Invänjning av hudvårdsprodukter

  • | Annica

Annica Forsgren

Hallå där!

Jag får mycket frågor om hur man ska göra med sin produktinvänjning när man börjar med nya produkter. Därför kör jag detta inlägg i repris!

Det finns inga helt fixa regler för detta då alla hudar är olika och tar emot nya produkter på olika sätt.  Samt att alla produktserier är olika och verkar på huden på lite olika sätt. Tänkte ge er lite generella riktlinjer som man kan gå efter om man ska byta eller prova på ett nytt hudvårdsmärke.

Man måste alltid känna av sin hud och anpassa/justera invänjningen efter hur huden svarar på produkterna. Känns det för aktivt (d.v.s. man får en kraftigare reaktion, finnar, rodnad torrhet etc.) så bör man backa några steg och ta det lite lugnare. Många upplever allt frid och fröjd första veckan och vecka 2 eller 3 så kommer utrensnings processen igång. Detta är väldigt olika hur detta ter sig. En del märker  ingenting.

En viss reaktion är dock helt normalt när man börjar med effektiva produkter och är en del av utrensnings processen som sker i början när man byter produktserie. Underliggande orenheter kommer upp till hudytan. Dock skall du aldrig uppleva bestående obehag på huden. Upplever du bestående obehag bör du avbryta din behandling och kontakta din hudterapeut

Så här kan en generell invänjning se ut:

Vecka 1: Använd dina nya produkter 3 dagar  den första veckan.

Vecka 2: Varannan dag morgon och kväll

Vecka 3: Varje dag morgon och kväll

 

Jag brukar rekommendera att man börjar med rengöring och creme och väntar någon vecka med att addera sitt serum då det är den mest effektiva delen i hudvården.

Det tar ca 2-12 veckor för huden att vänja sig vid nya produkter. Efter ca 3 månader . Initialt kan man alltså som sagt uppleva en försämring av huden i form av torrhet och orenheter och finnar kan blomma upp. Maximal effekt av produkterna kan ta upp till 6 månader beroende på vad man har för något man vill råda bot på och hur länge man haft sina ”problem”.

Detta är som sagt  hur en generell invänjning kan se ut. Det skiljer sig lite från märke till märke samt att man alltid måste känna av sin egen hud.

11 annica forsgren skincity.se