SYRASKOLAN del 9: Syror + Retinol

  • | Annica

Retinol + Syra

Uppgradering av din hudvårdsrutin med retinol

Nu är det dags att utveckla din hudvård ytterligare, här pratar vi verkligen hudvård 2,0!

Ja nu börjar det bli dags att få riktigt kraftfulla saker att hända i huden! Syrorna, de skickliga mästarna på att städa och öppna upp, så att våra riktiga godingar lättare kan penetrera ner på djupet i huden. Nu är det alltså dags att uppgradera syrorna med RETINOL. Vi skapar ett perfekt samarbete mellan våra syror & retinol, för att få verkliga saker att hända. Yes nu kan vi verkligen prata om avancerad hudvård!

Jag vill redan här råda dig att först lära känna dina syror och retinolet var och en för sig först. De är bägge aktiva och tillsammans ger de huden en riktig skjuts. Och denna kombo passar inte alla.

Retinol

Retinol (A-vitamin) är vår stora hudförskönare! Retinolet kommunicerar med hudcellerna, så att de börjar bete sig som unga och friska igen. A-vitaminet ger vår hy såå många fördelar och forskningen har tydligt visat alla framstående egenskaper som A-vitaminet har. Retinol är fettlösligt och har små molekyler, så den når ut och dämpar talgprodukation och boostar både kollagen och elastin så att de nya, fina hudcellerna kommer snabbare fram!

Syror tillsammans med retinol

Ja, man kan alltså kombinera sin syraprodukt med en retinol. Syrornas huvudsakliga uppgift är att exfoliera huden och tack vare detta så underlättar syrorna för retinol att verkligen nå ut i dermis. Och effekten blir såååå mycket kraftigare. Ja, ni fattar, här kommer det hända grejer!! Om vi väljer att ta tex glykolsyran, som är den AHA-syra med minsta molekyler, så går den på djupet ner i dermis och städar, återfuktar och öppnar därmed upp. Då kommer alltså röda mattan att vara utrullad för retinolet och WOW! Retinolet tränger djuuupt in i huden. Så när vi applicerar retinolet utan syra så går den redan då ner på djupet och jobbar, men när vi lägger till en syra före retinolet så blir det världens skjuts PANG! Ner i huden.

Hur kombinerar vi syror och retinol?

Om du önskar börja lite mer försiktigt så är ett perfekt första steg att applicera din syra och retinol vid olika tider på dygnet. Det kan spela roll vilken tidpunkt du väljer att applicera dem. Retinol finns i flera olika former, men allmänt kan man säga att retinol ska användas på natten, då den bryts ner av ljuset på dagen och tappar då sina fördelar. Så om du applicerar retinol på kvällen, så kan du sedan använda dina syraprodukter på morgonen. Jag vill lägga till att det finns några nyare former av retinol, som inte skapar samma känslighet för solen och några av de nyare sorterna kan du faktiskt ha på dagen under ett UV-skydd. Ett tips på en riktigt bra 24h-creme med retinol, som du även kan ha på dagen med ett solskydd över, är Medik8s r-Retinoate. Denna har gjort ett stort genombrott inom hudvården. Annars brukar man generellt säga att retinol appliceras på natten.

när du nu jobbar med en kombo av syra och retinol gäller det att vänja in huden och successivt bygga upp en tolerans. Vi pratar här om riktigt aktiva ingredienser. Det finns många olika sätt att jobba med denna kombination utifrån styrkor, produkter och märken. Ett sätt är att byta ut din vanliga rengöring mot en med AHA-syra och sedan komplettera med retinol. Ett annat sätt kan vara att börja att använda syra och retinol var och en för sig, på natten. Här kommer några förslag:

  • Syra ena natten och retinol nästa natt
  • Två nätter med syror och tredje natten med retinol
  • Två nätter med retinol och tredje natten med syror 
  • Syra en natt, retinol nästa och sedan en natt med endast fuktcreme 

En lite mildare kombo, perfekt för att börja med! 

By Wishtrend Mandelic Acid Prep Water & Medik8 Retinol 3 TR Serum

Syror + Retinol

En härlig kombo, rengöring med glykolsyra & retinol!

Dermaceutic Foamer 15 rengöring med AHA-syra  & Dermaceutic Activ Retinol Serum 0,5

Att tänka på med syra + retinol                                                                        

När du använder syra och retinol kan det hända att huden reagerar. Om huden blir röd och börjar fjälla, gå då gärna ner i styrka på produkterna och minska antalet appliceringstillfällen. Om rödheten och fjällningen ändå sitter kvar, så kan du behöva upphöra med din behandling. Om du har rosacea eller har extremt torr och känslig hy, så skulle jag inte rekommendera just denna kombination för dig!

En fantastisk kombo även för kroppen, ett måste skulle jag säga! 😉

Paula’s Choice Body Lotion with 10% AHA Paula’s Choice Retinol Body Treatment

Ja det finns många olika kombinationer beroende på vad som passar din hud. Retinol och syror är fantastiska ingredienser, men de kan förstås inte tillfredsställa alla behov. För att få bästa resultat gäller det att du hittar din egen hudvårdsrutin med de rätta ingredienserna och produkterna, som jobbar optimalt tillsammans. Är du osäker på din hudvårdsrutin och hur man kan kombinera så ställ gärna frågor i kommentarsfältet eller maila mina kollegor på info@skincity.se