Bli solsmart!

 • | Annica

Sola Säkert

Jag skrev för en tid sedan en solguide, lite bra råd och tips som man bör tänka på när det gäller hur man bör förhålla sig till solen. Här kommer några bra tips på hur du blir solsmart i sommar!

Det är viktigt att vara försiktig i solen. För mycket solexponering är den allra vanligaste orsaken till hudcancer.

Hudens färg spelar stor roll. En ljus person drabbas lättare av hudförändringar och hudtumörer på grund av solexponering än en mörk person. Att bli bränd av solen anses vara den viktigaste orsaken till malignt melanom. Medan andra hudcancerformer ofta kommer på grund av ackumulerade solskador på grund av solbestrålning i huden, dvs den sammanlagda tiden solens strålar nått huden.

Sola, solskydd

Att tänka på när du vistas i solen

 • Undvika solexponering mellan kl 11.00 – 15.00 under sommarhalvåret, speciellt om du har ljus och/eller känslig hud.
 • Du bör bära solhatt och kläder om du vistas i solen mellan kl 11.00 – 15.00.
 • Använda solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor SPF 30 0ch 50 rekommenderas. Applicera ofta och rikligt. Det har avgörande betydelse.
 • Sola inte solarium.
 • Barn bör skyddas extra mot solens strålning eftersom barns hud är extra känslig. Applicera ofta och rikligt. Det har avgörande betydelse
 • Håll koll på dina leverfläckar och nytillkomna hudförändringar, undersök alla sår som inte läker. Kontakta alltid en hudläkare om du känner dig osäker eller orolig.

solskyddsfaktor

Applicera rätt!

 • Stryk på solcremen ca 15 minuter innan solning
 • Var frikostig (2 mg per kvadratcentimeter hud)
 • Stryk på solskydd varje till varannan timme och efter varje bad
 • Kontrollera att solskyddet täcker hela kroppen även fötter, händer, öron och nacke som är lätt att glömma
Fina Fötter

Min dotters fina små fötter för ett par år sen i den spanska sanden:) Var speciellt noga med att smörja in barnen och glöm inte fötterna!

Härliga farliga sol!

Vad händer med huden i solen?
Solbränna är hudens försvar mot UV-strålning. UV-strålningen gör att hudens hornlager blir tjockare, pigmentproduktionen ökar och pigmentet blir mörkare.

Hudens känslighet för solen påverkas bland annat av hudfärg, tid av solexponering och UV-strålningens styrka. Stor solexponering under lång tid ökar risken för maligna och pre-maligna hudtumörer så som malignt melanom, basalcellscancer, skivepitelcancer och aktinisk keratos. Det gör dessutom att huden åldras i förtid – huden blir tjock, slapp och rynkig.

Söndersolad hud

Någon som vill se ut som en gammal läderväska?

Ju längre tid i solen desto större är risken för solbränna. Det första tecknet på en akut solskada är rodnad och stickningar i huden. Vad som då skett är att huden utsatts för mer UV-strålning än den hunnit/kunnat bygga upp skydd mot. Det som händer i cellerna är att arvsmassan (DNA) skadas. Huden har reparationsmekanismer, men om solskadorna är många och sker under flera år, så räcker inte reparationerna till och cellerna kan börja växa mer okontrollerat.

Det är mycket viktigt att vara försiktig i solen. I liten mängd har solens strålar positiva effekter. Solljuset har en viktig roll i bildandet av D-vitamin i huden. D-vitamin är viktigt för en normal tillväxt och ben struktur. Framför allt äldre personer som inte alls vistas i solen löper större risk för benskörhet och benbrott än den som vistas i sol regelbundet. Solen är livsnödvändig och kan vara livsfarlig.

Värt att veta om UV-strålning
UV-strålning (ultraviolett strålning) är elektromagnetisk strålning som avges från solen. Strörre delen av UV-strålningens våglängder är kortare än våglängderna hos synligt ljus. UV-strålning delas in i grupper; UVA, UVB och UVC. De tre olika typerna av UV-strålning påverkar huden på något olika sätt. UVA-strålning står för den största delen av solens strålar och är den strålning som tränger djupast ner i huden, gör pigmentet brunt och gör huden rynkig. UVB-strålning är de strålar som gör att vi bränner oss, och ger skador på DNA. Dessa strålar stannar i överhuden. De stimulerar pigmentcellerna att bilda nytt pigment. De är starkast mitt på dagen och tränger inte igenom försterglas. UVC-strålning är mycket stark men filtreras helt bort av ozonlagret. Ozonlagret filtrerar också bort det mesta av UVB-strålningen.

Vad innebär SPF?
SPF – solskyddsfaktor – anger hur mycket längre du kan vara i solen innan du blir röd i förhållande till om du inte använder något solskydd alls. Det innebär alltså att om du blir röd efter att ha vistats i solen i 10 minuter, betyder SPF 6 att du klarar dig i solen i en timme istället utan att bli röd. Detta är dock under förutsättning att ett tjockt lager smörjts in och att man inte badat utan att smörja in sig igen.

Huden i ansiktet är känsligare än huden på övriga kroppen. Därför bör man alltid ha högre solskyddsfaktor i ansiktet. Använd gärna SPF 30 eller 50 i ansiktet. Använd alltid solkräm som skyddar både mot UVA och UVB.

Kläder skyddar bra mot solens strålar. En vit skjorta/blus motsvarar SPF 7. Jeans ger totalt skydd.

Kanebo silky bronze after sun mask

Efter en dag på stranden
Sensai by Kanebos Silky Bronze After Sun Mask. Den ger huden en riktig fuktdusch, lugnar och svalkar. Jag använder den som fuktmask hela året om. Helt outstanding! Den kommer dessutom i praktiska engångs sheet, perfekta att ta med på resan. Ett melitta filter liknande sheet indränkt i vårdande ingredienser återställer och balanserar huden omedelbart. Masken sänker temperaturen på huden och röd och irriterad hud blir lugn och mjuk.

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 svar till “Bli solsmart!”

 • (11) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. […] Vill du veta mer om hur du blir riktigt riktigt SOLSMART lär mer HÄR! […]

 2. […] Jag gillar att Carita har en speciell SPF för ögonpartiet. Jag gillar med att den var lätt, lätt tonad. Den jämnade ut och förfinade tonen runt ögat väldigt fint! Toppen när man går osminkad vid poolen och stranden. Faktum är att jag kanske fortsätter med denna på dagarna även här hemma. Jag vill gärna alltid ha UV-skydd på dagtid sommar som vinter.  Ni vet väl varför? Har ni glömt? Läs inlägget om UV-skydd och strålar HÄR! […]

 3. M skriver:

  Hej Annica!
  Jag använder jan marini bioglycolic linjen och har gjort i snart 2 år. Innan jag började använda jan marini hade jag stora synliga porer och finnar som blossade upp i perioder och alltid torr hy fast ändå porig/finnig(bland hy?), iallafall så kände jag att min hy blev mycket bättre och fick inte längre några ”finnanfall” och hade innan prövat jätte många olika cleansers och krämer för både blandhy, torr, känslig mm men inget som funkade för mig.
  Men sen nu tycker jag att jag fått sämre hy, nästan sliten känns det som och jag får små finnar och mina porer har blivit större igen så jag har vilat huden från jan marinis produkter ett par dagar och det känns lite bättre men känns fortfarande helt inflammerad, torr, fet med jätte mycket jox i porerna(ej svarta porer).
  Och då undrar jag om min hud kan ha ändrat sig eller vad man ska säga, att den kanske ”strejkar” ifrån produkterna? Jag är 18 och har använt sen jag var 16, så huden kan väll ha ändrat sig?
  Har också hört mycket bra om kanebos produkter tror du att dom skulle kunna hjälpa/fungera på mig hud?

  Välldigt tacksam för svar!
  Mvh M

  • annica skriver:

   Hej Molly, tack för ditt inlägg. Huden förändras hela tiden och speciellt i den ålder du är i så händer mycket hormonellt inuti kroppen som påverkar utsidan. Det kan vara så att du behöver anpassa/justera din dagliga hudvård. Jan Marini har jätte bra produkter om du har lite finnar och den typen av problem. Kanebo är superbra, men är det finnar etc du vill bekämpa så är Marini bättre. Ett tips är att göra vårt hudtest, ange att du vill ha rekommendation på Marini. Skriv i fältet för övrig info vad du använder idag och bifoga gärna bild. Bästa, annica

 4. Lulillan skriver:

  Ska på en utlandsresa i sommar där jag kommer vistas i lite mer i solen än normalt och jag undrar om jag bör avstå min MD Formulations då ett par veckor innan? Jag använde den hela förra sommaren hemma i Sverige och upplevde inga problem. Jag använder alltid minst SPF 30.

  • annica skriver:

   Hej Lulillan, Alltså man kan använda produkterna året om så länge man har (som du har) SPF 30 , applicerar rikligt och frekvent. Men vet du med dig att du vill/kommer sola lite och kanske slarva med skyddet så ja, då bör du ha ett uppehåll. Sluta med produkterna minst 6 veckor innan. KRAM

 5. Snovit skriver:

  Jag tänkte litet i samma bana som P.K. Inte bara Jan Marini utan flera cosmeticutical märken baseras på AHA syror, undrar jag hur kännslig blir huden för solljus? Dock, tror jag att de tänkt att man ska använda en komplett serie, avslutningsviss med solskydd. Det är som att sluta en cirkel.

  Btw, Jan Marini har en kanon bra solskyddskräm ”Jan Marini Antioxidant Daily Face Protectant SPF 30”. Den verkar som ett fysiskt skydd (en hinna) samt innehåller starka antioxidanter och på sådant sätt utesluter oxidering av syror i ansiktskrämen under.

  • annica skriver:

   Hej Snezana, Eftersom man exfolierar bort det absolut yttersta, yttersta på huden så försvinner oxå en del av hudens skydd vilket gör att vi lättare bränner oss i solen. Bränner vi oss upprepade gånger riskerar vi att i värsta fall få hudcancer och andra otrevligheter på huden. Därav extra försiktighet med SPF när man använder syror. Dock används syror året runt även i t.ex. soliga Kalifornien så jag tycker inte man ska sluta med sin hudvård utan bara skydda sig rätt!. Kul att du gillar JM´s skydd! KRAM a

  • Snovit skriver:

   Oooops! Jag menade cosmeceutical 😉

 6. P.K skriver:

  Hej Annica!
  Jag använder Jan marini bioglycolic linjen med syror i. Plus att jag under våren gjort kemiska peelingar. Bör jag sluta med bioglycolic under sommaren eller räcker det med att jag fortsätter använda högt skydd och undviker att sola?
  Tack på förhand,
  P