En bit på vägen till en ljusare framtid- pigmenteringar före vs efter

 • | Johanna

Pigmenteringar är bland det svåraste att bli av med, här tänkte jag visa utvecklingen för mig. Det är bra att att fota huden när man börjar att behandla pigmenteringar, för att faktiskt se att det har hänt något. Något man kan tänka på när det gäller att behandla pigmenteringar, är att skynda långsamt, dundra inte på för mycket i början för snabbt, för att du tänker ” Nu ska de bort” utan ta det lugnt. Mycket av det pigment som uppstår, ebbar ut av sig själv när du undviker solen efter sommaren när hösten kommer. Jag har skrivit om detta tidigare hur jag behandlar pigmenteringar som uppkommit under sommaren,  vilka produkter jag har använt i min rutin.

 

bild på ansikte

Vänster, ett par månader med antipigmenteringsprodukter, höger är under sommaren

Så behandlar du huden bäst

 • Stressa aldrig bort pigmenteringar genom att ha för bråttom med kraftfulla produkter
 • Använd en hel rutin om du har mycket  eller punktbehandling om du bara har enstaka pigmenteringar
 • Slarva inte med produkterna, använd dem kontinuerligt, det är då resultaten kommer
 • Alltid dagligt SPF 50
 • Sola inte ansiktet under sommaren, eller på utlandssemestern.  Pigmenteringarna kommer tillbaka dessutom kan de bli kraftfullare
 • Ta kort på hur det ser ut när du börjar, risken är att du inte upplever några förbättringar, har man kommit halvvägs och kan se det faktiska resultatet är det lättare att gå vidare.
 • När du har använt en kraftfull antipigmenterings -rutin under en längre tid, kan du antingen fortsätta eller byta till mildare produkter. Har du mycket pigmenteringar och börjat med glykolsyra, kan du gå ner till mjölksyra exempelvis. Men något som alltid är bra att behålla i sin rutin är C-vitamin, som jämnar till hudtonen och samtidigt fungerar det som ett antiageämne.
 • När man har kommit halvvägs resultatmässigt i behandling av pigmenteringar kan man som sagt välja lite mildare produkter.

 

Kraftiga pigmenteringar: 

Yellow cream – behandlar kraftfulla pigmenteringar med sin kombo av olika aktiva ämnen som löser upp överskottspigment

Mela Cream– kan användas även för att jobba antiage, och på porer

Turn Over – reducerar pigmenteringar tack vare den höga glykolsyrahalten, samtidigt som den jobbar antiage

 

Lättare pigmenteringar:

Mandelic Acid 5 % Skin Prep Water– är en snäll variant av syra som passar om du inte behöver det mest kraftfulla, när du kommit en bit på vägen. Eller för en känsligare hud med pigmenteringar

Enlightening Second Concentrate– jobbar effektivt men snällt på huden, innehåller bland annat azelainsyra, arbutin och niacinamid som är känt för att kunna jämna till ojämn hudton

Clinical Ceramide Enriched Firming Moisturizer – innehåller retinol som också har utjämnande egenskaper

 

Produkter för punktbehandling av pigmenteringar: 

Pigment Lightening gel – Om du har enstaka pigmenteringar, punktbehandla med denna som djupbehandlar

10 % Azealic Booster – löser upp pigment men samtidigt reducerar den märken efter ärr också.

 

bild före och efter pigmenteringar

Bild på hur det såg ut i somras och efter ett par månader

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “En bit på vägen till en ljusare framtid- pigmenteringar före vs efter”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Caroline skriver:

  Hej Johanna,
  Tack för ett jättebra inlägg.

  Jag kämpar med att förbättra min melasma. En produkt som jag tycker ha hjälpt är skinmedica lytera. Är det också ngt som jag bör ställa undan under sommaren?

  Har förstått att antioxidant och då gärna c-vitamin är bra att ha under spf:en sommartid. Har provat pc c-vitamin booster och skinceuticals CE Feruli, men min känsliga hud har lite svårt att tåla dessa. Har du ngt annat bra tips på serum (c-vitamin eller antioxidant) som jag kan prova dagtid?

  Tack igen för spännande läsning!

  • Hej Caroline! Vad roligt att du gillar inlägget.

   Alla produkter som behandlar pigmenteringar ska man helst undvika att använda under sommaren om man inte är supernoga i solen med SPF och hatt och keps och det gäller då Skinmedica lytera. Då är det bättre att lägga bort den.

   Det stämmer bra att C vitamin är bra på sommaren, under spf. Du kan kika på Klairs serum som är väldigt mild i sin C-vitaminhalt https://skincity.se/sv/freshly-juiced-vitamin-drop-2 🙂

 2. Elin skriver:

  Ni har haft mkt tema kring pigmentering, men denna toppar!!! Superbra förklarat! Kort, koncis och enkla tips på rutin och underhåll under sommarmånaderna då man ändå inte kan köra full styrka.

 3. Anonym skriver:

  Hej Johanna!
  Kan du föreslå några produkter ( morgonrutin) som man kan använda under sommaren och man ska inte vara rädd att vistas i solen. Jag tänkte på produkter som förhindrar uppkomsten av nya pigmenteringar.
  Med vänlig hälsning Anna

  • Produkter som behandlar pigmenteringar ska helst inte användas i solen, då det istället får motsatt verkan. Det är ju solen som tar fram pigmenteringar och aktiva produkter i kombination blir inte så optimalt. Men produkter som inte gör huden lika solkänslig är produkter från Exuviance då de innehåller PHA. 🙂

 4. Jessica skriver:

  Jag har använt PC Brightening o den har funkat bra ska jag fortsätta med den eller vänta till hösten igen? Är den för kraftfull under sommaren? Ett prisvärt C vitaminserum att använda i morgonrutinen?