Huden under graviditet

 • | Sara

Så himla roligt att ni är så många som lyssnat in poddavsnittet ”Sara är gravid!”. Som utlovat där kommer idag en fortsättning där vi reder ut några vanliga frågor, vad man kan tänka på, gravidcykeln samt hur du lägger upp rutinen rätt under graviditeten.

Sara gravidbild

Så ska du tänka med syra och retinol

Låt oss börja med den vanligaste frågan – ”Hur ska jag tänka med syra och retinol under graviditet?”.

Syra

YES de flesta syraprodukter går bra att fortsätta med under din graviditet och amning. Ha dock i åtanke att huden är under hormonell påfrestning och detta påverkar huden på olika sätt. Huden kan alltså förändras, vilket gör att vi kan behöva anpassa vår hudvårdsrutin därefter.

Det är väldigt vanligt att huden blir mer känslig under graviditeten och då kan de vara så att dina ordinarie syraprodukter trivs bäst på hyllan under denna tid. Personligen så har min hud blivit mycket mer känslig. Summan av kardemumman är helt enkelt att lyssna på din hud och använda produkter därefter.

Om du fortsätter med syra, var då extra noggrann med SPF varje dag (ja, även nu på vintern) då man lättare kan få hormonella pigmenteringar i samband med syror och graviditet.

Retinol

När det kommer till retinol i hudvård under graviditet så är min och många märkens rekommendation att avstå helt då de inte finns tillräckligt med forskning på området. De gäller en så kort period och de händer redan så mycket hormonellt med den blivande mammans hud att de är bäst att hoppa över denna kraftfulla ingrediens.

Men tro inte att resultat behöver utebli bara för de, graviditeten är ett perfekt tillfälle att istället boosta huden med gosigheter så som c-vitamin, peptider, niacinamid och fukt i mängder.

Är du osäker på om en specifik produkt är passande vid graviditet eller inte, ställ din fråga nedan.

Se upp för melasma

Den hormonella förändringen gör som sagt att pigmentering under graviditet lättare uppkommer, speciellt om man använder stark syra i sin hudvård eller är gravid under sommarmånaderna. Hormoner i kombination med solljus och melasma kan uppstå. Typiskt för denna pigmentering är symmetriskt placerade fläckar i ansiktet likt överläpp (hej mustasch), kindben, ögonbryn och haka.

Melasma

Ett exempel på hur melasma kan te sig

Genom att hoppa över solning och addera bra hudvård reducerar du risken att de uppstår. Min rekommendation är solskydd varje dag. De behöver inte vara så komplicerat, under en vanlig dag nu på vintern kör jag solskyddet inbakt i min BB-creme: Illuminating Supple Blemish Cream från Klairs.

10 % av alla kvinnor som är gravida får melasma i någon form, så du är inte ensam om de där envisa fläckarna dyker upp. Ofta går de tillbaka av sig själv och effektiva produkter kan skynda på förloppet.

Gravidcykeln

På samma sätt som allas graviditeter är unika så gäller desamma för huden men jag skulle ändå vilja dela in graviditeten i en cykel. Stämmer den på dig också?

Trimester 1  – Huden upplevs som glåmig med fler orenheter och känslighet. 

Trimester 2 – Här infinner sig de omtalade GRAVIDGLOWET! Huden är balanserad med fantastisk lyster och man ser inte ett enda hudbekymmer i sikte. 

Trimester 3 – Under de sista veckorna är de vanligt att huden åter blir mer känslig med yttorrhet. 

Lägg upp rutinen rätt

 • Jag vet inte med dig men min ork under graviditeten är inte som den brukar vara så en 15stegsrutin är long gone. Det är helt okej att dra ner på rutinen och hålla sig till få steg.
 • Använd dagligen en antioxidant + solskydd. Genom att kombinera dessa stjärnor så förstärker du solskyddet. Inte på så sätt att du får ett högre spf i din solcreme, men c-vitamin säkrar upp den antioxidantiska effekten och skyddar huden från solskador. Är huden mer känslig så välj en mildare antioxidant likt nyheten C5 Super Boost Moisturizer från Paula’s Choice. Denna är just nu min egen favorit, kom ihåg det är inte den med högst % som vinner.
 • Skippa kraftfulla ingredienser som retinol och starka syror.
Gravid Cvitamin och spf

C-vitamin<3 SPF

Är du nyfiken på min egen rutin kan du spana in inlägget ”Min hudvårdsrutin under graviditet”. Och har du någon annan fråga eller fundering kring huden och graviditet, kommentarsfältet är ditt!

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 svar till “Huden under graviditet”

 • (6) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Sandra skriver:

  Hur ser det ut med bakuchiol? Är det okej? Har en nyligen öppnad retinol, hur länge håller generellt öppna produkter ?

  • Sara skriver:

   Hej Sandra,

   En bakuchiolprodukt utan retinol i går jättebra att använda under graviditen. Ett tips är min egen favorit från Medik8: Bakuchiol Peptides
   Denna stimulerar kollagenproduktionen och ökar hudens fuktnivå – så bra! 🙂

   Kika på baksidan av din retinolprodukt, där finner du en symbol med en öppnad burk och en siffa i. De indikerar hur länge produkten ger full efter öppning. Ofta är det 12månader 🙂

   //Sara

 2. Rebecca skriver:

  Jag beställde Skincitys julkalender innan jag visste att jag är gravid, kan jag använda alla produkter från kalendern nu under graviditeten eller är det nån produkt jag borde vänta med?

  • Sara skriver:

   Hej Rebecca,

   Grattis till din graviditet!

   Alla produkter från Skincitys adventskalender går att använda under graviditet men dessa luckor innehåller mer aktiva produkter som man kan behöva vara lite extra varsam med:

   3. Resurfacing Glow Toner – 6% glykolsyra
   9. Body Peel – glykolsyra
   13. The Bright future mask – Ej passande en mer känslig hud
   25. Skin Perfecting 2% BHA Liquid Toner

   Hoppas du hittar flera nya favoriter från kalendern 😍
   //Sara

 3. Andrea skriver:

  Varmt grattis till graviditeten! Så fin du är!
  Undrar: azelainsyra är alltså ok att använda? Kan det användas i kombo med niacinamide?

  • Sara skriver:

   Hej Andrea,

   Åh vad gullig du är – TACK för fina ord <3

   Azelainsyra och niacinamid går fint att använda under graviditet men samma sak där som med syra – lyssna på huden, känns huden mer känslig av dessa ingredienser kan de vara passande att dra ner användningen eller pausa.

   Lycka till med din hudvård:)
   //Sara