En hudterapeuts bekännelser

 • | Yasemin

Ok, nu ska ni få höra. Jag bröt foten för lite mer än en månad sedan. Jag har aldrig brutit något och det lite ironiska är ju att jag helt nyligen (innan olyckan) faktiskt reflekterat över vilken tur jag haft som aldrig brutit något. Och DÄR jinxade jag det direkt. Detta stillasittande har givit mig tiden att tänka, reflektera och fundera en hel del…

yasemin utför behandling

Kemiska peels är en av mina absoluta favoritbehandlingar eftersom man ser både direkta och långsiktiga resultat.

Som att tänka på att jag älskar mitt jobb och den fina kontakten jag får med de människor jag möter i mitt dagliga arbete. Måste ändå säga att det var ett av mina livs bästa beslut att helt byta karriär mitt i arbetslivet och efter tre barn. Att få guida, hjälpa, stötta och dela min kunskap i alla tänkbara hudvårdsfrågor är otroligt givande och även stundtals härligt utmanande. Det finns liksom inget facit för vilka produkter som passar den egna huden vilket gör att tålamodet stundtals sätts på prov innan man hittat rätt. Å andra sidan kan en helt oväntad produkt ge magiska resultat vilket gör att man ständigt lär sig något nytt, överraskas, gläds och utvecklas.

Yasemin under utbildningen till hudterapeut

De intensiva men roliga tiden under utbildningen till hudterapeut. Här på skönhetsmässan i Älvsjö 2012

Det är även lite kul att fundera på om man som hudterapeut lever som man lär. Jag har rannsakat mig själv över hur bra jag själv lyssnar på mina egna råd och hur bra eller mindre bra jag tagit hand om min hud innan jag blev hudterapeut. Vilka big NO-NO´s har jag egentligen gjort genom åren? Eftersom jag dagligen även får frågor om vilka produkter jag gillar och vilka behandlingar jag själv föredrar så öppnar jag upp mig här…

Jag erkänner. Detta är jag…

 • Ja, jag har duttat med tandcreme på en envis finne för att panikbehandla (detta var när jag var yngre).
 • Glömt rengöring hemma och använt hotellets tvål till ansiktet – tack o lov har detta bara hänt en gång. Lever lite på ”nöden har ingen lag” här. (När jag var yngre använde jag tvål när inget annat fanns).
 •  Sensai stod för min första riktiga hudvårdsrutin och gjorde att jag fick upp ögonen för hudvård.
 • Somnat med makeup – japp det har hänt men hör inte direkt till vanligheterna.
 • Älskar oljor både till ansikte och kropp.
 • Solat utan solskydd – detta var mest under barndomen men det har hänt även i vuxen ålder men då var det inte aktivt solande utan en ren miss att jag glömt spf. Min mamma som var sjuksköterska jagade mig med solskyddet varje dag.
 • Ovanstående har såklart resulterat i att jag bränt mig och fått blåsor – Detta var när jag var tonåring och på semester hemma i Turkiet. Efter det har jag fått bestående solskador på ryggen.
 • Tycker om när det pirrar och sticker när jag applicerar aktiv hudvård, speciellt syraprodukter. Kemiska peels är favoritbehandlingen på klinik, både sett till känsla och resultat.
 • Lotionkonsistens eller gel när det kommer till serum? Lotion utan tvekan. Min hud älskar rikare serum.
skinceuticals soothing cleanser

Favoritrengöringen

Filorga Skin Unify, nyöppnad burk

Skin-Unify från Filorga är helt nyöppnad och ska få utmana min vinterglåmiga hy.

och det tar liksom inte slut där…

 • Föredrar skalpmassage framför fotmassage av den enkla anledningen att jag är kittlig.
 • Favoritkonsistens på rengöring är foam!  – gillar när det löddrar och den som alltid får bo i badrumsskåpet är Soothing Cleanser från SkinCeuticals.
 • Älskar djuprengörande behandlingar. Känslan efter en ordentlig porrengöring är oslagbar.
 • Tycker att Dermapen är skönt och avkopplande. Ärret efter vattkopporna som barn försvann reducerades med 50% efter en behandling.
 • Blandat olika syramärken – huden är inte alltid helt nöjd med mina olika tilltag.
 • Aldrig solat solarium trots att jag är 70-talist. Tänker inte räkna med den minut jag fick testa när jag fick följa med min kusin på hennes bokade tid och knappt hann lägga mig innan kusinen sliter ut mig.
 • Tycker att LPG gör fruktansvärt ont – vet inte om jag kommer utsätta mig för det igen. Celluliterna är ändå en del av mig så de får vara där.
 • Varit alltför ivrig och intensiv med riktigt aktiv retinol och resultatet blev att jag ömsade skinn i en vecka. My bad.
 • Klämt finnar och fått ärr – Japp, det sitter ett ärr över ena läppen och en på kinden som jag fått leva med i över 15 år. Klämma är ett big no-no, så är det bara.
 • Aldrig varit en flitig användare av ögoncreme. Jag använder det jag har i övriga ansiktet även kring ögonen.
 • Är en fotvårdsjunkie och badar fotbad hemma 1-2ggr i veckan. Ni kan ju ana känslan av att inte kunnat ha fotbad på 7 veckor pga gips… gah!
 • Älskar doften av AHA-syror!
 • Satsar mest på eko och naturliga produkter till duschen. Ur ett miljöperspektiv känns det mest hållbart.
 • Favoritmärkena när det kommer till hudvård är SkinCeuticals och Dr.Levy.
 • Är beroende av James Read H2O Tan Mist. Den smidiga misten som ger lite extra liv till min vinterbleka hud är inget man skojar bort. Smidigaste och bästa produkten för en fräsch och pigg look.
 • Om jag ska välja mellan crememask och sheetmask så blir svaret crememask. Jag står fånigt nog och drar mig i flera minuter innan jag slutligen lägger på en sheetmask enbart för att det känns så kallt när den kommer på huden. 
 • Sist men inte minst… barnsligt förtjust i den där känslan av att öppna en helt ny produkt. Lyxen att få starta med något nytt. Igår öppnade jag Filorgas Skin-Unify som ska få ge extra glam till min rutin den närmsta tiden eftersom jag vill jobba mer på lystern och för en jämnare hudton.
H2O Tan mist

Känns som att H2O Tan Mist ständigt är på sluttampen så jag beställer alltid två åt gången.

Som hudterapeut ingår det att man ska testa, känna och utmana huden med olika produkter för att kunna ge en så pricksäker rådgivning som möjligt baserat på egen erfarenhet. Måna gånger kombinerar vi produkter kors och tvärs – helt emot vad vi själva rekommenderar.  Vi lever därför inte alltid som vi lär, men vi vet å andra sidan om att det kan uppstå olika reaktioner och har också kunskapen om hur vi ska stötta huden om den slår bakut. Hudvård är kul så var inte rädd att prova dig fram men läs på om produkterna innan användning och rådgör med oss hudterapeuter om något känns oklart. 

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “En hudterapeuts bekännelser”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Denise skriver:

  Rolig läsning! Hoppas att foten läker bra! 🙂

 2. Sofia skriver:

  Love it! ❤

 3. Maria skriver:

  Vilket härligt inlägg! Skulle vara kul om Sara, Frida och Johanna också gjorde ett sånt här inlägg 🙂 Vilket dröm yrke ni har!

 4. Maja skriver:

  Hej! Hittade ditt inlägg om Sapienic och din recension, hoppas det är ok att jag kommenterar nu så sent efteråt.
  Jag är sugen på att testa på dessa produkter men väldigt rädd att det ska göra min hy ännu värre och osäker om det passar min hud.

  Jag har sebboroisk dermatit med utslag på båda kinder, näsvingar och i pannan. Har tydlig rodnad över utslagen och lite brännande känsla och klåda, dock ingen fjällning. Har alltså en överproduktion av talg i dessa områden där svampen lever, samtidigt som jag blir yttorr på vissa områden.
  Har alltid fått höra att jag ska undvika feta krämer samt oljor sedan jag jag fick seborre diagnosen men blev nu rekommenderad denna duo av en av era terapeuter så blev fundersam.

  Kommer dessa produkter hjälpa min seborroiska hud (och isåfall hur) eller kommer det endast öka talgproduktionen och göra att jästsvampen trivs ännu bättre? Går det att kombinera med t.ex BHA eller sulfur för att arbeta svampdödande?

  Förlåt för lång kommentar. Super tacksam för svar! Kram

 5. Stéphanie skriver:

  Älskar det här för man får höra mera personliga saker om dig 🙂 Mer sånt, gärna om er alla här på bloggen 😉

 6. Mikaela skriver:

  Så roligt och intressant att läsa!
  Krya på och hoppas du får möjlighet att fotbada varje dag hela ”jullovet”!

 7. Josefine skriver:

  Jag stukade foten rejält för 4 veckor sedan, så frustrerande att inte kunna röra på sig som normalt…
  Hoppas du kryar på dig snabbt!

  • Yasemin skriver:

   Hej Josefine,

   Tack fina du för omtanken 🙂 Vilken otur med foten, hoppas den känns bättre nu. Så eländigt när man stukar eller bryter foten. Jag blir i alla fall av med gipset på måndag – äntligen!

   Kram