Vårda huden under munskyddet

 • | Sara

Detta år har minst sagt varit väldigt speciellt men just runt hörnet väntar ett nytt år och vet ni vad, de kommer bli ett superbra år, jag känner de på mig! 🙂 Något vi fått önskemål om att skriva om här på bloggen är hudvård när man använder munskydd och idag ska vi kika på just detta.

Att munskyddet har funktionen att skydda som i en rådande pandemi är såklart det viktiga. Däremot är det som följd vanligt att huden förändras med fler tilltäpptheter, acne och även ökad torrhet och känslighet. Kika in mina bästa tips för en hud i balans.

Sara munskydd 1

Maskne – finnar & plitor

Kanske har du hört de uttrycket ”maskne”? Det är när finnar och plitor uppstår efter att man har burit munskydd. Detta händer på grund av den mekaniska friktionen som kan göra det lättare för smuts och bakterier att tränga sig in i huden. Dessutom blir det ofta varmt och fuktigt, vilket gör att bakterierna trivs. Men självfallet finns de en hel del tricks som du med fördel kan ta till för en hud i balans.

 • Missa aldrig en rengöring

Rengör gärna huden direkt när du kommer hem. Under dagen samlar sig svett, talg och orenheter under munskyddet och det är bäst att genast avlägsna dessa för att motverka att de täpper till porerna. Använder du makeup, börja med en pre-cleanse för att sedan följa upp med en rengöring likt Cream Cleanser från iS Clinical. Denna rengöring passar  alla hudtyper som har någon form av känslighet i huden, även en torris. Rengör effektivt men skonsamt samtidigt som den hjälper till att bygga upp den viktiga skyddande barriären med essentiella lipider.

 • Välj en antibakteriell syra

Salicylsyra som också kallas BHAsyra är en fettlöslig syra. Den verkar antibakteriellt och tränger ner i porerna, löser upp talg, rengör och lugnar huden.
Kika in Intense Treatment Pads från SKINCITY skincare som är ett utmärkt val för att reducera både finnar och plitor. Dessa kan användas upp till varje dag, men för en känsligare hud är det bäst att hålla de till 1-3tillfällen per vecka. Pröva och se vad som passar just din hud bäst.

 • Maska på!

Här får man leka kemist för att hitta en balans i huden. Tipset är att börja med en djuprengörande mask likt Balancing Sulfur Mask från SKINCITY skincare, antingen om du har denna i hela ansiktet eller endast på partiet där masken sitter, beror på hur känslig hy man har.

produkter vid munskydd

Stärk barriären

 • Långvarig fukt

Förutom ”maskne” så kan även munskydd ge upphov till torrhet och irritation, inte bra alls! Om så är fallet för dig är tipset är megaåterfuktande mask likt Ultra Facial Overnight Hydrating Masque från Kiehl’s. Sov med den likt din nattcreme för en ännu mer intensiv effekt på ett reparera barriären.

 • Lugna huden

Om du inte är en supertorris undvik allt för näringsrika produkter som kan täppa till och satsa istället på lättare, återfuktande och lugnande produkter. Jag har hittat den perfekta matchen i serumet Tea Tree Purifine 95 Essence & Tea Tree Purifine 80 Cream båda från Dr.Ceuracle.

 • Näring för barriären

Munskydd kan även vid långvarig användning ge likt skavsår, aj aj! En creme som jag vet hjälpt flera reducera detta är magiska Cicapro Revitalizing Cream från Make p:rem. Milda ingredienser såsom Centella Asiatica som hjälper till att läka och stärka huden med sina antiinflammatoriska egenskaper. Antingen om du har den partivis eller om du känner att hela huden är mycket torr och känslig så går den även fint att använda likt en 24hcreme.

Tea tree serum och creme

 • Byt ut din heltäckande foundation

Välj gärna en lätt och hudvårande makeup likt Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream från Bare Minerals. Den är rikt fuktgivande utan att vara tung, har ett högt solskydd (SPF 30 UVA/UVB), ger lätt till medel täckning med naturlig lyster och passar alla hudtyper. Produkten är kliniskt och dermatologiskt testad, hypoallergen och täpper inte till porerna. Full pott med andra ord!

Nano Silver Mask – munskyddet för hudvårdsnörden

Dr. Barbara Sturm Nano Silver Mask är en helt ny nivå på munskydd. Efter att ha kika på Sturms egna hemsidan där den endast fått recensioner med 5- ⭐ kände jag att denna måste jag också ha. Dessa masker säljs om set av 4, perfekt för att aldrig stå utan en.

Maskerna består av ett lättviktigt och mjukt tyg som inte skapar friktion mot huden, utmärkt för att undvika maskne. Tyget innehåller också nanosilver som har visat sig ha antibakteriella egenskaper. Masken att justera över näsryggen och de har elastiska band att fästa bakom öronen. Hur fint att 10% av försäljningen av dessa doneras till WHO:s solidaritetsfond för Covid-19.
Maskerna är till för privat bruk och skyddar endast mot droppsmitta. 

Så återanvänder du dem

Tvätta i tvättmaskin: 30 grader. Låt lufttorka.
munskydd sturm och bare minerals

Har du några andra supertips med hur du behandlar huden i samband med munskydd, dela gärna

Även om julen inte är som vanligt detta år så vill jag passa på att önska er en riktigt GOD JUL ♥

Signatur Sara

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 svar till “Vårda huden under munskyddet”

 • (14) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emmi skriver:

  Peter Thomas Roth pumpkin enzym mask!!
  Regelbunden användning av den + såklart nogrann hudvård för övrigt har nu börjat bita på min mascne!

 2. Marlene skriver:

  Hej, utifrån vad jag förstått så mäste de andningsmasker som är av tyg tvättas 60, men helst, 90 grader. Jag tycker att 30 låter lite lite. Vet du något om det? Sen undrar jag om den är CE-märkt också

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej igen Marlene!

   Nu har jag fått svar från Dr Sturm:

   Maskerna är inte CE-märkta men är ECO PASS PORT by OEKO-TEX certifierade och gjorda av AerosilverTM fabric med tre lager som rekommenderas av
   the World Health Organization (WHO)

   /Sara

   • Marlene skriver:

    Hej,

    Tack så mycket för svaret. Jag kände att jag var lite irriterad när jag skrev och det var inte meningen om det märktes. Med jag tror att det säljs mycket masker som inte är godkända och det gör mig upprörd eftersom jag jobbar i vården.

    Gott nytt år! Och tack för en bra blogg.

    Vänligen Marlene

    • Sara Von Schrenk skriver:

     Hej Marlene!

     Ingen fara alls, jättebra att vara uppmärksam och kommentera för att reda upp frågetecken. 🙂

     Tack för fina ord och gott nytt år till dig med. ⭐

     //Sara

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Marlene!

   Jättebra fundering, jag har dubbelkollat med Sturm och att tvätta dessa masker i 30grader och sedan lufttorka är det som rekommenderas 🙂
   Jag vet dessvärre inte på rak arm om de är CE-märkta men tar de självfallet vidare och återkommer så fort jag mottaigt ett svar. (I och med jul och nyår så kan svara dröja något)

   Önskar dig en fin jul!
   /Sara

  • Tina skriver:

   Jag har också läst att tvätt i minst 60 grader krävs, men är inte tillräckligt insatt för att kunna värdera uppgiften.
   Maskens innehållsförteckning är också intressant: Aerosilver-tyg ”93% polyester med nanosilver.” Inte ska det väl tolkas som att det är hela 7 % nanosilver? Vad består annars de resterande 7 procenten av?

   • Sara Von Schrenk skriver:

    Hej Tina!

    Jag har dubbelkollat med Sturm och att tvätta dessa masker i 30grader och sedan lufttorka är det som rekommenderas

    Angående innehållet : ”Made with Aerosilver™ fabric: 93% polyester with nano-silver infused within fiber, 7% span for elasticity”

    Önskar dig en fin jul!
    /Sara

 3. Tina skriver:

  Om jag har förstått rätt så är nanosilver inte enbart av godo. För det första tvättas de snabbt bort ur behandlade textilier (kanske redan efter tio tvättar). De kan bidra till antibiotikaresistens och stör den biologiska reningsprocessen i våra reningsverk. Eftersom reningsverken inte kan ta hand om nanosilvret så släpps det sedan ut i miljön, där det är giftigt för många organismer.