Hitta rätt rengöring!

 • | Yasemin

Gott nytt år! Hoppas ni alla fick en en mysig nyårsafton och nu hoppas vi på att allt vänder 2021. Eller hur?! 😀

Idag tänkte jag ta upp ämnet rengöringar. Rengöringar finns i alla former och konsistenser: vatten, olja, balm, gel, lotion, creme, foam… en hel del att välja på bara om man ska se till konsistens. Ännu fler om man ska ta hänsyn till ingredienserna.

Codage Cleansing CReme, Soothing cleansing Foam och Mellow BalmCleanser

Att hitta ”sin” rengöring behöver inte vara svårt. Jag skulle säga att när det gäller rengöringen så går man mycket på känsla. Vill man ha en som löddrar? En som doftar? Ska den kanske ha en mjuk cremig konsistens? Är det viktigt att den är effektiv på makeup?

Får ofta frågan efter en rengöring som ska vara väldigt återfuktande, löddrande, gärna i gelkonsistens, grymt effektiv på akne och som är en stjärna på att, ”POFF”, i ett svep trolla bort all makeup som sitter som berget.

Det är här man måste börja gallra lite.

Behöver man en cleanser?

Jag skulle säga ja, i de allra flesta fall. Här råder det delade meningar om man man behöver och inte men jag menar att det i det flesta fall är bra. Är huden reaktiv och superkänslig behöver man rent generellt vara lite aktsam med vad man använder på huden och då är det bra att låta huden vila och inte rengöra morgon och kväll. Här kanske man rentav kan hoppa över rengöringen någon dag. Men har man exempelvis en obalanserad hy med finnar eller kanske känner ett behov av rengöring för att huden ska kännas fräschare så ser jag att en bra och hållbar rutin med en anpassad rengöring i spetsen är det bästa för en balanserad hy.

Vad är viktigast med din rengöring?

När man har så många krav på en och samma produkt så måste man börja bena ut vad det är man behöver. Alla önskemål jag nämnde tidigare är svåra att få i en enda produkt. Att en rengöring ska vara väldigt återfuktande och löddrande samt aktiv på akneproblem är parametrar som talar lite mot varandra. Av dessa tre skulle jag förmodligen gå på en återfuktande rengöring, i synnerhet om du känner att huden känns torr. Man vill ju inte torka ut huden ännu mer, det kan nämligen förvärra grundproblemet, i detta fall torrheten.. som leder till aknen. En riktigt återfuktande rengöring är också sällan väldigt löddrande så även här får man fundera lite. Du kanske upplever att en löddrande rengöring känns mer rengörande och att det är just löddret du vill åt? Ja, det behöver inte vara fel bara du ser till att återfukta huden ordentligt i nästa steg – ansiktsvattnet – och allra helst i fler steg efter.

Mellow balm cleanser

Mellow Balm Cleanser från SKINCIRT skincare har en härligt balmig konsistens. Perfekt som precleanse eller för en torr hy.

Välj rätt rengöring

Ok, så hur ska man tänka då? En bra grundregel är först att ta hänsyn till känsligheten i huden eller om huden är torr eller fet.

 • Ta först hänsyn till hur känslig huden är, det är viktigt att inte stressa huden med din rengöring. Är huden känslig så är det en mild rengöring du ska ha.

 • Är huden torr eller fet? Är den torr är det viktigt att du har en rengöring som ger fukt. Är den fetare så är det en balanserande rengöring du ska kika efter.

 • Vad vill du jobba på? Akne, ge lyster, ha exfolierande effekt, effektiv på makeup.. etc? Det är här du kan börja välja effekt och konsistens.

Mellow Balm Cleanser från SKINCITY skincare

Mellow Balm Cleanser masseras in på torr hy och blir till en härlig mjölk när man tillsätter vatten. Lätt att svepa av och lämnar ingen oljig hinna.

De olika rengöringarna

Precleanse/Oljerengöring/Balm:

Olja löser olja så här har man det mest effektiva på makeupen. Ofta har man denna som första steg i sin rengöringsrutin innan man följer upp med sin vanliga rengöring. Dessa är ofta skonsamma vilket gör dem perfekta även som ensamrengöring för en torr och känslig hy. Har du en fetare hy skulle jag rekommendera olja framför balm.

Tips: SKINCITY skincare Mellow Balm Cleanser – En mjuk, återfuktande och närande rengöringsbalm som både avlägsnar makeupen men också mjukgör huden så man inte upplever den strama känslan. Denna passar verkligen alla utom en riktigt fet hy.

Gel:

Passar de flesta. En gelrengöring är ofta dryg och har allt från ingen till lätt löddrande effekt. Finns ofta för känslig hy eller mer aktiva med exfolierande syror.

Tips: Neostrata Facial Cleanser – Detta är verkligen en uppfriskande och balanserande rengöringsgel som har en milt exfolierande och bra återfuktande effekt av PHA-syran. Passar alla hudtyper skulle jag säga, även väldigt känslig hud.

SkinCeuticals Soothing Cleanser

Snäll, mild och effektiv rengöring med härligt löddrande foam. Ger en väldigt ren och fräsch känsla.

Foam:

Detta är för dig som vill ha en löddrande rengöring. Passar i regel också de flesta hudtyper och finns även alternativ för dig med känslig hy.

Tips: SkinCeuticals Soothing Cleanser  – Detta är en av mina personliga favoriter. Löddrar så härligt och man känner sig fantastiskt fräsch i huden utan att huden känns stram. Jättefin även på känslig hy.

Lotion/Milk/Creme:

För dig som är torr, yttorr eller bara tycker om att ha en mer cremig rengöring på huden. Dessa ger betydligt med fukt till huden än exempelvis foam eller gelrengöring. Finns även rengöringslotions för en fetare hy baserad på exempelvis lera för dess djuprengörande effekt.

Tips: Codage Cleansing Creme – Många med mer mogen hy fördrar en rengöringscreme. Denna är verkligen närande och perfekt för en torris, passar också en mer känslig hy. Så mjukgörande och har en fräsch och fin doft.

Codage Cleansing Creme

Codage Cleansing Creme är väldigt mjukgörande och återfuktande. Älskar doften!

Vatten/Micellar water:

Ett rengöringsvatten är ofta väldigt mild och passar därför en riktigt känslig hy. Perfekt att ha med sig i packningen om man inte har tillgång till vatten eller vill undvika vatten helt och hållet. Kan användas ensam eller tillsammans med annan rengöring. Här får an läsa om den specifika produkten och hur den rekommenderas att man använder.

Tips: Kiehl´s Herbal-Infused Micellar Cleansing Water – Här har vi en supermilt micellärvatten som rengör utan att stressa huden. Älskar att ha ett rengörande vatten när jag vill ha en liten necessär med få produkter. Micellärtekniken fångar upp och sveper bort smuts och makeup. Denna behöver man inte skölja av.

En fråga jag väldigt ofta stöter på är att många upplever att deras rengöring inte är effektiv på makeup. Det man ska ha med sig är att en rengöring i första hand är anpassad för olika hudtyper för att balansera, exfoliera eller lugna huden och är inte framtagen för att rengöra från makeupen. En rengörings främsta fokus är att balansera huden och rengöra utifrån dess sammansättning och tilltänkta målgrupp. Att många rengöringar på marknaden sedan är effektiva på att avlägsna makeupen är såklart ett plus, men har man en makeup som verkligen sitter så är det ingen självklarhet att din rengöring mot exempelvis aknen ska ta bort det i ett svep. Ett tips är då att rengöra två gånger eller så adderar man en precleanse om man har makeup som verkligen sitter 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Hitta rätt rengöring!”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emilie skriver:

  Använder Hyggees micellar vatten på morgonen som enda rengöring men läste nyligen att alla micellar vatten innehåller tensider som kan skada huden om dom inte sköljs av. Stämmer det?

  • Yasemin skriver:

   Hej Emilie,

   Hyggees water behöver inte sköljas av men bra om du på kvällen följer upp med en rengöring för att djuprengöra huden mer. Det bästa är att alltid läsa på om hur den specifika produkten ska användas så kan det inte bli varken fel eller skadligt 🙂

   Lycka till!

   Kram,
   Yasemin

 2. Ida skriver:

  Jag använder olivolja, vad anser ni om det. Jag lyckas inte hitta en enda bra rengöring som inte torkar ut min hy eller ger mig akne förutom vanlig hederlig olivolja.

  • Yasemin skriver:

   Hej Ida,

   Menar du olivolja för matlagning? Den typen av olja är ju inte direkt anpassad för huden. Testa gärna Mellow Balm Cleanser, den är väldigt snäll och mjukgörande 🙂

   Kram,
   Yasemin

 3. Matilda skriver:

  Bra inlägg! Min favorit rengöring är is clinical complex. Jag har provat andra men slutar alltid att jag återvänder till is clinical complex. Perfekt också att den är pH balanserade så man inte behöver ansiktsvatten. 🙂

  • Yasemin skriver:

   Hej Matilda,

   Kul att du delar, den är grym. Har kört den hela hösten. Kanske ska återgå till den när Codage är slut 😀

   Kram,
   Yasemin

 4. Jessica skriver:

  Väldigt bra och informativt inlägg! Blir sugen på både Skinceuticals och Codage mjölkrengöring!