Preppa med peptider

Alla har vi mer eller mindre ett inre driv att att göra vårt yttersta utifrån de förutsättningar vi har.  På jobbet vill vi visa vad vi går för, hemma gör vi allt för att få vardagen att flyta på, fritiden nyttjar vi på bästa sätt för att hämta kraft och energi för att orka med att vara vårat bästa jag.

Tänk er då om ni aldrig fick fritiden för återhämtning. Bara vara top-notch på jobbet och släcka alla bränder hemma med hämtning, lämning, handla, laga mat, mitt i allt detta hinna slänga in en tvätt i maskinen, skjutsa till fotbollen, hämta på judon, ställa upp i hockeylagets cafeteria och alltid vara med på varenda dansuppvisning (nu pratar jag vardag i största allmänhet innan covid). Tänk om du aldrig fick vila? Då skulle du successivt trappa ner, inte vara lika full med ork år ut och år in och förmodligen snabbare bränna ut dig än om du fått möjlighet till fritid, semester, träning, yogaklasserna eller en mysig middag på tu man hand. Lite så är det ju med huden. Den behöver också tid att återhämta sig, vila och få energi någonstans ifrån. Med peptiderna blir det lite som att ge cellerna skjuts mellan fotbollen och judoklassen istället för att de ska behöva springa för full maskin varje dag, varje gång och med andan i halsen.

Peptidserum från Skincity skincare, medik8 och Paula´s Choice

Underbara peptider som piskar på hudens trötta celler

Idag vill jag prata om peptider

Peptider är delar av proteiner och har en cellkommunicerande förmåga, dvs de ser till att cellerna fungerar som de ska, som sitt yngre jag. De liksom ”väcker upp” cellerna så de blir piggare och jobbar på i sitt normala arbetstempo och lite beroende på vilken cell det är så kommunicerar peptiderna på olika vis. Cellerna vilar ju aldrig men de blir förslöade med åldern, där hjälper peptiderna till att få fart på dem igen. Man kallar ofta peptider för budbärare just av den anledningen.

Peptider är något som alla kan ha i sin hudvård. Lite som att alla behöver fukt, mer eller mindre, kan peptider vara en ingrediens som man kan förse huden med för att hjälpa huden bibehålla spänsten och se till att huden inte bryts ner tidigare än nödvändigt. Många produkter för mogen hy innehåller redan peptider men jag tycker att det allra flesta kan tillföra denna lilla stjärna i sin rutin. Allt för att upprätthålla hudens alla funktioner.

Peptider finns naturligt i huden men i hudvården framställs den syntetiskt och efterliknar de hudegna peptiderna. Peptider är uppbyggt på aminosyror och de är ofta väldigt små men om strukturen består av fler än 50 aminosyror så talar man istället om protein.

Paula+s Choice Peptide Booster, Skincity skincare peptide strength second concentrate och Medik8 copper pca peptides

Tre riktiga tungviktare som jag spetsat in mig på lite extra

Peptidernas fina effekt

 • Stimulerar kollagenproduktionen som i sin tur ökar strukturen i bindväven som resulterar i en spänstigare hy
 • Peptider har fin effekt på inflammationer och har reparerande egenskaper

Mina tre tips!

Medik8 Copper PCA Peptides

Detta fina serum gör verkligen jobbet. En underbar sammansättning som har ett antioxidativt skydd i huden som skyddar elastin och kollagen att brytas ner. Peptiderna väcker hudens funktioner och just denna passar extra fint till en känslig och irriterad hy på grund av dess fina antiinflammatoriska och kärlstärkande förmåga.

SKINCITY skincare Peptide Strength Second Concentrate

Vad har vi här? En riktig dunderkur för huden. Här har vi nämligen nio olika peptider som ger effekt på flera olika områden. Effekten av detta serum är minskad fuktförlust, jämn hudton, ökad spänst, mindre linjer och rynkor och en mer balanserad hy. Här får hudens celler sig en riktig omgång så de börjar agera som om de vore sitt unga jag. Effekten blir en reparerad, fast och mer plumpad hy. Även denna passar fint till en känslig hy.

Paula´s Choice Peptide Booster

Sista godingen är lite av en multiprodukt. Eftersom vi har en booster här kan du ha den som serum eller droppa ner den i din creme eller mask för att mata huden ytterligare med peptid-väckarklockan. Här har vi åtta olika peptider som siktar in sig på olika ålderstecken i huden. Allt från fuktförlust, minskad lyster, slapphet, linjer och ojämn hudton. Aminosyror, antioxidanter och riktigt återfuktande ingredienser stärker hudens yttre barriär.

Ska vi satsa på peptider i år? Har du kanske redan spetsat in dig på peptider? Vad använder du i så fall? Berätta gärna. Jag vill verkligen veta vad ni tycker 🙂

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 svar till “Preppa med peptider”

 • (10) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Maria skriver:

  Använder The Ordinary Buffet vilket inte gör mycket för mig, blir irriterad & får små plitor (har en tålig hy) & sminket ”rullar av”. Funderar på antingen SCSC peptidserum eller Medik8 Bakushiol peptides. Är det någon av dem som ger fukt? Tycker rutinen blir för lång annars. C-vitamin som första serum på morgonen, Niacinamide serum innan retinolserumet på kvällen. Hade varit något om jag hade kunnat byta ut min PC Omega+ serum mot ett peptid serum som andra serum efter Cvitamin på morgonen så det blir 2 serum morgon & 2st på kvällen 🙂

 2. Valuta skriver:

  Finns det något liknande för håret? Börjar tunna ur ..

 3. Eva-Maria skriver:

  Hej Yasemin!

  Tack för inlägget.
  Jag har en fråga, jag tycker det är lite svårt att få peptider att passa in i hudrutinen med c-vitamin och retinol.
  Jag har använt Liquid Peptides från Medik8 och enligt deras hemsida ska denna appliceras först och sedan t.ex. fuktserumet Hydr8 B5 och till sist något av deras C-vitaminserum. Stämmer denna ordning även om man använder andra Peptidserum från andra märken? Kan ett Peptidserum följas av någon retinolprodukt?

  • Yasemin skriver:

   Hej Eva-Maria,

   Använder du Medik8 så bör du gå efter deras rekommendationer för att få finast resultat. Kan du inte dela upp dem? c-vit på dagen och peptider eller retinol på natten? 🙂

   Kram,
   Yasemin

   • Eva-Maria skriver:

    Hej och tack för svar. Om jag vill ha peptider och retinol på kvällen fungerar det eller går de inte ihop?

    • Yasemin skriver:

     Jag kan inte se att de krockat men skulle varva dem, ha peptiderna de flesta nätterna så kan du ha retinolet övriga nätter. Mycket för att retinolet ska få jobba ensam för maxad effekt 🙂
     Kram,
     Yasemin

 4. Linda skriver:

  Tack för ett toppeninlägg!

  Fungerar peptider att använda soliga vår och sommardagar eller blir huden ljuskänslig av dem?
  Tack på förhand!

  • Yasemin skriver:

   Hej Linda,

   Du kan ha den under sommarhalvåret också men som alltid med mer verksamma produkter kan man behöva lägga dem åt sidan under sin solsemester då fokuset bör vara mer på fukt och spf 🙂

   Kram,
   Yasemin

 5. Tanya skriver:

  Tack för inlägget, Yasemin, mycket informativt, som alltid. Jag har nu använt Peptide booster från Paula´s choice ganska länge och är supernöjd med resultatet. Upplever att min hud ser piggare och fräschare ut med den. Jag har en fråga som jag vill passa på och ställa här, jag läste någonstans att peptider funkar bäst om man applicerar dem direkt på huden, alltså inte blandar med en annan produkt utan kör i sin rena form direkt på rengjort ansikte. Undrar om detta stämmer. Jag brukar blanda Peptide booster med en fuktserum och, som sagt, tycker att den funkar prima. Tidigare använde jag Crystal peptides från Medik8 och de här peptiderna var inte lika effektiva för mig, kan det vara pga att jag blandade dem med en fuktserum? Borde jag kanske skippat serumet och kört peptiderna solo?

  • Yasemin skriver:

   Hej Tanya,

   Boostern kan du mixa med annat serum eller creme men det är klart, vill du få ut maximalt av den så är det bäst att lägga den som första serum och helt separat. Prova dig fram. Funkar denna mix bra för dig och du är nöjd med resultatet så ska du absolut fortsätta. Den blir inte verkningslös av din kombination 🙂

   Kram,
   Yasemin