Mogen hy och well ageing

 • | Yasemin

Det här med att åldras. Jag har sagt det förr och jag känner att man måste påminnas om acceptansen igen och igen… och igen.

Handen på hjärtat, vad gör väl den där rynkan i pannan? Det är en rynka, ett tecken på att du levt ett långt och händelserikt liv. Ett liv med glädje, tårar, med och motgångar. Rynkorna påminner om år av lärdom och visdom. Man strävar alltid efter att bli trygg som person, att kunna slappna av och strunta i vad folk tycker. Att man gör lite som man vill. Varför kan man inte ha samma inställning med huden?

Närbild på yasemin hud

Naket och blottat. Detta är min hud med porer, linjer och spår av pigmentering.

 • Att känna sig trygg med sin hud
 • Att kunna slappna av i sina rynkor
 • Att strunta i vad folk runtomkring gör, tänker eller säger. De bilder jag lägger upp på sociala medier är helt utan filter. Vilken befrielse!
 • Vara stolt över rynkorna, linjerna, porerna och alla ålderstecken.

Istället för att försöka dölja så ska man istället facea åldrandet. Jag ser ut så här och jag är galet stolt över min ålder. Jag vill mena att resan startar inifrån det egna jaget, ut på ytan och sedan vidare till alla medmänniskor. Ett steg i riktningen mot tacksamhet är att acceptera sig själv och känna sig trygg och nöjd med sitt egna jag. Ett för många nog så svårt steg.

Hudens olika åldersstadier

Spädbarn:

Här är huden ca 20–30 % tunnare än vuxen persons hud vilket gör den betydligt mer utsatt, mindre motståndskraftig och känslig. Talgkörtlarna är inte alls lika aktiva vilket gör att huden har svårare att smörja sig själv. Detta i sin tur gör att hudens yttersta skyddsbarriär inte är lika effektiv.

Barnåldern:

När man nått åldern 4 år så har huden börjat mogna mer. Den är fortfarande betydligt mer känslig än en vuxen hud vilket gör att i denna åldern är man fortfarande extra känslig för solens UV-strålar.

Tonårshuden:

Här kan huden börja stöka runt. Vid 12-års ålder ökar hormonerna och huden i ansikte, rygg och bröst får en högre akneaktivitet. En ökad talgproduktion gör att huden  känns mer fet och oljig och därpå mer aknebenägen.

25-års ålder:

Här någonstans börjar kollagenproduktionen att avta och man ser också hur hyaluronsyre- samt ceramidproduktionen minskar och man ser hur huden börjar bli tunnare. Alla r viktiga byggstenar för att huden ska hållas intakt, stark och i god kondition. Med åren så går också cellförnyelsen långsammare och hudens funktioner saktas successivt ner. Det är också i denna ålder de första linjerna uppkommer.  Därför är det bra att i ung ålder boosta med fukt och skydda med spf. Mer om detta kan ni läsa om i mitt blogginlägg från förra veckan: Vad är well-ageing

Eller lyssna på poddavsnittet på Hudspecialistpodden! 🙂

30+:

Fuktförlusten ökar och fler linjer och rynkor framträder. Hudens barriärfunktion blir också svagare.

40-50+:

Nu börjar man se ändrad struktur, ökad torrhet, och eventuella hyperpigmenteringar. Man känner också att volymen minskar och huden känns inte lika spänstig och plumpad.

60-70+:

Torrheten ökar och man märker tydligare av hur hudens egna tillverkning av fetter och lipider avtar. Cellförnyelsen blir mer långsam och huden blir tunnare vilket leder till att huden blir mer känslig mot UV-ljus.

Hårets åldrande = blir också torrare och skörare

Förutom huden så blir håret också mer skört och mer torrt med åren. Att ta hand om kropp, ansikte och hår blir än mer viktigt. Och när jag säger att man ska ta ”hand om” menar jag inte att det krävs ett heltidsarbete. Tanken är istället att man väljer rätt produkter och byter ut sina vanliga hår, hur och kroppsprodukter till något mer anpassat.

Man kan stödja, förebygga och hjälpa huden så mycket längs vägen så istället för att se det negativt med hudens åldrande skulle jag vilja att man omfamnar det och gör resan tillsammans med sin hud.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Mogen hy och well ageing”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Kristin skriver:

  Jag håller med! För vad är vackrast, ett stelt och onaturligt ansikte fullt med fillers eller ett levande med linjer som kan le ordentligt? För mig är det självklart det senare. När jag ser på andra iaf, jobbar på att se på mig själv med samma ögon. 🙂

  • Yasemin skriver:

   Så viktigt att känna sig trygg i sitt egna jag. Det är för många jobbigt att åldras men åldrandet är ju det mest naturliga vi har och som vi lever i och med… 🙂 Varför inte omfamna det vackra i att åldras?

   Tack för dina tankar 🙂

   KRAM!