Hormonell obalans – ta hjälp av adaptogener & tillskott

 • | Frida

Huden ogillar stress, det triggar lägg igång en hormonell obalans som jag själv kan relatera till. Jag får dagligen frågor kring detta, tecken som tyder på en obalans i huden och i kroppens hormoner. Kroppens hormoner triggas av stress och stressen leder till mer stress – en stresskarusell! Resultatet blir många gånger en sämre sömn och en obalanserad hud med mycket inflammationer, känslighet & torrhet. Det skapas en ond spiral som vi behöver arbeta med både från insida & utsidan, fysiskt & psykiskt.

Ta kontroll över din hormonella obalans

Hormoner

Kroppen styrs av hormoner, dessa hormoner signalerar budskap i kroppen, allt är ett nätverk! Ett hormon är en kemisk budbärare som ger order till celler i kroppen om vad de ska göra i olika situationer.

Stress

När vi är stressade utsöndrar kroppen mer kortisol som är ett steroidhormon vilket bidrar till en ökad talgproduktion som i sin tur skapar inflammation i huden. Stressfinnar eller hormonfinnar  är vanligast kring mun, käklinje & hals.

Sömn

Just sömnen påverkas även den negativt vid stress vilket bidrar till ytterligare stress i kroppen. Att man sover för lite än vad kroppen behöver kan bidra till brist på melatonin, ett hormon som gör oss sömniga & lugna. Melatoninet i kroppen arbetar också som en antioxidant och stimulerar vårt immunförsvar. Under natten hjälper melatoninet kroppen & huden att reparera skador vi dagligen utsätter hud och kropp för. Lavendel är känd för sin avkopplande egenskap, en ingrediens i Dermalogicas Sound Sleep Cocoon som frisätts under natten, ju mer orolig rörelse under natten desto mer frisättning av ingrediensen. Den här cremen har en gel-formula som passar alla hudtyper, lugnar & återfuktar för optimal återhämtning och reparation under natten.

Dermalogicas sound sleep cocoon

Minskad stress med träning

Att lägga till mer träning och fysiskt aktivitet i sin vardag lugnar kroppen och stimulerar mer må bra hormon (seratonin, dopamin & endorfiner), det minskar stresshormoner i kroppen och vi sover bättre och lugnare. Läs mitt tidigare inlägg om träningens påverkan på huden – Så påverkas huden av din träning

Tillskott

Hudvård är en stor hjälp för en välbalanserad hud, även att försöka fokusera på en bättre sömn, träning och minskad stress som ofta är den bidragande faktor till hudens obalans. Men att hjälpa huden inifrån med tillskott är också ett fint komplement. Kosttillskott ersätter inte en balanserad kost men ibland kan vi behöva ett tillskott för att hjälpa huden och kroppen. Dessa tillskott har hjälpt mig:

ta kotroll över din hormonella obalans med kosttillskott

B-vitamin

Det finns många olika B-vitaminer som ingår i många funktioner i cellerna men bland annat för att bibehålla normal hud och reglera hormonaktiviteten i kroppen. Kika efter B3 & B6 som har dessa fina egenskaper.

Zink

För en obalanserad talgproduktion ska du komplettera med zink! Har också fin reglerande effekt på naglar och hår, dessutom att skydda cellerna mot oxidativ stress. Jag fick fina resultat med Synchrolines Aknicare Combi som innehåller bland annat Zink, men också Niacin (Vitamin B3), bra för hudens DNA reparation och Epigallocatechin Gallate som har antiinflammatorisk och inflammationshämmande verkan.

MSM

MSM är en naturlig källa till organiskt svavel som utgör 0,25 procent av människans kroppsvikt, fullständiga namnet är metylsulfonylmetan. Svavel förekommer i våra proteinrika vävnader, muskler, senor, brosk, hud, hår & naglar. Ett tillskott med MSM hjälper alltså många funktioner i kroppen:

 • Toppen om du tränar mycket – Stärkande på våra muskler
 • Har inflammation i huden som eksem, torr hud eller psoriasis.
 • MSM hjälper huden med minskning av ärrbildning
 • Stärkande för hårkvalité och naglar.

MSM hittar vi i  OSKIAs MSM Bio Plus, ett perfekt tillskott för stärkt hår, hud och naglar.

KSM66

Denna adaptogena växten Ashwagandha (kallas även för indisk ginseng) har länge används inom Ayurveda som är en urgammal hälsovetenskap. Adaptogener – to adapt normaliserar och återskapar hudens balans för att bättre stå emot inre & yttre stress. Egenskapen Ashwagandha har i kroppen:

 • En ökad stresstålighet
 • Fysisk och mental kapacitet & balans
 • Avslappnande
 • Lättare insomning
 • Bättre återhämtning
 • Minskad oro i kroppen.

Ett väldigt fint tillskott om stress påverkar dig fysiskt. En annan fin Adaptogen är Gotu Kola som arbetar anti-inflammatorisk och lugnande i kroppen och på huden. Mahonia Clear Skin Formula är droppar som kan kompletteras i sitt dricksvatten för att arbeta både från insidan & utsidan.

kosttillskottet KSM66

 

signatur frida

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 svar till “Hormonell obalans – ta hjälp av adaptogener & tillskott”

 • (13) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Katrine skriver:

  Hej! Nu blir jag lite osäker om jag köpt rätt slags hudvård om jag nu funderar på att beställa detta från NeoStrata:
  Facial cleanser
  Bionic serum
  Smooth surface pad
  Ultra moisturizing Cream
  Nag Retinol
  Eye Cream

  Du menar ju på, får jag känslan av, att en hud mår bra av att inte peelar för mkt och du uppnådde en mer hälsosam hy när du lade mer fokus på fukt och mindre andel syror i din hudvård. Är jag helt fel ute med detta märket? Ja såklart, är ju individuellt men jag har också hormonella problem.
  Är NeoStrata ”den gamla skolan” med alla syra och något man kommer skratta åt om 5-10 år? ”Tänk när man hade SYRA i sin hudvård…?! Helt sjukt!!” Hoppas du förstår min oro 🙂 har varit lite emot syror men jag fick tipsat om detta mörke och produkter på er chatt men du verkar ju kunna en himla massa. Kolla gärna över de saker jag ska köpa och ge din åsikt i produkterna!

  • Frida skriver:

   Hej Katrine, Jag förstår din oro och frustration – jag förstår vad du menar, jag märke en stor skillnad i att lägga fokus på fukt och att lugna huden, fortfarande att peela huden men i mycket mindre utsträckning, ju mer aktiv hudvård desto mer stressad kan huden bli. Precis som du skriver är det också väldigt individuellt vad huden och kroppen reagerar på och vad framförallt huden trivs med för typ av produkter.
   Neostrata är ett toppenmärke! Deras fina kombination av syra och fukt är genialisk (PHA syran) och jag tycker absolut du ska ge produkterna en chans, det är en fin rutin! Du får mer än gärna höra av dig längre fram och berätta och jag finns här om du har fler funderingar. 🙂 Kram Frida

 2. Olga skriver:

  Hej Frida,
  Tack för bra inlägg! Min familj läkare rekommenderar B1,B6 och B12 har ni i sortimentet?

 3. Alexandra skriver:

  Hej! Gud vad jag känner igen mig i detta, har exakt så och känns som jag provat det mesta, jättebra inlägg! Tänkte även att du kanske har tips på produkter när man har denna ”typ” av acne. Behöver tips!
  Gjort många hudtest på skincity och testat allt rekommenderat men blir ändå inte av med den.

  Hälsning Alexandra

  • Frida skriver:

   Hej Alexandra, Vad kul att du gillar inlägget! Jag vet hur jobbigt och frustrerande det kan vara, läste du mitt tidigare inlägg? Klicka dig vidare här så kan du läsa lite produkttips och råd som hjälpt mig. 5 tips till en mer balanserad hud Viktigt är att se över sin livsstil, många gånger grundar det sig där. Stress, dålig sömn, matvanor som kroppen inte trivs med. Att satsa på mina aktiva ingredienser i sin hudvård och fokusera på att lugna huden samt återfukta. Hur svårt det än är att bara låta huden vara så är det precis vad den behöver. Jag hoppas det ska kännas bättre för dig snart. Kram Frida

 4. Ida skriver:

  Vad tycker ni om ingredienserna i dessa? https://www.alaninu.com/products/essentials-balance
  Sällan jag sett så många positiva kommentarer och recensioner om hur fantastiskt det är för huden

 5. Anonym skriver:

  Jag använder dermaceutic retinol 1 % och sitter och funderar på vad jag ska prova när den är slut. Lite intresserad av organic pharmacys retinolserum men hittar inte en enda recension om den. Nån av er som provat?

  • Frida skriver:

   Hej Anonym, Det är alltid spännande att testa på nya produkter. Detta är istället ett mer lättflytande serum från Dermaceutic gel formula. Fokus är på retinolkomplexet som har de fina egenskaperna på huden som motverkan av linjer, rynkor, pigmenteringar och en balanserad talgproduktion. Hoppas du ska trivas med produkten om du testar den. 🙂 Kram

 6. Kimberley skriver:

  Vilka produkter skulle du säga har vart till störst hjälp för ett år sedan när din hud mådde som sämst? Specifika produkter tänker jag.