Skäm bort träningsfötterna

 • | Yasemin

Idag när detta blogginlägg publiceras så har jag sprungit 82 dagar på raken. Varje dag alltså. För en som aldrig egentligen gillat att springa så är det en galen bedrift. Bedrift på så vis att jag faktiskt klarat det so far och galet att jag ens började… något jag och kroppen är galet tacksam och stolt över.

Sedan jag startade min Runstreak har fötterna fått jobba och man kan ibland känna av både svullnad och trötthet i vaderna, fotlederna och i fötterna. Framförallt i början när kroppen och fötterna var ovana med dagliga löpturer. Oavsett hur eller vad man tränar så tar fötterna en stor belastning.

Decleor Aroma Confort Cica Botanic Balm

Fötterna som bär oss från det att vi lär oss gå. Alla dessa ben (ca 26), muskler, leder och ledband som tillsammans fungerar som en fjädring. Varje fot har 20 muskler. Allt ska hålla kroppen uppe, igång och i balans. Det är från fötterna fjädringen och elasticitet kommer. Man kan se varje steg som en fjädrande kraft som tar sig igenom kroppen och påverkar hela således hela kroppen. Ett par väl anpassade skor är därför A och O! Ju äldre man blir desto mer inser man att skorna är viktiga. Man blir lättare trött i fötterna, får lättare svullnad och blir mer torr. Helt ärligt… hur ofta får dina fötter samma omvårdnad som ansikte och kanske resten av kroppen?

fot som rullar fotsulan över en triggerboll

Rulla foten över en hård boll så släpper ytterligare spänningar man har i fotsulan och som kan göra hela foten ansträngd. Ett sätt att komma ihåg att göra denna övning är att rulla bollen under foten när man sitter/står och jobbar

Träna dina fötter

Detta kan alla göra, vare sig man tränar eller inte..

 • Värm upp fötterna med boll: Ställ dig på en liten hård boll och rulla fotsulan runt och fram och tillbaka. Använd gärna hela din vikt på bollen så foten ”kröker” sig kring bollen och du får maximal effekt. Bollen ökar cirkulationen och musklerna (som kan vara rätt spända) blir mjukare och fötterna blir betydligt smidigare. Ca 30-45 sek per fot.

 

 • Massera med fingrarna: Sätt dig bekvämt i en stol eller på golvet och fläta in dina fingrar mellan tårna (en fot i taget). Rotera händer och tår i cirklar. Detta gör att spänningar släpper och musklerna blir mer avslappnade.

 

 • Tå-häl-lyft: Använd gärna ett trappsteg ute eller inne för denna övning. Lyft upp hälen så du står helt på framfoten och håll där ca 5 sek innan du sänker hälen nerför trappsteget så vadet och hälsena sträcks. Denna övning är optimal om du går eller springer mycket och lätt får en ömmande hälsena eller stela vader. Övningen ger foten en bättre balanse, motverkar s.k gubbvad och stärker vaderna.

 

 • Stortå-lyft: Ställ dig på plant golv och lyft båda stortårna  uppåt medan övriga tår har markkontakt. Repetera 7-8ggr. Du kan sedan switcha till att bara lyfta övriga tår uppåt och låta stortån vara kvar i marken. Samma antal repetitioner. Här aktiverar man fötternas alla muskler, ökar fotens fjädring, förebygger stelhet och gör foten mer smidig.

 

 • Knyta foten: Sätt foten lite framför dig och vinkla upp den så du endast har hälen i golvet. Knyt sedan foten och tårna så hårt du kan. Håll kvar 10-20 sekunder och slappna av. 2 repetitioner per fot. Stärker foten och musklerna och släpper på spänningar.

Yasemin visar tå-häl övningar

Skäm bort fötterna

Jag har gjort det lätt för mig och nu till hösten blir jag mer frusen så jag har min fotcreme vid sängen. Det sista jag gör är att massera fötterna en stund med Aroma Confort Cica-Botanic Balm. Det ökar cirkulationen och tröttheten och alla spänningar i fötterna släpper. På med ett par tunna strumpor och sedan är det bara att somna med nöjda fötter. Eteriska oljor från rosmarin och eukalyptus ger en svalkande känsla och hjälper till att dämpa svullnad, återfukta och lugna de trötta fötterna. Decleor Aroma Confort Cica-Botanic Balm mot höstträd

Detta är en härlig, rik och närande balm med 100% naturliga ingredienser, doftar eucalyptus och man känner verkligen att fötterna slappnar av. Ett tips är att  även ge extra torra partier som armbågar, knän och händer lite extra kärlek.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Skäm bort träningsfötterna”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Matilda skriver:

  Jättebra inlägg! Och fantastisk att ha lyckats springa så många dagar 🙂

 2. Åsa skriver:

  Mycket läsvärt!