Hållbar hudvård? Så återvinner du dina flaskor och burkar

  • | Yasemin

Det här med miljö och hållbarhet hörrni…

En så viktig fråga, men jag tänker inte komma med pekpinnar över vilka produkter man ska köpa och inte, här gör man givetvis som man vill. Men jag vill ändå ge tips till er som vill bli mer miljömedvetna och hur ni kan styra er rutin därefter. Man hjälper miljön när man går till återvinningen men även när man ser till hur man använder produkterna. Det är så lätt att man bara slänger burken i soporna när cremen tagit slut men med tanke på hur mycket återvinningsstationer det finns ute i landet så finns det ingen giltig ursäkt att inte ta sig dit. För mig är detta en självklarhet men jag har många i min närhet som inte riktigt är där än. Jag tänker att alla kan bidra med stort som smått, många bäckar små… och vi måste faktiskt bli bättre på det mest självklara. Generellt när det gäller sopsortering kan vi i Sverige ändå klassa oss som goda förebilder men vi kan bli mycket bättre!

Yasemin vid plaståtervinningen

Sortering

Alla kommuner hanterar återvinning olika så det kan vara bra att läsa på om hur din hemkommun hanterar dessa. För många är detta redan glasklart men inte alla. En generell regel har vi här:

  • Gummidelen på pipettflaskor: Kökssoporna (brännbart)
  • Glas: Återvinningsstation (Glas)
  • Mjuka och hårda plastförpackningar: Återvinningsstation (Plast)
  • Ansiktsmist metall: Återvinningsstation (Metall)
  • Nagellack + nagellacksremover (om ej tömd): Återvinningscentral (Farligt avfall)
  • Hårspray/Hårmousse: Återvinningsstation (Metall)
  • Blandade material ska sorteras i den kategorin som huvudmaterialet består av, gäller endast om det andra materialet är en liten detalj. Annars slängs det i brännbart.
  • Halvtomma förpackningar lämnas in på miljöstationen: farligt avfall. Töm ej innehållet i avloppet.

Tänk på att förpackningarna ska vara tomma, men de behöver inte rengöras.

Yasemin vid glasåtervinningen

Dela glaspipetten från gummit innan du slänger dem.

Använd dina produkter på fler sätt än ett

Multiprodukter som jag skrivit om tidigare ingår i en del av återvinningen. En rengöring kan användas som mask, ditt essence water kan användas som serum osv. Tänk också på alla 2-i-1 eller 3-i-1 produkter som blir allt vanligare och som just minskar mängden produktförpackningar. Ju fler multiprodukter man har desto färre förpackningar förbrukas.

Skincity Essentials har en stick collection med en hel minirutin i vattenfria formuleringar som också är ett tips. Att produkterna är vattenfria minskar vattenförbrukningen och de väger mindre vid transporter. Hydrating Serum Oil Stick passar som serum, creme och fin till torra nagelband, armbågar och frissiga hårtoppar. Perfekt som multiprodukt!

Hydrating serum oil stick

Skincity Essentials härliga multiprodukt Hydrating serum oil stick som är fri från vatten

Jag skulle säga att fler och fler märken mer eller mindre tänker på hållbarhet, men på lite olika sätt. Allt från ingredienser till förpackning och hur produkterna framställs, oavsett börjar man se skillnad hos många märken och tillverkare och att tankarna går mer och mer åt hur man kan ge ett bättre avtryck i miljön.

Fler och fler märken öppnar ögonen för miljön

Likväl som man vill äta närproducerat så finns det möjlighet att välja märken med produkter som tillverkas i Sverige. Maria Åkerberg är såklart ett exempel på detta som tar fram sina produkter med minimerad energiförbrukning men också SKINCITY skincare som begränsar emballaget och försöker ta fram så klimatsmarta förpackningar som möjligt av återvunnet material. Andra märken som jobbar brett med miljöfrågor är Neal´s Yard Remedies som bland annat använder sig av förnybar energi, jobbar för plastfria hav och stödjer bi-populationen, Elemis som aktivt söker hållbara ingredienser och stödjer lokala odlare och deras samhällen, Paula´s Choice använder inte plastförpackade ytterkartonger eller folieförsegling och skyddar sina leveranser med återvunnet material som sorteras som vanlig plast i återvinningen, Tata Harper med sina lyxiga ekologiska produkter odlar ingredienserna på sin egna farm i Vermont och använder återvunnet papp och sojabaserat bläck. Listan kan göras lång, dessa är enbart en handfull av alla märken men alla bidrar de på flera sätt till miljön.

Vägen är lång och det är givetvis mycket arbete kvar men gemene man kan göra mycket i sin vardag, ta sig till återvinningen, kika efter ett märke som passar de egna värderingarna, välja leverans med cykelbud, beställa produkter och paket med så lite emballage som möjligt…

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.