  Med vänlig hälsning,
  Linn

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Linn! För att komma till rätta med detta dilemma så får man ta det i steg. Först måste nu såret få läka i fred och sedan kan man eventuellt om det behövs gå på med en produkt för att reducera ärr likt C25 Super Booster.

   Vet hur lätt det är att vilja pilla och klämma men det kan så lätt orsaka skada och långvariga ärr så avstå detta. Efter några veckor kommer såret ha läkt. Så det bästa du kan göra nu är att inte pilla och bara rengöra varsamt. 🙂

   God jul! Kram Sara ♡