Skillnad på peeling och exfoliering

 • | Yasemin

Peeling eller exfoliering? Vad är skillnaden? Egentligen är det två olika namn på en produkt som öppnar upp porer och avlägsnar torra hudceller men de har också lite olika egenskaper utöver det (som jag går in på lite längre ner). Man kan kortfattat skilja dem på detta vis:

”Exfoliering är en kemisk process medan peeling är en mekanisk process men de har båda samma slutresultat”. 

Yasemin med kornpeeling

Det finns tre olika sorters peelingar: Kornpeeling, enzympeeling och exfoliering med syra. Några av dem sköljer man av medan andra låter man sitta kvar på huden.

Varför peelar man huden? Främst för att få bort döda hudceller och fett och för att öppna upp tilltäppta porer. Varje dag bildas miljontals nya hudceller och i samma takt stöter vi bort gamla och torra som ligger ytterst på huden. För varje år man blir äldre så saktas denna naturliga process ner och för att hjälpa huden bli slätare, mjukare och mer följsam kan man hjälpa huden på traven genom att peela huden ett par gånger i veckan. Det finns såklart andra fina effekter av att peela huden:

 • Man motverkar och behandlar blemmor samt öppnar upp tilltäppta porer.
 • Man får en slätare och mer mjuk hy
 • Man framhäver den nya och fräscha huden som finns under de torra hudcellerna
 • Man får mer lyster och en mer klar hy
 • Man motverkar fet och oljig hy
 • Man hjälper huden att lättare suga åt sig av efterföljande produkter

Syraexfoliering

Detta är en kemisk exfoliering som startar en kemisk process i huden för att stimulera cellförnyelsen. Oftast är det AHA och BHA-syror i dessa och de produkter man köper i butik ska vanligen ligga kvar på huden och inte tvättas av, men det finns faktiskt undantag så det viktiga är att läsa på om hur produkten skall användas. När man jobbar med syraexfolieringar så är det viktigt att skydda huden mot solen och vara sparsam med användandet om man är ute mycket och länge i solen på sommaren. Dessa finns i många olika styrkor och med olika syrasammansättningar så var noga med att välja en som är anpassad efter din hud. Det syran lite krasst gör är att varsamt ”luckra” upp det översta torra lagret i epidermis (stratum corneum) och under denna process startar hudens egna vilja att stimulera cellförnyelsen. Denna naturliga process tar längre tid ju äldre vi blir och därför är exempelvis AHA en bra exfoliering för den mogna huden.

BHA – fin för problemhy med akne, finnar och knottror. Syran passar de allra flesta. Det man inte alltid tänker på är att denna syra i sig är uttorkande så man behöver i de flesta fall tillföra extra fukt.

AHA – här har vi syran som jobbar mer på pigmentering, struktur, förstorade porer, linjer, rynkor och som ger lyster.

Tips: Jan Marini Bioclear Lotion som innehåller både AHA och BHA så den har otroligt fin effekt på förstorade porer, finnar, vuxenakne, pigmenteringar och rynkor.

Jan Marini Bioclear Face Lotion

Jan Marini Bioclear Face Lotion är superlätt i konsistensen och är en s.k leave-on exfoliering

Enzympeeling

Enzymer skulle man kunna säga är lite lika syrorna på sättet de jobbar på hudytan och på sättet de avlägsnar det torra på ytan. En enzympeeling innehåller enzymer från proteiner som kommer från frukt och växtriket. Ofta ser man i innehållet att enzymerna är från exempelvis ananas eller papaya. Enzymerna löser upp bindningarna som håller kvar de torra hudcellerna och sveper av dem från ytan. Att använda en peeling med enzymer är ett betydligt mildare och mer skonsamt sätt att peela vilket gör den till ett fint alternativ till exempelvis känslig hy, gravida eller om man inte kan eller vill använda syror. Exempelvis på sommaren.

Tips: Dr.Barbara Sturm Enzyme Cleanser är en 2-i-1 produkt (rengöring och peeling i ett) som passar utmärkt för den som har känslig hy eller helt enkelt inte vill ha en syraexfoliering. Jobba upp pulvret med vatten mellan handflatorna så det bildas ett skum och massera in det på torr hy. Här har vi flera enzymer som sveper bort tråkiga hudceller, rengör huden från föroreningar och annat som huden dragit åt dig under dagen. Grymt fin för en blandad eller lite fetare hy.

Tips 2: Alltså jag har blivit helt störtförälskad i Kiehl´s produkter och här har ni en peeling som jobbar både med enzymer (papaya och ananas) samt korn från aprikoskärnor. Väldigt mild doft för er som inte önskar dofter. Spana in den här: Pineapple Papaya Facial Scrub. Passar de flesta som önskar lite extra lyster!

Dr.Barbara Sturm Enzyme Cleanser

Lös upp pulvret i enzympeelingen från Dr.Barbara Sturm med lite vatten och massera in på torr hud.

Kiehls Pineapple Papaya Facial Scrub

Pineapple Papaya Facial Scrub är en snäll och mild peeling som passar alla.

Kornpeeling

Här har vi peelingen som även kallas mekanisk eller fysisk i och med att man jobbar med korn på hudytan. Detta är peelingen för den som vill ha omedelbar effekt och en peeling och som önskar ”scrub-känslan”. En kornpeeling jobbar mest på ytan men har även en en djuprengörande effekt. En kornpeeling kan ha små eller grövre korn och kan kännas mer eller mindre rivig på huden. Har man mer känslig hy kan man alltid fukta huden innan man med lätta fingertoppar masserar in kornen. Det brukar också funka fint att blanda det med rengöringen för en ännu mildare peelingeffekt. Undvik kornpeeling om du har väldigt känslig och tunn hy eller akne. Kornens härkomst kan variera ganska mycket, det kan vara jojobakulor, socker, kaffekorn och aprikoskärnor bland annat

Tips: Klairs Gentle Black Sugar Facial Polish en klassisk kornpeeling. Supereffektiv och 100% vegansk. Här är det svart socker som effektivt peelar hudytan och lämnar den mjuk, len och återfuktad.

Klairs Gentle Black Sugar Facial Polish

Klairs härliga peeling ger direkt en len och mjuk hy.

Multipeeling

Vad är en multipeeling då? Jo det är en peeling som baseras på flera olika exfolierande/peelande ingredienser. En vanlig kombination är syror och korn men det finns även multipeelingar med syror, korn och enzymer. Denna typ av peeling brukar man i regel kunna använda på flera sätt. Antingen som en mer aktiv kornpeeling med masserande rörelser eller så sveper man den bara snabbt över huden och låter den ligga på ytan och jobba ostört innan den sköljs av. Passar de flesta men inte den mest känsliga huden. Inflammerad aknehy bör inte massera in en peeling med korn i huden och därför kan man istället låta en multipeeling ligga på huden några minuter innan den sköljs av.

Tips: Medik8 Pore Refining Scrub Dual Action Exfoliator  detta är en superfin multipeeling. Den känns som en ”vanlig” kornpeeling i cremeform men den har faktiskt både AHA- och BHA-syror och även jojobakorn som tillsammans löser upp och triggar cellförnyelsen . Här har vi både en kemisk och mekanisk process som varsamt exfolierar utan att irritera huden. Här har vi också en fin effekt av Kaolin som absorberar överflödigt talg och fett. Passar alla hudtyper utom problemhud med inflammerad acne.

Medik8 Pore Refining Scrub

En superfin peeling med syror och korn.

Hitta en peeling för din hudtyp

De tilltäppta porerna finns där och oavsett hudtyp så behöver man ofta hjälpa huden på traven. Exfolierar man inte huden så kommer de döda och torra hudcellerna sitta som ett lock på huden tillsammans med fett, salter från svett och smuts från omgivningen. Detta leder till finnar och i värsta fall inflammation och inte nog med det, din hudvård har inte sammamöjlighet att sugas upp av huden och göra sitt jobb. En inflammerad akne bör inte gå loss på en kornpeeling då aknen kan spridas vidare och huden kan bli än mer irriterad och det kan i värsta fall leda till sårbildning. Tänk också på att mitt i all iver att exfoliera så är det viktigt att inte jobba för mycket på huden. Man vill gärna peela och få snabba resultat. Vissa använder både en daglig exfoliering och en kornpeeling ett par gånger i veckan, och det är fine så länge huden klarar det men det är det långt ifrån alla som gör. Är man för ivrig kan man skapa en känslighet i huden så det är viktigt att hålla kolla på vad den egna huden verkligen uppskattar och klarar av. En exfoliering kan försämra huden om den inte anpassas efter hudtyp eller används på rätt sätt. Var därför noga med att välja rätt och ta gärna hjälp av en hudterapeut om du känner dig osäker. Peela gärna – men peela rätt 😀

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 svar till “Skillnad på peeling och exfoliering”

 • (5) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sofia skriver:

  Hej Yasemin!
  Jag är inne på att försöka ha lite färre produkter i min rutin och istället satsa på några multifunktionella produkter. Jag har spanat in Medik8 scrub som du skriver om här i inlägget. Vad tror du om att använda denna både som peeling och exfolierande lermask? Alltså att man låter den ligga och verka i några minuter innan eller efter man maserar in kornen. Jag ser ju att den innehåller kaolin och lite syror utöver kornen 🙂
  Tack på förhand! ❤️

 2. Sara skriver:

  Jättebra och informativt inlägg!

 3. Tina skriver:

  Inte undra på att det finns en utbredd begreppsförvirring – så även i denna förtydligande (?) artikel!
  Ur inlägget:
  ”Exfoliering är en kemisk process medan peeling är en mekanisk process”
  Sen står det att ” Syrapeeling […] är en kemisk exfoliering”. Då är plötsligt de två begreppen helt synonyma igen!
  Sen finns även multipeeling – kom ihåg att inledningsvis definierades som en mekanisk process medan exfoliering är en kemisk process – som tydligen är en ”peeling som baseras på flera olika exfolierande ingredienser”.
  Begreppsförvirringen kan inte bli tydligare!

  • Yasemin skriver:

   Hej Tina,

   Bra input! Jag valde ordet peeling i rubrikerna för att de flesta känner till vad en peeling är men inte lika bekant med exfoliering. När det gäller peeling och exfoliering så är det inte alltid helt vattentätt då vissa märken använder peeling till sin syraexfoliering och vice versa. Helt svart eller vitt är det inte alla gånger men jag tror och hoppas att guiden gör det lättare att se skillnaden mellan dessa. Har förtydligat ytterligare nu och ändrat så det blir än mer tydligt.

   /Yasemin