Så påverkas din hud av menscykeln

 • | Sara

Vi behöver inte alltid en app som håller koll på vår mens för att veta att den är runt hörnet- ibland är det enda som behövs några finnar för att veta att den är på ingång. Men det är inte bara under den veckan som hormonella förändringar kan påverka huden. Utan det finns faktiskt flera hudtillstånd som kan kopplas till din cykel likt finnar & plitor, torrhet och känslighet men genom att anpassa din hudvård till dessa är det lättare att få en hud i balans  – så kallad Cyclic Skincare.

Neal's Yard

Från Neal’s Yards ”Beauty Book” som beskriver din cykel

– Period 1: Huden producerar mer talg

Djuprengörande mask

Ungefär en veckan innan mensen och några dagar in på veckan producerar huden mer talg än vanligt vilket lätt leder till en mer blank hud med fler finnar, plitor och tilltäppta porer. Och man känner ofta igen dessa då de är hormonella tilltäpptheterna ofta sätter sig kring haken, käken och halsen.

Det är nu du ska ta till den där djuprengörande masken likt Balancing Sulfur Mask från SKINCITY skincare för att hålla huden i trim! De denna mask gör är att den går ner i porerna och löser upp orenheterna utan att stressa eller irritera för en klarare hud i balans.

Punktbehandling för envisa finnar

Sedan är det ju alltid så att vissa finnar är mer envisa än andra och då är bästa tricket en punktbehandling likt Targeted Clarifying Gel från Neostrata. Den innehåller milt exfolierande med mandelsyra, citronsyra, salicylsyra och retinyl acetate för en riktigt effektiv behandling. Applicera ett tunt lager appliceras lokalt på området med finnar, acne eller pormaskar, en till två gånger dagligen och på bara någon dag oftast ser du en förbättring.

Produkter som minskar tilltäpptheter

 

– Period 2: Huden blir torrare och mer reaktiv

De sista dagarna av mensen och även några dagar efter upplevs huden lätt som mer yttorr och känslig. Här kan det vara bra att jobba med produkter som verkar antiinflammatoriskt, barriärstärkande och lugnande. Det är också vanligt att huden förlorar sitt naturliga lyster och då är det värt att satsa på ett serum med vitaminer vilket genast mer glow!

Reparerande och lugnande

Vilka produkter är då passande, jo nya Super Hydrate Overnight Mask från Paula’s Choice är ett utmärkt val då den boostar huden med massa fukt och lugnar huden optimalt. Sov gärna med masken under eller istället för din vanliga nattcreme, resultatet till morgonkvisten blir en mer återfuktade och lugnare hud.

Glow deluxe!

Och för att ge huden den där vitaminboosten är Royal Vita Propolis 33 Ampoule top! Med 33% propolis och bidrottninggelé ge den både näring och lyster till huden. När jag känner att det är dax för lyster deluxe applicerar jag inte bara denna produkt som ett serum utan mixar även några droppar med min foundation och ingen kan se att min hud nyss var trött och glåmig.

Produkter som ger fukt och glow!

– Period 3: Huden är i balans och lystern infinner sig

De här är ju den allra bästa perioden med ofta inte ett moln på himlen, översatt till en hud utan finnar och plitor. När du är 11 dagar in i din menscykel hamnar huden i sitt allra bästa läge. Nu har du naturligt mest lyster och din hy har hunnit balansera upp sig.

Exfoliera

För att huden ska behålla sitt lyster så länge som möjligt, glöm inte att exfoliera huden 1-2 gånger i veckan och min favorit just nu är Peel Me Radiance Peeling Sleeping Pack från Make p:rem. Vad som gör denna så passande är att den varsamt exfolierar huden med pha-syra och samtidigt hjälper till att binda fukt vilket är mer än passande nu när hösten är här och även denna lätt påverkar fuktbalansen i huden.

Mask med PHA-syra

Hur gosig textur?!

Fram till ungefär dag 21 i cykeln håller sig huden såhär, i balans och med ett naturligt glow! Sen återgår den till första stadiet igen och allt börjar om igen men nu vet vi hur vi ska hantera de olika faserna. Cyclic Skincare ger en mer balanserad hud månaden igenom.

Vad är era tanker kring detta, känner ni likt mig igen er? Dela gärna nedan! 🙂

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “Så påverkas din hud av menscykeln”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Frida skriver:

  Tips på dagkräm i denna fas men även en som passar efter. Jag har fett hy vid denna tid men därefter ganska blandad men mest torr nu runt hösten.

 2. Anna skriver:

  Hej! Jag har problem med finnar och eksem i ansiktet under lång tid nu. Hur ska jag hitta balans. Får finnar när jag jobbar mot eksem. Får eksem när jag jobbar mot finnar

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Anna. Jag håller helt med dig, det är inte alltid helt lätt att finna en balans i sin hudvård när både finnar och eksem uppstår. Ett tips är att jobba med en skonsam exfoliering som är framtagen för en torr och känslig hy likt Calm Redness Relief 1% BHA Lotion från Paulas Chocie. Denna går även fint att applicera på utvalda partier med finnar och plitor och hoppa över partier med eksem.

   Återkom gärna med din hudvårdsrutin till info@hudspecialisten.se så kan vi kika närmare på din hudvård för optimala resultat.

   Kram Sara

 3. Lena skriver:

  Gillar denna typ av inlägg! Super! Du får mer än gärna gå in ännu mer på djupet med fler inlägg även om tex olika hudtyper, kanske ytterligare tips och trix etc 🙂

 4. M skriver:

  Hej Sara, Intressant inlägg!
  Jag undrar hur huden påverkas när man inte har den ”normala” menscykel? Jag går på minipiller och har oregelbunden mens.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej! Vad kul att du gillade inlägget, det är verkligen så intressant! 🙂 När man använder sig av p-piller/minipiller så kan man inte riktigt gå efter denna generella hudcykeln då ens menscykel inte är ”normal”. Hur huden påverkas av preventivmedel är jätteolika, visa upplever att huden blir mkt bättre och andra helt tvärtom att huden blir helt ur balans. Tipset är ett lyssna på din hud och se vad den behöver just nu, kanske är det mer fukt eller talgbalanserade produkter. Kram Sara

 5. JohannaW skriver:

  Intressant ! Säkert många som känner igen sig i dessa cykler. Vore ju superpraktiskt om ni sålde färdiga ihopackade kit med de anpassade produkter för de olika cyklerna

 6. Sara skriver:

  Hej! Använder man sin vanliga Paula’s choice exfoliering innan masken eller blir det för mycket i samma rutin?

 7. Sara skriver:

  Ska man låta bli att använda aha eller bha från Paulas choice när man använder masken från Make P:rem?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Sara, fint namn 😉 🙂 Om du har en mer tålig hy och inte har en känslig hy som lätt blir röd eller är känslig för aktiva produkter så kan du efter att ha vant in och använt Aha eller Bha från Paulas choice och Peel Me Radiance Peeling Sleeping Pack från Make p:rem ensamma vid olika tillfällen kan du applicera dem ihop vid samma applicering. Kram Sara