Poddavsnitt 63: True or false – Hudvårdsmyter

Hudvårdsmyter, vad säger ni? Ska vi slå hål på några?

I dagens poddavsnitt tar vi upp de vanligaste myterna och pratar kring dem. Vad stämmer och vad är felaktigt?

Bild på fyra produkter i poddstudion

Några av myterna vi tar upp:

Du kan bli beroende av din lipbalm – Du kan tekniskt sätt inte bli beroende av någon läpprodukt, men du kan uppleva att dina läppar blir torrare om du använder en produkt utan vårdande ingredienser. Sara tipsar om Sturm Lip Balm som innehåller växtbaserade oljor med bland annat e-vitamin bland annat. Vi tipsar också om spf till läpparna nu när det snart är sommar.

Jag blir inte brun om jag använder solskyddsfaktor
Jodå, färg får du ändå. I hudens yttersta lager (epidermis) har vi cellerna “melanocyter” som aktiveras av UV-ljuset för att producera melanin (det som ger oss färg) så när man har varit ute i solen så skapas melanin som successivt ger oss mer färg. Ett solskydd hämmar inte melaninsyntesen i huden men det tar lite längre tid innan du får färg och du bränner dig inte lika lätt, vilket är viktigt.

Att huden känns stram efter rengöring betyder att den är ren
det stämmer inte heller, att huden stramar är ett tecken på att den är yttorr och behöver fukt. En balanserad hy svarar inte med att bli torr eller fet utan håller sig lagom återfuktad. Stramheten är alltså inte ett bevis på att huden är ren.

Svarta porer är fyllda med smuts
En pormask uppstår när en por i huden blir tilltäppt av talg och gamla hudceller. Varför den är svart har inte att göra med att den är fylld med smuts, utan är en effekt av att keratinet i talgproppen har oxiderat.

produkter i poddstudio

Våra produkttips

Dr.Barbara Sturm: Lip Balm

Innehåller växtbaserade oljor med e-vitamin och har en silkeslen textur som gör läpparna mjuka. Hej då torra nariga läppar!

Maria Åkerberg: Royal Body Cream

En nyupptäckt favorit! Royal Body Cream är en superlyxig och näringsgivande kroppscreme berikad med havtornsolja och stärkande eteriska oljor från neroli, patchouli och rosmarin. Mjukgör och stärker upp hudbarriären. Frasiga vinterben behöver inte vara oroliga, här har vi boten nu i vår och sommar.

Peter Thomas Roth: Pumpkin Enzyme Mask

Vad sägs om att piffa upp hudvårdsrutinen med en trippelverkande peeling som effektivt eliminerar gamla hudceller och lyfter fram en klar, mjuk och strålande hy? Passar alla och är grym när huden känns glåmig, trist eller om man bara vill väcka upp huden. Exfolierar med hjälp av bland annat AHA-syra och pumpaenzymer. Dessutom berikad med C-vitamin.

Tata Harper: Regenerating Cleanser

Åh denna underbara rengöring! Söker du en allt-i-ett-produkt så kan denna vara det du önskar. Här har vi alltså en 4-i-1-effekt som djuprengör, ger lyster, minimerar förstorade porer och stärker och skyddar hudens fuktbalans. Att den har en sjukt snygg flaska, är ekologisk och doft likt himmelriket gör ju inte saken sämre!

pumpkin enzyme mask

Vill du höra alla myterna så finns de på Spotify eller där poddar finns. Bara att söka upp Hudspecialistpodden. Fortsätt också att maila era frågor till oss: podd@hudspecialisten.se

Produkterna vi pratar om i podden hittar du samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.