Poddavsnitt 34: Så behandlar du acne

 • | Yasemin

Akne är något som många hör av dig om till oss och vi hade ju tidigare hudläkaren Margareta Frohm Nilsson på besök i poddstudion där vi bland annat pratade om just akne och får en hudläkares perspektiv och kunskap. Lyssna gärna på det avsnittet om du inte redan gjort det 🙂 Men vi tänker att vi tar upp en av alla lyssnarfrågor och ger våra tips och tar upp våra egna upplevelser och erfarenheter.

Detta är ett axplock av vad vi tar upp i podden:

 • Vad akne beror på.
 • Varför det är så nödvändigt med talgkörtlar.
 • Aknebakterien lever av talg, så när en por täpps igen kan bakterien föröka sig fritt.
 • Våra egna erfarenheter av aknehy.
 • Akne i olika stadier.
 • Generella råd och tips.
 • Och såklart produkttips!

Talgkörtlar finns där det finns en hårsäck och huvudsyftet är att smörja och skydda huden. När det gäller aknerelaterade problem så spelar även genetiken in, hormoner (framförallt det manliga hormonet testosteron). Därför är det vanligt med akne i tonåren då hormonerna i är full gång.

Har man en överproduktion av talg så kan det täppa igen porerna och en inflammation kan uppstå, detta leder i sin tur till finnar. Vanligt är att man i kombination är yttorr i huden och denna yttorrhet bildar ett hårt lager på huden som gör att talget inte kan ta sig upp och smörja hudytan utan istället bildar en talgpropp. Aknebakterien lever av talg och kan frodas fritt när en por täpps igen.

Produkter vi tipsar om

Clarifying Cleanser

Neostrata Clarifying Cleanser

Clarifying Cleanser är en grymt effektiv rengöringsgel som innehåller en fin sammansättning av aha, pha och bha. Denna rengöring är främst för en fet eller aknebenägen hy. AHA (Mandelsyra), BHA (salicylsyra) och tea tree oil hjälper alla tre till att balansera talgproduktionen, minska orenheter och ge en mer klar och välmående hy. Dess djuprengörande och exfolierande effekt ger verkligen den rena känslan och minskar knottror vilket ger en jämnare och mer slät hy. Denna rengöring är inget för den mest känsliga och reaktiva huden.

Start Kit Blemishes

Neostrata Start Kit Blemishes

Start-kit är ju grymma för den som bara vill prova på märket och produkterna eller om man vill ha med sig mindre förpackningar på resan. Detta kit innehåller två cremer, två rengöringar, en spot treatment i fullsize och även dagcremen är i fullsize.

Oily Skin Solution

Neostrata Oily Skin Solution

Detta är lite av en multiprodukt, du kan ha den som ansiktsvatten, serum eller punktbehandlare. Innehåller AHA (glykolsyra) som  djuprengör, minskar hudens överskottstalg och har såklart exfolierande effekt då den öppnar upp tilltäppta porer. Detta är verkligen en aktiv och effektiv produkt som förhöjer resultatet och bekämpar finnarna. Passar främst en fet, acnebenägen och icke reaktiv hud..

Bums in på Spotify eller där poddar finns och lyssna på Hudspecialistpodden. Produkterna vi tipsar om hittar du HÄR!

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Poddavsnitt 34: Så behandlar du acne”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. William skriver:

  Hej använder epiduo och blir torr, röd och öm min hy har blivit sämre nu när hösten kom. Läste lite här på nätet och beställde hem skin hydrating mask från dermalogica men min fråga är om jag kan använda den efter jag tagit epiduo på kvällen och sen sova med både epiduo och skin hydrating?

 2. Kristina skriver:

  Min tonåring fick epiduo utskrivet av läkare vilket resulterade i en kraftig allergisk reaktion (ansiktet och ögonen svullnade upp och det sved kraftigt i ansiktet i flera dagar). Lyssnade efter det på en podd där Yasmin rekommenderade Neostrata mandelic clarifying cleanser. Den har gjort en enorm skillnad!!! Tonåringens acne är nästa helt borta. Produkten är också väldigt dryg. Vi är så tacksamma för detta tips!!!

 3. Sara skriver:

  Hej☺️Jag har ätit tetralysal för min acne i två omgångar och de har blivit bättre men nu har de kommit tillbaka igen…. skulle de kunna bli bättre med detta kit från Neostrata eller vad rekommenderar du att jag kan göra ? Med vänlig hälsning, sara

  • Yasemin skriver:

   Hej Sara,

   Du kan absolut prova kittet, då får du en känsla för produkterna och de är ju anpassade för en aknebenägen hy och jobbar på att dämpa inflammation och balansera huden. Dock är produkterna i kittet så pass små att du inte riktigt hinner se några märkbara resultat. Har du besvärande akne så skulle jag råda dig att kontakta läkaren igen 🙂

   Kram,
   Yasemin

 4. Johanna skriver:

  Hej Jasmine
  Jag är 38 år och
  påbörjade en isotretinoin/Roacutan behandling förra veckan, i samband med detta har jag inhandlat produkter ifrån Neostrata, men efter lite läsning på bloggar mm så blev jag osäker.. ska man använda ansiktsvatten och serum under behandling? Har ju läst tidigare att du har erfarenhet av denna kur så tänkte att du kanske vet? El är det bara rengöring och fuktkräm som gäller under behandling ?
  Mvh Johanna

  • Yasemin skriver:

   Hej Johanna,

   Flera cremer ur Restore-serien går att använda. Man ska fokusera på milda och återfuktande produkter i samband med Isotretinoin. Vilka produkter är det du har?

   Kram,
   Yasemin

   • Johanna skriver:

    Hej Yasmin
    Dessa klickade jag hem om det är ngt du tycker jag borde avstå el lägga till nu under behandling är jag jätte tacksam för lite hjälp 🙂
    Rengöring Neostrata facial cleanser Restore Pha
    Ansikts toner: Exuviance hydrasoothe refresh toner
    serum: Neostrata bionic face serum
    Dagkräm: Neostrata Clarify sheer hydration spf 40
    Nattkräm: Neostrata restore ultra moisturizing

    Mvh Johanna

    • Yasemin skriver:

     Hej Johanna,

     Jag ör verkligen ledsen att du inte fått svar. Detta har trillat lite mellan stolarna ser jag nu 🙁
     Rutinen du beställt är jättefin och en bra rutin att ha i kombination med din behandling.
     Nu har det förmodligen gått ett tag sedan du startade med produkterna. Jag hoppas att de känns bra på huden och att du sakta men säkert ser att huden kommer i balans.

     Lycka till och ha nu en riktigt fin jul!

     Kram,
     Yasemin

 5. Ellen skriver:

  Hej! Äter just nu tetraysal och använder epiduo varje kväll(ibland varannan) kan jag använda fukt serum och salva samtidigt? Tänker mig exuviance för att motverka min extremt torra hy (syns främst med smink så antar det är yttorr)

  Vill ju köpa ett helt kit med exulvancie men vet inte om jag vågar när jag använder epiduo? Tacksam för svar (om du kan svara på detta)