Se upp i vårsolen

 • | Sara

Sommarfläckar som de ibland kallas för är de ljusbruna prickarna, ja ibland till och med fläckar som solen trollar fram i ansiktet. Men med bra produkter bleknar de ofta om vintern. Idag ska vi djupdyka i hur man kan behandla dessa pigment så de inte dyker upp i sommar.

Vårsol

C-vitamin+SPF 50 = mina hjältar i vårsolen

Huden har världens bästa minne…

Det är lätt att tro att bara för att man skött hudvårdsruinen till punkt och pricka hela vintern lång och lyckats reducera sina pigmenteringar så är de borta forever. Det hade ju varit fantastiskt men tyvärr har huden ett minne likt en elefant och glömmer inte… En gång pigmenteringar så ligger de alltid latent och lurar.

Så lite som 15 minuter i stark sol utan solskydd kan göra att pigmenteringarna dyker upp igen. Det allra viktigaste för att ta farväl av sina pigmenteringar för alltid är att INTE sola. Det låter nog mer drastiskt än vad det är, du kan fortfarande åka på en solsemester men packa alltid med spf 50, solglasögon och hatt. 🙂

– Syra och a-vitamin

Nu när våren är här är det hög tid att kika på vad dina hudvårdsprodukter innehåller för att undvika att ovälkomna pigmenteringar kommer till ytan. Förutom de självklara att använda ett solskydd varje dag för att skydda huden så rekommenderar jag att vara extra noggrann med användandet av sina mer aktiva produkter.

Många produkter som behandlar pigmentering innehåller någon form av syra eller a-vitamin. När man använder syra eller a-vitamin så får man en exfoliering av hudytan och därmed har man lättare för att bränna sig. Man säger ofta i dagligt tal att huden blir mer solkänslig. Det är dock lite missvisande då huden inte blir solkänslig av a-vitaminet eller syran i sig. Men i och med att det sker en exfoliering och det allra yttersta lagret av epidermis (överhuden) som också fungerar som ett skydd elimineras bör man vara duktig med att använda solskydd.

– Solsmart

Om du är solsmart så går det att fortsätta med mer aktiva produkter även under de soligare månaderna. För det är faktiskt så att aktiva syra- och a-vitamin produkter används världen över och på platser som har strålande sol året om.

Problemet med oss i norden är att vi har svårt att avstå från solning och då blir det helt plötsligt en ekvation som inte går ihop. Önskar du fortsätta med dina aktiva produkter året om, memorera denna lista:

 • Alltid SPF30 eller 50
 • Återapplicera ofta och rikligt (½ tesked för ansikte, hals och dekolletage)
 • Vistas ej i direkt solljus längre stunder mellan 11-15, under dessa timmar är solen som allra starkast.

Har man arbetat med sina pigmenteringar hela året, varit noga, lagt ner mycket pengar så är det synd att förstöra allt för att bli brun några veckor. När färgen sedan försvinner så är pigmenteringarna kvar och så är man på ruta ett igen.

– Milda men effektiva produkter

Personligen så lägger jag undan de mest aktiva syra- och a-vitamin produkterna nu till våren och sommaren. Istället satsar jag på effektiva men mildare exfolierande produkter likt Peel Me Radiance Peeling Sleeping Pack från Make p:rem vilket är en härlig mask med mild PHA-syra. Pha-syra innehåller större molekyler än flera andra syror, som aha och bha vilket gör den mer skonsam. Samt en c-vitamin likt favvisen CE Ferulic från Skinceuticals som ger ett antioxidantskydd och hjälper till att jämna ut och förebygga pigment. Plus i kanten för den fina lystern serumet ger!

vårsol produkter

Fake it ’til you make it

Men om man ändå vill ha den där solkyssta nyansen då? Det är då en riktigt bra brun-utan-sol produkt kommer in i bilden. Jag väljer Golden Glow Booster Body från Clarins. Denna mixar du, 2-3 droppar med din creme och vips har du en härlig pigg look! Går lika bra till ansikte som till kropp.

För den som önskar en mer intensiv nyans är tipset Sleep Mask Go Darker från James Read. Detta är en mask som förutom att ge en djup ton ger fukt, jämnar ut, förbättrar elasticitet och verkar närande. Applicera över natten och resultatet varar upp till 5 dagar.

busigt face

Sola lugnt och sno gärna mottot –  Solkysst inte solbränd och gärna att denna nyans kommer från en omgång BUS 😉

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

41 svar till “Se upp i vårsolen”

 • (41) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Elin skriver:

  Hej! Jag undrar om det går bra att använda medik8 ADVANCED NIGHT RESTORE ihop med acnatac?

 2. Ulrika skriver:

  Hej Sara!

  Jag har några frågor om PEEL ME. RADIANCE PEELING SLEEPING PACK. Hur många gånger per vecka rekommenderar du att den används? Är det bäst att använda enbart den under natten eller med exempelvis serum under? Kan den användas under graviditet och amning?

  Med vänlig hälsning, Ulrika

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ulrika! PEEL ME. RADIANCE PEELING SLEEPING PACK kan användas upp till varje natt för en tålig hy men börja gärna med 1-2 tillfällen i början för att vänja in produkten. Jag rekommenderar att använda masken som en ”sovmask”, på så sätt får du ut optimala resultat. Applicera gärna serum under för att boosta din hud till max. 🙂 Masken går fint att använda under både graviditet och amning.

   Hoppas och tror detta kommer bli din nya favorit. Kram Sara

 3. Frida skriver:

  Hej! Tack för ett bra inlägg.
  Jag arbetar utomhus hela dagarna april-oktober utan möjlighet att gå in när solen är som starkast. Jag önskar rekommendationer på bra solskyddsprodukter för ansikte och kropp.
  Jag har Dermaceutic K Ceutic till ansiktet. Tycker den är lite för kladdig och önskar en som mer sjunker in i huden eftersom jag arbetar med jord. Jag har en normal hudtyp.
  Vill gärna få tips på ett bra solskydd för kroppen också.

  Vänliga hälsningar Frida.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Frida! Vad kul att du gillade inlägget, tack 🙂

   Självfallet så kikar vi på passande solskydd. Dermaceutic K Ceutic är en jättebra produkt men ja denna är lite rikare som du också tycker. Istället kan jag tipsa dig om Ultra Facial Defense. Skyddar mot solen,för tidigt åldrande och ger huden 12 timmars fukt utan att kännas tung.

   Till kroppen är tipset Advanced Spray SPF 50. Ett solskydd för kroppen med enkel spray-funktion som torkar snabbt och ger en mjuk och len känsla på huden. Den skyddar mot UVA/UVB med SPF 50 samtidigt som enzymer reparerar DNA för att förhindra solskador.

   Kram Sara

 4. Ida skriver:

  Hej!
  Vilken typ av vitamin C serum skulle du rekommendera för en känslig, lite torr hud? Och som går att använda när man är gravid? Jag har hört mycket om Skinceuticals CE Ferulic, men tror den blir för stark på min hud.

  Med vänlig hälsning, Ida

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ida. C-vitamin går utmärkt att använda under graviditet. Har du en känslig hy kan dock Skinceuticals CE Ferulic blir något aktiv. Kika istället på den mildare men ack så effektiva Serum 10 från samma märke. Ett antioxidantserum för en känslig hud, som hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler och behandlar de första ålderstecknen.

   Kram Sara

 5. Lena skriver:

  Var på tjänsteresa i Dallas i Feb ett år. Jag var enda som gick ut och tog lunchen ute i solen. Fick kommentar: You’re from Sweden, right?
  Jag lider av tidigare UMS och vinterdepressionen och mår extremt bra av solexponering. Kluven till detta med hur farligt det är. Tänker pigmenteringar hör till det normala åldrandet precis som rynkor. Dock är jag noga med spf när jag går ut i solen. Även på decolletage och handryggar. Lite sunt förnuft här tänker jag.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lena!
   Haha, exakt så är det verkligen! Vi svenskar älskar sooool, förmodligen då vi får se den så sällan.

   Jag håller helt med dig här, solen är helt underbar i många avseenden. Man blir ju så glad av ljuset och värmen. Men att man tänker till lite, precis som du skriver. På med solskydd och keps. 🙂

   Kram Sara

 6. Olga skriver:

  Hej Sara, tack för bra!
  Har använda Spf 50 varje dag runt om året , det är viktigt produkt i min hudvård rutin. Min fråga är har spf body lotion från Babor står det 12 mån ska jag köpa nydet är ok gammalt?
  Kram
  Olga

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Olga! Toppen att du använder spf 50 året om, då skyddar du din hud optimalt! 🙂 På baksidan av ditt solskydd finns en burksymbol med en siffra i, det är antalet månader produkten håller från de att du öppnat den. Efter denna tid är det dax att köpa ett nytt solskydd.

   Kan varmt tipsa dig om härliga Advanced Spray SPF 50 som är ett solskydd till kroppen.

   Kram Sara

 7. Marie skriver:

  Hej,
  Jag använder Neostratas Nag complex med retinol under min nattcreme. Även Versos super eye serum retinol 8.
  Jag vet att jag måste använda solskydd oavsett. Men – jag undrar varför det inte är bra att kombinera ovan med sol?
  Kan man få fler melasmafläckar och solskador? Varför avrådes man så starkt, att använda detta i sol?
  Jag brukar ta en paus sommarhalvåret, men vill gärna förstå varför?
  Exfoilerande effekt som gör att huden är ”ny” och man lätt bränner sig?

  Snälla förklara, så att jag kan berätta för andra 🙂

  Tacksam för återkoppling.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Marie!

   Du är inne på helt rätt spår. A-vitamin och där har vi former som retinol och Retinol 8-komplexet verkar cellförnyande. När huden förnyas och gamla hudceller avlägsnas blir huden mer känslig för strålning. Vi bränner oss lättare och tråkiga pigmenteringar kan uppstå.

   Kram Sara

 8. Daniel skriver:

  Hej!
  Bra inlägg och hur rolig är du inte när du skriver ” För det är faktiskt så att aktiva syra- och a-vitamin produkter används världen över och på platser som har strålande sol året om.

  Problemet med oss i norden är att vi har svårt att avstå från solning och då blir det helt plötsligt en ekvation som inte går ihop”

  Kan ni inte göra ett inlägg där ni visar hur mycket solskydd man måste ta för att få det som står på flaskan.. det kan ju också vara svaret på många frågor här som ”jag använder spf 50 men får ändå pigmenteringar”.
  Bara så att folk förstår hur mycket som krävs.

  Bra inlägg

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Daniel!
   Hehe jag tänker att det är roligare att läsa ett matigt inlägg om det är skrivet lätt, kul att du gillar de! 🙂

   Jättebra ide på nytt inlägg, det kommer snart kan jag lova! Du har helt rätt i de, det är A och O att man använder korrekt mängd solskydd.

 9. Caroline skriver:

  Hej Sara,
  Hur är det med PC bha och skinmedicas Lytera 2.0 Pigment Correcting Serum, bör jag sluta med dem nu när solen tittar fram? Sedan undrar jag över en sak när det gäller c-vitamin. Om jag lägger till det under min spf dagtid, minskar det då risken för att få pigmenteringar eller förbättrar det bara befintliga fläckar? Om det minskar risken, hur stark c-vitamin måste det vara för att uppnå den effekten?

  Tack för intressant läsning!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Caroline. Tack för fina ord och kommentar. 🙂

   Lytera 2.0 Pigment Correcting Serum innehåller inget som gör huden mer ljuskänslig så denna är utmärkt att använda året om. Bha från PC gör huden mer solkänslig, du kan fortsätta med denna under vår och sommar om du är noga med högt spf varje dag. Annars kan det vara en bra ide att dra ner på användning till färre tillfällen i veckan alt lägga den på hyllan helt och istället jobba med en enzympeeling likt PAPAYA ENZYME PEEL.

   Genom att kombinera C-vitamin och solskydd till dagen förstärker du solskyddet. Inte på så sätt att du får ett högre spf i ditt solskydd, men c-vitamin säkrar upp den antioxidantiska effekten och både minskar pigment och ojämnheter samt skyddar huden från nya solskador. Det finns ingen gräns på %halt med c-vitamin för effekt men välj gärna ett serum med L-askorbinsyra vilket är stabiliserat c-vitamin. Tips på sådana är dessa två:

   C-TETRA SERUM
   C E FERULIC

   Kram Sara

 10. Kristin skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga.. har melasma, solar aldrig ansiktet längre. Kan vara på stranden, men gömmer hela fejset m hatt över huvudet osv. Om man ändå vill se solbränd ut på sommarn, vad rekommenderar ni då för ansiktet? Tänker att det svårt för fläckarna måste ju bli mer framträdande m BUS-produkter & det vill man ju inte heller jag har i 2 år på sommarn kört med brun utan sol servetter & tar runt om fläckarna, men det är ju också lätt det blir ett väldigt flammigt & ojämn resultat, som inte blir så snyggt påverkar ämnena i bus fläckarna i sig? Så tips helt enkelt på bra bus-produkter för ansiktet & hur man ska göra! Tack på förhand!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Kristin!

   En bus-produkt kommer inte att förvärra melasman men en BUS-produkts uppgift är att ge huden en solkysst nyans vilket gör att även området med melasma(om du har de synligt) kommer bli mörkare för tillfället. Hoppar du dock över BUS några dagar försvinner effekten. Jag får själv lätt en melasma-mustasch på sommaren.. inte så kul. Det jag gör då precis som du gör, lägger BUS runt om och inte på de områden som har melasma.

   Personligen så gillar jag verkligen bus-droppar då de är lätta att jobba med och du får en lätt nyans som du kan bygga upp dag för dag. Så råkar de bli liite fel nån dag så syns de inte så mkt och med hjälp av en peeling är de borta på nolltid. Kika på Golden Glow Booster Body från Clarins som jag tipsade om i inlägget. Passar lika bra för kroppen som för ansiktet. 🙂

   Kram Sara

 11. Elin skriver:

  Hej Sara!

  Fantastiskt tajmat med inlägget nu när vädret är bra runtom i landet och många ute och rör sig mer.

  Har melasma och använder Alltid SPF50, året om! Varvar mellan Epionce Ultra Shield Lotion spf50, Heliocare fluid creme spf50, Skinceuticals Ultra Defence spf50, samt Neostrata Sheer Physical Protection spf50. Tar även Heliocare 360 kapslar under vår och sommarmånaderna.

  Till daglig och kvällsrutinen varvar jag (beroende på tid på månaden) bla Verso, Exuviance, Dermaceutic och andra icke syra och a-vit produkter. Med denna rutin slipper jag hormon acnen. Inga eller mkt begränsat med syror på sommaren. Alltid c-vit på dagen. Men, ändå dyker melasma alltid upp, även om jag har hatt, keps eller skyddar ansiktet.

  Vad gör jag för fel?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Elin! Så roligt att du gillade inlägget, tack 🙂

   Du har superbra och effektiva produkter för att både reducera och förebygga pigmenteringar, du använder dem även helt rätt. Melasma är tyvärr klurigare än ”vanliga” pigmenteringar då de ofta är kopplade till hormoner och då någonting som kommer inifrån. Jag får själv lätt en melasma-mustasch på sommaren.. inte så kul.

   Hoppa över syror och a-vitamin helt i vår och sommar och se om det hjälper att hålla dem borta. Om man har superlätt att få tillbaka sina pigmenteringar så kan tyvärr de allra minsta trigga under sommarhalvåret.

   En serie som verkar effektivt reducerande och förebyggande mot pigment utan de minsta syra eller a-vitamin är Pure Bright från Dermalogica, magiska produkter:
   Serum: C-12 PURE BRIGHT SERUM
   Dagcreme: PURE LIGHT SPF50
   Nattcreme: PURE NIGHT

   Kram Sara

   • Anonym skriver:

    Hej Sara,

    Tack för ditt utförliga svar

    Det låter spännande med de produkterna du föreslår. Fungerar de även bra vid hormonell acne? Eller ska det annat till för att hålla acnen i schack?

    Tack på förhand och ta hand om dig och dina nära i dessa tider.

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Så lite så

     Pure Bright produkterna är främst till för att minska och förebygga pigment. Plus i kanten för den fina lystern produkterna ger! Till Acne är ett varmt tips Tea Tree serien från Dr.Ceuracle. Så bra och prisvärda produkter utan syra som balanserar huden. Sett många som fått fina resultat med dessa.

     Rengöring: Tea Tree Purifine 30 Cleansing Foam
     Serum: Tea Tree Purifine 95 Essence
     24creme: Tea Tree Purifine 80 Cream

     Nu har du fått massa tips haha! Du behöver inte addera alla utan kanske serumet från Pure Bright och cremen från Tea Tree serien för att få en rutin som är anpassad just din hud.

     Ta hand om dig med 🙂

 12. Jenny skriver:

  Hej!
  Vad är er rekommendation kring Dermaceutics Turn Over och Light Ceutic under vår/sommar?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Jenny! Både Turn Over och Light Ceutic från Dermaceutic går fint att fortsätta med under vår och sommar om du är noga med solskydd varje dag i form av tex k ceutic vilket är en creme och spf i ett, så smidigt. 🙂

   Kram Sara

 13. Elisabeth skriver:

  Hej! Är super serum och Nattkrämen från Verso för starka att använda på vår/sommar? Har spf 50, alltid. Ibland PC:s retinol på dagarna. Men är det klokt att undvika? Solar aldrig, men går en promenad varje dag mitt på dagen.
  Tack för svar!
  Elisabeth

 14. Nina skriver:

  Kan man använda Peel Me Radiance Peeling Sleeping Pack som en traditionell mask som man sköljer av efter en stund eller bör den sitta på under hela natten för att få önskad effekt? Ska man applicera samma mängd som en vanlig nattkräm och låta den sjunka in om man har den under natten eller applicerar man ett tjockare lager?

  Tack för trevlig läsning och spännande tips!

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Nina! Vad kul att du gillade inlägget, tack:)

   Du kan använda Radiance Peeling Sleeping Pack som en klassisk mask 15-20min och få resultat men du får bäst effekt från masken om du låter den verka under natten. 🙂
   Applicera till natten likt du skulle gjort med din nattcreme, samma mängd.

   Hoppas och tror du kommer gilla denna mask likt mkt som jag.
   Kram Sara

 15. ida skriver:

  Hej! Tack för ett bra inlägg. Jag använder aktiva produkter i dagsläget men tänkte börja lägga dessa åt sidan nu då jag är en person som inte kan motstå att vistas i solen. Min fråga till dig är då om man bör sluta med syror helt. Eller skulle man kunna övergå ”mildare syror” exempelvis till en rengöring med syror i sig, alternativt använda pha syra i sin kvällscreme? Om även detta är ett nono, har du tips på serum eller någon ingrediens att leta efter som hjälper en kombinerad t zon att hålla sig fräsch under vår/sommar, utan att göra huden extra känslig mot solen?? Tack på förhand, kram!

 16. Mia skriver:

  Vad har du för rekommendationer i denna fråga till mig som använder mig av dermalogica c-12 pure bright serum, är det något jag kan fortsätta med under sommaren?

 17. Susanna skriver:

  Hej! Vilka produkter från Skincity Skincare tycker du att man ska vara försiktig med under vår/sommar? Jag varvar mellan exfolieringarna och Total Repair Retinoate Treatment några gånger i veckan samt använder First Concentrate och Enlightening på morgonen, Correcting till kvällen.
  Behöver man sluta helt eller bara dra ner på användandet? Finns det likvärdiga produkter som passar till Skincity Skincare?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Susanna!

   Exfolieringarna och Total Repair Retinoate Treatment är de två produkter som är mest aktiva från Skincity Skincare. Har du lätt att få pigmenteringar eller vet med dig att du inte är nitisk med solskydd, hatt osv så rekommenderar jag att använda dessa mer sällan nu under våren och sommaren.

   Önskar du pausa med dessa kan jag istället tipsa om en härlig och effektiv enzympeeling: CLEANSING ENZYME CLEANSER från Babor.

   First Concentrate innehåller ingen syra eller a-vitamin och har dessutom kraftfulla antioxidanter som C-vitamin vilket ger ett skydd mot skadliga fria radikaler från såväl UV-ljus som luftföroreningar. Detta gör att denna är toppen att använda året om. 🙂 Enlightening har en lägre syrahalt så denna kan du fortsätta med under vår och sommaren då men glöm inte solskyddet dagtid.

   Ett tips på ett grymt solskydd är 360° Mineral Tolerance Fluid SPF 50, passar fint ihop med dina produkter från SCSC.

   Kram Sara

 18. Lina skriver:

  Ja jag vet att melasma som jag har, förvärras av just bus så jag kan inte ha det :/

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Lina! Min tanke var att använda BUS istället för att sola. Detta för att reducera risken att pigmenteringar och melasma kommer till ytan. Jag får själv lätt en melasma-mustasch på sommaren.. inte så kul.

   En bus-produkt kommer inte att förvärra melasma men en BUS-produkts uppgift är att ge huden en solkysst nyans vilket gör att även området med melasma(om du har de synligt) kommer bli mörkare för tillfället. Hoppar du dock över BUS några dagar försvinner effekten.

   Om de går kan du applicera BUS och hoppa över områden med melasma för en jämnare look. 🙂

   Kram Sara

  • Anonym skriver:

   Jag som trodde jag inbillade mig. Är det så att det kan påverka?

   • Sara Von Schrenk skriver:

    Hej! 🙂

    En bus-produkt kommer inte att förvärra melasma men en BUS-produkts uppgift är att ge huden en solkysst nyans vilket gör att även området med melasma(om du har de synligt) kommer bli mörkare för tillfället. Hoppar du dock över BUS några dagar försvinner effekten.

    Kram Sara