PHA Syra – Polyhydroxi Acid

  • | Annica

Ansiktsbehandling, Syra-behandling, PHA-Syra, Exuviance, Skincity.se

Då var det dags att avhandla nästa syra i min djupdykande serie om syror. Förra gången skrev jag om den bredaste syran dvs AHA-Syra och idag tänkte jag berätta lite mer om  PHA-Syran.

Man kan väldigt generellt säga att den stora skillnaden mellan AHA och PHA är att PHA-syrans molekyler är större. Det innebär att den inte kan penetrera ner i huden lika effektivt som AHA syra men samtidigt i och med detta passar den ofta bättre på en känslig hy då den blir lite mildare.

Texten om PHA är till stor del hämtad från Exuviance eftersom det är de som arbetar med denna syra.

Glukonolakton, även kallat G4, är en Alfahydroxid från NeoStrata. G4 har vissa egenskaper som skiljer den från andra alfahydroxider. Den är så mild att även en känslig hy kan a den utan att känna irritation samtidigt som den är effektiv. Den tillför också mycket fukt till huden. G4 är även en antioxidant och ett naturligt cellnäringsämne. Det betyder att samtidigt som den förbättrar hudens utseende, skyddar den också huden mot ytterligare skador.

Vad är Polyhydroxisyror (PHA)?

Glukonolakton är en polyhydroxisyra (PHA). Den används endast av produktserien Exuviance och finns inte i några andra produkter som är direkt tillgängliga för konsumenter. Kliniskt framställda polyhydroxisyror ger mycket fuktighet till huden tack vare deras många hydroxigrupper som binder vatten och därmed ger huden fukt. Polyhydroxisyror är bra för personer med känslig hy eftersom molekylen är större och därför tränger igenom huden långsammare, vilket ger en mildare exfoliering. Glukonolakton förekommer naturligt i kroppen.

Exuviance använder sig av denna typ av syra och flera av deras produkter är riktigt bra på känsliga hudtillstånd som t.ex. exsem och rosasea. Intresserad av Exuviance produkter med just PHA-syra? VI har dem i min butik. Klicka HÄR för att kolla in alla produkterna i serien!

Exuviance Skin rise bionic peel pads

En av mina personliga favoriter i deras sortiment är deras Skinrise Bionic Pads Det är en typ av ”peel pads” tänkta att använda på morgonen efter rengöring som en daglig mikroexfoliering. De är uppfriskande och uppiggande på huden och gör verkligen att huden får en uppfriskande start på dagen. För alla er som varit på Exuviance ansiktsbehandlingar och fått deras avslutande magiska GULD mask så kan jag avslöja att dessa pads är indränkta i samma vätska som guldmasken dränks in i! Så vad är väl bättre än att sätta guldkant på morgonen med dessa;) För mig är det lite härlig vardagslyx! Jag använder dem inte alltid varje dag men ett par gånger i veckan, det kan man styra lite själv vad som känns lagom.

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

60 svar till “PHA Syra – Polyhydroxi Acid”

  • (60) Kommentarer
  • Visa alla kommentarer
    • vesdee skriver:

      Retinol – https://tonzes.com/retinolse.htm Det här är troligen den mest prisvärda och bästa retinolprodukten som jag stött på! Den använder jag varje kväll (varannan i början av behandlingen) och hyn har blivit slätare på bara ett par veckor faktiskt.

  1. » Syraskolan.. skriver:

    […] Läs mer om PHA-SYRA! […]

  2. Malin skriver:

    Hej!
    Är det bättre att köra en pha syra på sommaren ( om man i tillägg är gravid) eller borde jag använda produkt helt utan syra? Får lätt pigmenteringar i solen.

    Mvh,
    Malin

    • annica skriver:

      Hej Malin, PHA-syra gör huden inte lika solkänslig som AHA-syra. PHA-syra har även en otroligt bra fuktbindande egenskap, men huden blir fortfarande solkänslig eftersom den exfolierar huden. Så alltid SPF 🙂 Men det ska du vara mycket noga med även om du inte har syror i din hudvårdsrutin. Kram Annica

  3. Marie skriver:

    Hur menar du med att det bara finns glukonolakton i exuviance produkter? Finns ju i hur många märken som helst???

  4. Sandra skriver:

    Hej Annica,
    Jag har börjat med Exuviance serien och jag undrar om det på något sätt kan vara ”farligt” för huden att använda syra produkter. Då jag sett kommentarer ibland om att folk vill ha tips på produkter utan syror. Eller att man kanske förlorar det naturliga skyddet/fukten eller dylikt i ansiktet? Jag har aldrig haft en fast hudvårdsrutin tidigare utan fuktat när jag känt mig torr och rengjort på kvällen, inte mycket mer än så. Är bara rädd att nu när ansiktet får så mycket fler produkter morgon och kväll att det kan få motsatt effekt? Är det möjligt?
    Jag är snart 22 år. Använder essential daily defence, evening restorative och vespera bionic serum.
    Jag ser dock en väldigt fin lyster i ansiktet efter bara en vecka, dock har jag fått lite porer i t-zonen trots att det skulle gå bra att använda det där (det kanske lägger sig när ansiktet vant sig) Undrar vad fördelarna respektive nackdelarna kan vara och om det finns några, både nu och om det påverkar i framtiden.
    Tack för bästa bloggen!! <3
    /Sandra

    • annica skriver:

      Hej Sandra, du kan vara lugn! Så länge man inte går på med för aktiva produkter för din hudtyp och ålder så gör bara dina produkter gott. Skulle heller inte sola aktivt när du använder syror. Exuviance bygger upp huden, men låt säga att du skulle välja anti age serien för en mer mogen hud. Det skulle kunna stressa din hud till oablans. Känns det bra så fortsätt och tänk även på att justera din rutin efter årstid i takt med att du upplever att huden behöver. Kram Annica

  5. öz skriver:

    Hejsan Annica!

    Det ar sa att jag bor i turkiet och har kan det vara valldigt varmt pa sommaren och valdigt plasigt pa vinter….

    jag ar snart 30 ar och har fatt problem med mitt ansikte dar jag aldrig har en dag utan Torrhet,flagnad samt fet hy pa kinderna dar det kan komma ut vita porer…. jag har varit hos lakaren dar dem sa att jag har rosasea… har anvant deras kramer men det fortsatter dock…..
    Efter dusch blir jag valldigt röd och latt iriterad…. mina porer har aven blivit större under dessa tva ar….. ja vet att det ar svart att förklara har men ja hoppas verkligen att du kan hjalpa mıg?? tack pa förhand =(

  6. Sabina skriver:

    Hej! Har nog aldrig blivit så glad som när jag insåg att man kunde göra hudtest online på skincity.se! Sjukt uppskattat då jag nog aldrig skulle ta mig iväg till någon salong för att göra det. Vill ge en eloge till er för det 🙂
    Nu till min fråga, jag har Clarins ”Daily energizer”serie till rengöring, toner & ansiktscreme i dagsläget, och jag undrar vilket serum du skulle kunna rekommendera, i första hand av samma märke? Jag är 26 år och tycker de flesta av Clarins serum verkar vända sig till äldre.
    Eller har du tips på något annat som kan passa?
    På testet jag gjorde på skincity fick jag rekommendationen att använda Exuviance och då serumet
    Vespera Bionic Serum. Går det bra att börja använda det här serumet tillsammans med mina nuvarande produkter, och sen så småningom byta ut resten av produkterna till Exuviance?

    Stort tack för en fin sida! 🙂

    • annica skriver:

      Hej Sabina, Vad roligt att du är ett sånt fan av hudtestet. Vet att många inte kommer iväg till varken salong eller till diskarna på varuhusen för att det känns lite obekvämt. Då är testet toppen..och även för alla andra också förstås. Trivs du med Clarins som är ett bra märke så hade jag lagt till det här serumet i din rutin. Det är ett serum jag lätt glömmer men det är faktiskt sjukt bra!! Passar alla åldrar och bygger upp fukten jättebra..och snabbt: http://skincity.se/sv/product/3377/clarins-hydraquench-intensive-serum-bi-phase

      Vill du köra på Exuviance så kan du lägga till det men använd då spf dagtid : )

      kram Annica

  7. Emma skriver:

    Hej Annica. Tack för grym blogg!
    Undrar lite över hur man gör när man byter syra märke.
    Om man skall ha ett uppehåll på 2 veckor… Vad har man då under den tiden? Man vill ju inte använda nå skit produkter.

    Ang Skin rise pads…. IM IN LOVE!!

    • annica skriver:

      Hej Emma, Tack! Vad roligt att höra att du gillar:)). Antingen om du har något hemma utan syra eller så går du direkt över men skippar det mest aktiva dvs serum och pejlingar från både det gamla och nya märket så det inte blir för kraftfullt. Kram annica

      • Emma skriver:

        Tack för svar:) Älskar Exuviance och använder det men har några PC produkter och är sugen på att prova hela kitet därifrån om några månader när det andra är slut.
        Går förmodligen tillbaka till Exuvians men man måste ju prova

  8. Thina skriver:

    Hej! Känner att jag måste skicka någon form av feedback nu när jag stått och kollat på mitt ansikte hur mycket som helst sen igår kväll! Tack vare din fantastiska blogg(och skincity) så vågade jag mig på att byta till exuviance. Jag har atopiskt eksem runt ögonen, finnar på kinderna och yttorr i vissa partier i olika perioder. Just den delen med atopiskt eksem är det svårt att hitta produkter till, och sedan september i år har jag haft ett långt skov. Jag har försökt med allt, till och med återigen misshandlat min hud med kortison från hudläkaren – utan något som helst resultat! Men nu, efter endast EN vecka med exuviance så har rodnaden gått ned, torrhetsrynkorna minskat med minst 50-70% och min sambo trodde till och med att jag hade smink på mig när jag satte mig vid frukostbordet! Jag har också märkt att dom pyttesmå pormaskorna under läppen/på hakan som aldrig gått att göra något åt har försvunnit, och när var jag senast så len där? I mellanstadiet? Nog är yttorrheten och finnarna inte helt fixade än, men detta är ju endast efter en veckas behandling! En annan positiv sak är att dessa produkter inte sticker på eksemen, och det var verkligen något jag hade väntat mig. Självförtroendet har fått sig en rejäl boost – TACK!

    • annica skriver:

      Hej Thina, men åhhh wow! Blir alldeles varm i hjärtat. TACK för att du hör av dig och berättar. Det är så underbart att få hjälpa dig och andra att må bättre. Tänk vad ens hud påverkar en….så otroligt mycket…!! Åhh blir ledsen när jag hör om cortisonet men så skämt tt du nu verkar ha hittat något som funkar för dig. Å du… om du upplever sånt fint resultat efter en vecka…. LOVA att höra av dig om 3 månader och berätta hur det känns då när du tittar dig i spegeln. Glöm inte att ta före och efter bilder … det gör det lättare att se skillnad.. man vänjer sig ju. Varmt lycka till nu å återigen tack för din underbara kommentar! kramar annica

  9. Nimue har ju en serie (för känslig hud) som jag har för mig är med PHA, är det inte samma syra som ovan i Exuviance?

    • annica skriver:

      Hej Skincare by Malin R!

      Exuviance har pha i sina produkter, tyvärr kan jag inte Nimue så kan inte ge exakt svar om det är samma eller någon annan formel. Många företag i alla fall var det så tidigare köpte sina syror från Exuviance, så de kanske har släppt den till Nimue. Eller så har Nimue någon egen variant. Vet faktiskt inte men det kan säkert Niumue svara på : )

      kram kram Annica

  10. […] VAD ÄR EN PHA-SYRA? […]

  11. m skriver:

    Hej! Har använt mig av Exuviance produkter i ca 2 månader och jag märker ingen större skillnad :/ Ser inget resultat på pormaskarna heller..

    Har startkiten : känslig hud + acnehud som jag använder.

    Har inte ens fått någon fjällning eller ökad torrhet i huden som man skulle få. Känns som att det inte fungerar alls på min hud .. Jag kanske har för bråttom? Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar innan man börjar se något resultat

    Ska jag testa att gå över till starkare produkter från Exuviance istället? Vill få bukt med lite acne, porer, orenheter , rodnad och yttorr hud samt få huden slät 🙂

    • annica skriver:

      Hej M, Du borde märkt något tycker jag, men om du efter 3 mån inte märker någon skillnad så tycker jag du går över till Jan Marini. Kram Annica

  12. L skriver:

    Kan man använda Exuviance efter behandling med Finacea?

  13. Linda skriver:

    Hej! Tips för skinrise bionic padsen; klipp av dom rakt över så räcker de längre (och jag använder en halv varje morgon!) älskar dom! Men Annica en fråga, jag har de senaste två månaderna (ca 3 ggr) kunna rulla av ”smuts” från ansiktet, som om övesrta hudlagret lossnar när jag masserar huden i ansiktet. Det är död hud som lossnar i sjok s.a.s, är detta normalt eller? Jag får helt underbar hy efter och efter några veckor uppstår detta igen…vad är detta? Jag har aldrig tidigare varit med om att ömsa skinn på det sättet! Tack för toppenblogg! hälsn.Linda

    • annica skriver:

      Hej Linda, BRA tips där! Tack!Svårt att säga faktiskt på rak arm vad det beror på när jag inte sett din hud live! När du skriver massage..vad har du för creme under? Exuviance dagcreme tenderar att rulla i små suddigummi korvar om an masserar på den och det kan nog bli lite smutsfärgat tackvare gamla hudceller och annat som fastnar så samtidigt. Kram Annica

      • Linda skriver:

        Hej! Jag har ”allt”, rengöring, toning, serum, ögoncreme och natt/dagcreme eller ultrarichen, allt exuviance. Massagen är liksom små runda rörelser med fingertopparna och ja, det blir som små korvar!

        • annica skriver:

          Hej Linda, Bara så jag förstår rätt. Gör du massage på ansiktet när du applicerat dagcreme? Dagcremen rullar sig på huden om man försöker massera in den eller massera på en. Den skall bara appliceras ut. Kram Annica

          • Karin skriver:

            Hej!

            Jag har också problemet med att dagcremen liksom smular upp sig när jag lägger på foundation. Min hy har, äntligen, börjat ordna upp sig lite. Jag har mindre porer, färre finnar och är inte alls lika yttorr så vill inte byta serie i stort, men har funderat på att byta dagcreme till något annat. Har du något tips?

            I övrigt använder jag:
            Exuviance Purifying Cleansing Gel
            Moisture Balance Toner
            Vespera-serum
            Evening Restorative Complex
            Plus lermask, peeling (1 ggr/veckan) och foundation från Exuviance.

            Jag har testat både Multi-protective Day Creme och Sheer Rifining Fluid, men är inte helt nöjd med någon. Jag är också student och kan inte gå upp allt för mycket i pris, kanske max kring 500.

            Tack på förhand, och för en fantastisk blogg!

          • linda skriver:

            Oj! jag var otydlig, nej inte massage vid appliceringen utan ngn timma efter…

          • annica skriver:

            Hej Linda, Den är inte att rekommendera att massera i just för att den korvar sig så. Men gillar du det så är det ingen fara att göra så:) Kram Annica

          • Thessa skriver:

            Jag får också denna effekt av just syraprodukter och har alltid tolkat det som att det sker pga att huden förnyar sig (typ lite som en ödla alltså), för det korvar sig inte alltid när jag masserar in creme, utan kommer med några veckors intervall. Personligen så gillar jag upplevelsen, för som Linda skriver så är huden så otroligt mjuk och len efteråt 😀

          • annica skriver:

            Hej Theresa, Just exuviance dagcremer rullar sig extremt mycket men även andra kan ha en tendens att göra det.Dessa cremer ska inte masseras in utan bara appliceras. Vill man massera så gör det i en annan crème. Men om ni är nöjda med effekten så är det inte skadligt eller så;) Kram Annica

  14. Annie skriver:

    Hade premiärtest av Skinrise bionic idag, wow. Cool produkt! Och nej, den ska definitivt användas på morgonen och inget annat 😉 Jag kommer köra som du, kanske ngn gång eller ett par ggr i veckan. Huden fick sig ett rejält uppvaknande! Kram

    • annica skriver:

      Hej Annie, Visst är de härliga!!:) eller hur… de är skönast på morgonen.. uppiggande effekten är ju tydlig!Eller hur kick start! KRAM Annica

  15. Lisa skriver:

    Hej Annika! I din hudguide om syror i hudvård så skrev du: ”Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling.” Kan du förklara varför man bör vänta så länge? Betyder det att jag inte kan börja använda peelingpads från MD en vecka efter att jag avslutat användningen av Neutrogenas ansiktstvätt(som båda innehåller syror)?

    Sedan skrev du att:
    ■ Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa att peela huden.
    Så jag undrar om det även gäller Basiron då den är en liknande produkt som de krämer du nämnde?

    Tacksam för svar 🙂 Kram !

    • annica skriver:

      Hej Lisa, Detta för att huden kan vara sensitiviserad. Går du då på direkt med nya syror så kan man få en reaktion. VI säljer ju vissa produkter utan att prata med kunden då man köper direkt på nätet och vi vet inte alltid vad man använt innan och hur starkt osv. Därför har vi denna text som en säkerhetsåtgärd för kunden för att man ej ska få en reaktion eller negativ effekt på huden. Ja det är samma för den! Kram Annica

  16. Christel skriver:

    Hej, har en fråga om man kan blanda produkter ifrån Md Formultaions och Priori. Använder idag Md men funderar på att pröva Priori. Mvh, Christel

    • annica skriver:

      Hej Christel, Tycker inte du ska blanda dessa två generellt sett då det är syra märken om det är Priori AHA. Vissa produkter kan du kombinera tex som SPF etc. Bäst är att du försöker hålla dig till en serie tycker jag ändå. Kram Annica

  17. Sandra skriver:

    Vad tycker du om Clarins produkter? Precis börjat använda lite av deras produkter och gillar dem starkt!

    Kan en kemisk peeling förvärra acne?

    • annica skriver:

      Hej Sandra, Dom är helt ok! Men då tycker jag med om Decleor som är oxå är ett aromaterapi märke. Har svårt tänka mig att det kan förvärra acne.. Kram Annica

  18. Kristin skriver:

    Är dom padsen jämförbara med MD daily peel pads?

    • annica skriver:

      Hej Kristin, Effekt mässigt, Ja. Dock är exuviance lite mer uppfriskande och återfuktande skulle jag säga. KRam Annica

      • Kristin skriver:

        Den måste testas när mina produkter från MD tar slut :-). Skippar man serum när man använder dessa eller gäller fortfarande serum och kräm efter?

  19. Kristoffer skriver:

    Hej Annica,
    Tack för en jättebra blogg! Jag undrade om det finns någon möjlighet att gå på ansiktsbehandling hos dig? kramar, Kristoffer

    • annica skriver:

      Hej Kristoffer, Tack så mycket)! Jag gör behandlingar dock har jag själv ej möjlighet att ta emot nya kunder just nu, tyvärr.:( Kram Annica

  20. Frida skriver:

    Hej!
    Tack för en superbra blogg! Jag undrar bara ifall du skulle kunna tipsa om bra budgetprodukter, allt från ansiktsmask till ögonkräm etc. Som student har man inte råd att köpa hudkräm för 700 kr, utan kanske har ett tak på 200 🙂
    Vore kul att läsa!