Vad är soleksem?

Varje vår drabbas jag av soleksem… Känner du också igen dig?

kvinna med soleksem på dekolletaget

Vad är soleksem?

Om vi tar det från början…

Soleksem (solallergi) kännetecknas genom kliande röda utslag/prickar och små blåsor och är vanligast på en ljusare och känslig hy. Utslagen uppkommer på huden som varit exponerad för sol och vid mer besvärande soleksem kan även outsatta delar på kroppen drabbas.

Våren, ni vet ju själva hur man lockas av att sitta ute i solen och sukta efter de första strålarna men det är då man ska vara som mest försiktig. Alla kan utveckla soleksem, barn som vuxna men man har sett att det är vanligare hos kvinnor än hos män. Soleksem behöver inte komma direkt efter exponering utan det kan dröja ett par dagar innan det visar sig.

Orsak?

Vad som utlöser soleksemet är inte helt säkerställt men det är troligt att det är UVA som är orsaken. Det som händer är att immunförsvaret reagerar på de starka solstrålarna och skapar en inflammation som visas som utslag, sveda och rodnad. Man kan likställa det med en allergisk reaktion av solen som dyker upp i början av våren efter den långa och mörka vinterperioden. Det är också vanligt att få soleksem under vintern när man semestrar på varmare breddgrader. Soleksem yttrar sig i ansikte, på bröst, rygg, armar och ben samt på ytor där du har bränt dig tidigare. Utslagen kan dyka upp samma dag som du har solat men ibland kan det dröja några dagar innan det blossar upp. Även områden man tidigare bränt sig på.

Typiska symptomen för soleksem:

 • Röda prickar
 • Knottror och/eller blåsor med klåda
 • Huden blir röd och flammig
Babor Body Protection spf 50 och Maria Åkerberg Aloe Vera Barbadensis

Två produkter som lugnar huden när jag får soleksem: Babor Body Protection spf 50 och Maria Åkerbergs härligt svalkande Aloe Vera

Förebygg och behandla solallergi

Solallergi går ofta över av sig själv efter ett par dagar. Jag brukar lägga på ett rikare lager av svalkande och lugnande aloe vera på huden och det känns väldigt skönt mot klådan. Tills huden har läkt undviker jag helt och hållet solen och har täckande kläder för att skydda mot att utsätta huden för UV-ljuset. Det är olika hur lång tid det tar innan det läker ut men i regel tar det inte längre än några dagar (upp till en vecka). Är det väldigt besvärande kan det behövas en creme som jobbar mer direkt på att dämpa klådan.

Babor Body Protection spf 30 och Aloe Vera Barbadensis från Maria Åkerberg

Checklist:

 • Undvik solen mitt på dagen när solen är som starkast (kl: 11-15)
 • Skydda dig med tunna täckande kläder (gärna i bomull) och solskyddskräm när du är ute.
 • Vänj huden gradvis vid solen under våren
 • Återapplicera ditt solskydd ofta (varannan timme)

Har du missat poddavsnittet där vi fördjupar oss om spf, uv-ljus och soleksem? Här hittar du det: Allt om solskydd, UV och soleksem

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 svar till “Vad är soleksem?”

 • (5) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Emma skriver:

  Hej. Jag har nyligen fått problem med vad jag tror är soleksem, på hals och vid nyckelbenen. Det kliar, och kan svida lite när jag kliar. Det börjar även klia när jag blir svettig. Hur vet jag att det faktiskt är soleksem och inte värmeutslag?

  • Yasemin skriver:

   Hej Emma,

   Värmeutslag och soleksem är ganska likvädiga men skillnaden är att vörmeutslag i regel inte ger klåda. Det låter som att du har fått soleksem. Vila huden från sol och använd bara milda eller lugnande hudcremer så kommer det lägga sig. Jag brukar tycka att en sval aloe vera dämpar den värsta klådan. Maria Åkerberg har Aloe Vera som lugnar.

   KRAM

 2. HA skriver:

  EXAKT mitt problem! Ser exakt ut som på bilden! 😀
  Dock har jag, efter råd från ett litet apotek i Thailand där vi var på semester, sedan flera år tillbaka kört solkräm där det står HYPOALLERGENIC!
  Funkar perfekt!
  Senast i Kroaten, smörja hela kroppen med 30 hypoallergenic på morgonen, inga problem 👍