Poddavsnitt 25: Eksem

 • | Yasemin

I dagens avsnitt av podden pratar vi om eksem. Eksem som ca 10% av Sveriges befolkning diagnostiserats med men som förmodligen uppåt 20% i någon form lider av.

hand med eksem

Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i huden som visar sig genom torra och ibland röda och kliande partier. Det finns olika typer av eksem och flertalet orsaker till att dessa uppstår. Något som kan vara skönt att veta är att det är mer vanligt än man tror. 10% av Sveriges befolkning har diagnostiserats eksem men det är förmodligen uppemot 20% som har eller haft någon form av eksem.

Varför uppstår eksem? Huden har ju en barriär, en yttre sköld som ska skydda huden mot bakterier, smuts, allergener och fuktförlust. Barriären fungerar lite som en tegelfasad där murbruket håller fasaden intakt och skyddar mot väder och vind. När murbruket krackelerar så läcker det åt båda håll. Detta skydd är inte lika effektivt när man har eksem och det är därför extra viktigt att man hjälper huden att byggas upp på nytt.

Olika former av eksem

Atopiskt eksem

Denna form uppstår av att hudens barriär försvagats på något sätt, det kan vara att allergener eller irriterande ämnen tränger in i huden och skapar en obalans som leder till röd, torr och kliande hud. Är mycket vanligt hos små barn i knä- och armveck men även vuxna drabbas. Arvsanlagen tror man spelar in här vilket gör att vissa har lättare att drabbas än andra. För att reducera atopiskt eksem är det viktigt att stärka upp huden huden igen och även om det kan vara svårt att hålla sig borta så klia inte, det kommer göra att besvären förvärras. Sara tipsa om att luftfuktare underlättar miljön inne då luften blir mer torr under vintern och därför kan underlätta för huden när det är som mest kallt ute och besvärligt med eksemet.

Kontakteksem:

Allergiskt kontakteksem kan uppstå om du kommer i kontakt med något du är allergisk mot, vanligt är nickel eller parfym. Visste ni att det finns upp till ca 4 000 ämnen som kan orsaka kontaktallergi. Inte konstigt att det är en vanligt förekommande hudåkomma. För att komma tillrätta med detta är det såklart bäst att få reda på vad det är det huden regerar på. Eksemet kan dyka upp allt från ett par timmar eller flera dagar efter att huden utsatts för allergenet.

Icke-allergiskt kontakteksem uppkommer ofta på händerna, och kallas då även för handeksem/ irritationseksem, Det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner vilket kan hända om man tvättar händerna ofta eller om händerna utsätts för mycket kyla. Denna form tar i regel längre tid att läka. Tips använd en närande handcreme utan parfym.

Mjälleksem (Seborroiskt eksem)

Mjälleksem yttrar som röda, (ibland kilade) och fjällande utslag vanligt där man har talgkörtlar (hårbotten, ögonbryn, näsöppning, hörselgång) men kan även förkomma i ljumskar, armhålor eller pubisregionen. Det är inte helt klart vad som orsakar mjälleksem men en orsak tros vara en jästsvamp. Drabbar mest spädbarn eller vuxna 20-40års åldern. Symtomen kan bli bättre av sig själv men det finns även bra receptfria läkemedel på apoteket.

Oilless oil. Medical Barrier Cream, Sensucure Body cream och Daily Microfoliant

Vad ska man tänka på?

 • Undvik kortison
  (om inte din läkare rekommenderar annorlunda)
 • Skippa parfym & eteriska oljor
 • Skonsamma produkter

Balansera barriären

Vi lyfter såklart några passande produkter för att stärka barriären, reparera och lugna huden:

Synchroline Sensicure Body Cream: Passar atopisk eksem, atopisk dermatit, allergibenägen och hyperreaktiv hud.

Medical Barrier Cream: Passar torrhet, eksem & psoriasis. Denna passar även bra till ansiktet.

Seriously Mild Shower Gel: Mild rengöringsgel som passar en känslig och eksembenägen hy. Löddrar lätt och innehåller skonsamma ingredienser för den mer reaktiva huden.

Produkter till ansiktet

Det är lätt att tänka ”nu gäller det att maxa med exfoliering och andra aktiva produkter för att få bort de där torra och nariga partierna” men icke, detta kommer bara förvärra besvären. Till en torr och känslig hy med eksem, vare sig det endast är ett mindre parti eller större delar av ansiktet som är drabbat, så är det viktigt att välja sin hudvårdsprodukter med omsorg för att vårda och reparerar den skadade barriären.

Satsa på en mild exfoliering. Daily Microfoliant – Saras favorit och den enda som funkar för henne på vintern. Lite salicylsyra och risbaserat enzympulver avlägsnar skonsamt de torra hudcellerna utan att stressa huden.

Ett annat fint tips är en närande och reparerande olja. Man vill ju bygga upp hudbarriären och stärka den. Tips: Oilless oil som innehåller 100% squalane. Passar perfekt även till barnen.

Yasemin med BP seriously mild shower gel

Seriously Mild Shower Gel är en lätt löddrande gel som är mild och snäll mot eksem eller allmänt reaktiv hy.

Hudspecialistpodden hittar du på Spotify eller där poddar finns (podcaster, podcasts)

Alla produkterna hittar du samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Poddavsnitt 25: Eksem”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Olga skriver:

  Hej Yasemin, tack för bra inlägg!
  Jag fick mjälleksem på övre huden höger ögonen, vad kan jag göra?

  • Yasemin skriver:

   Hej Olga,

   Använd lättare produkter just där du har besvären, inte för feta oljerika cremer alltså. Ett annat tips är att undvika hårvård som spray mm som kan försämra besvären om de kommer i kontakt med brynen. Oilless oil skulle du kunna testa att behandlaområdet med, den innehåller 100% squalane och känns som en olja men efterliknar mer hudens egna oljor vilket gör det lättare för huden att ta till sig av produkten.
   Annars är lugnande och mjukgörande Cicapro Revitalizing Cream ett tips.

   Lycka till!
   Kram,
   Yasemin

 2. Sandra skriver:

  Hej! Tack för en super bra och spännande pod Jag har nyligen fått kliande ögon lock (kanske är eksem? ) vad kan man lägga på ögonlocken? Kan man lägga ögon kräm? Jag har en ögonkräm från neostrata för känslig hy (eyecream 4 PHA) och ögon serum från Codage SERUM N°10 EYES- ANTI-AGING & ENERGY – 15 ML. Har lagt cortison kräm på flera gånger men hörde nu från podden att det är inte bra ☺️ Så vad kan jag göra?

 3. Anki skriver:

  Hej,
  Funderar på hur länge man ska använda lugna, snälla produkter när man tex fått torra fläckar i ansiktet? Eller som jag som fått någon typ av reaktion i ögonområdet? Du Yasemin tipsade mig om https://skincity.se/sv/hyper-sensitive-hypoallergen-eye-lip-care vilken jag börjat använda. Min fråga är helt enkelt följande: När huden verkar normal igen när törs man gå på med mer aktiva produkter? För även om huden verkar ok kan man ju åka på bakslag om man kör på för snabbt. Tips please.
  Tack för superbra ämne i podden!
  //Anki

  • Yasemin skriver:

   Hej Anki,

   Kul att du lyssnar på podden och gillar 😀

   Angående ögoncreme så kan du (när huden lugnat sig) varva med med aktiva produkter men att du fortsätter med Biodroga MD som bas. Blir det ett bakslag så kan du lättare och snabbare hjälpa huden om du inte har de mer aktiva produkterna lika ofta 🙂

   Lycka till 🙂
   Kram,
   Yasemin