Poddavsnitt 76 – Hudens dygnsrytm

 • | Yasemin

Vi har fått ett superbra mail från en lyssnare som jobbar natt inom vården och vill ha hjälp med att lägga upp hudvårdsrutinen. Efter att ha pratat med sina kollegor på rasterna så har hon märkt att hon inte är ensam om förvirringen över vilka produkter som ska användas när då hon vänder på dygnet. Självklart hjälper vi till att reda ut detta

Många jobbar nattskift i olika yrkesgrupper och generellt blir det en inre omställning och huden kan slå bakut. Huden vet krasst inte när det är dag eller natt utan styrs av inre biologiska faktorer och det kallas för din cirkadiska rytm – din inre biologiska klocka. För alla som jobbar nattskift blir det kort och gott: när man ska sova så tar man kvällsrutinen och när man är vaken så appliceras dagrutinen oavsett om solen är uppe eller inte.

produkter från codage, dermalogica, elemis och makethemake

Saras tipsar bland annat om att banta ner rutinen (när du ska sova) så man mäktar med produkterna efter ett nattskift.

Vi fördjupar oss i hudens dygnsrytm och vad som händer i huden under dygnets 24h.

På morgonen: Sömnen är otroligt viktig och när man vaknar är fuktförlusten är minimal, kroppstemperaturen höjs och blodcirkulationen kommer igång – huden vaknar successivt. Här är ett toppentillfälle att hjälpa huden med cirkulationshöjande och uppiggande produkter.

Elemis Pro Defiition Facial oil

En spänstgivande olja med bland annat stamcellsteknologi från hallonplanta, gentiana (traditionell Ayurvedisk ört) och ekologisk kaktusfikonfröolja som tillsammans ger fukt, mjukgörande egenskaper och näring. Här har vi också Omega-6 som stöttar hudens lipidbarriär och låser in fukt. Ett het tips är att massera in produkten för att stimulera micro-cirkulationen. Perfekt till morgonen till den morgontrötta huden.

Elemis pro collagen definition facial oil

Pigga upp huden med en aktiv olja som masseras in för cirkulationshöjande effekt

På förmiddagen höjs talgproduktionen i samband med att kroppstemperaturen ökar. Runt lunch är det vanligast att man upplever att T-zonen blivit glansig. Tips är en lättare creme som ger fukt för att huden inte ska stressa igång talgproduktionen. Ett annat tips är matterande mist eller varför inte smarta blotting papers!

Makethemake Oil Absorbing Sheets

Grymt effektiva tunna sheets som snabbt suger upp överskottstalg utan att absorbera fukt för att inte torka ut huden.

Dermalogica Clear Start Micro Pore Mist

Vad sägs annars om en ansiktsmist som lugnar, svalkar och ger en matterande effekt på huden. Innehåller gurka som ger en uppfriskande känsla, trollhassel och niacinamid som lugnar och minimerar synligheten av porer samt ett unikt komplex av nypon som dämpar en överaktiv talgproduktion.

Micro Pore Mist och Oil Absorbing sheets

På kvällen är hudens barriär som mest genomtränglig, vilket gör att huden är sårbar för föroreningar och annat som far i luften och påverkar huden negativt, men vet ni  –  det är verkligen bästa tänkbara för hudvården! Det här är den optimala tiden att jobba reparerande, näringsgivande, återfuktande och att mata med aktiva och inriktade ingredienser. På natten då, när du sover,  ja då förlorar du mycket fukt och barriären är som sagt mer genomtränglig. Huden kan lätt kännas torr och irriterad. En mer näringsrik, lugnande och återfuktande creme passar därför ypperligt om natten!

Elemis facial oil och codage night Cream

Codage Night cream

Här har vi ett tips – en rik emulsion speciellt formulerad för natten då hudens cellnybildning är som bäst. Huden får näring och kan lättare repareras samtidigt som man stimulerar hudens stamceller och nybildningen av kollagen och elastin. Vakna upp med en härligt mjuk, jämn, välmående och len hud med lyster.

För dig som tycker det är intressant med kroppens och hudens olika faser kan jag varmt tipsa om Saras inlägg: Så påverkas din hud av menscykeln

Ska vi knyta an till ett svar så är det kort och gott: jobba med din nattrutin när du ska sova – oavsett tid på dygnet.

Alla produkterna hittas samlade HÄR!

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Poddavsnitt 76 – Hudens dygnsrytm”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Denise skriver:

  Att hitta bra produkter med dagens utbud är verkligen en djungel. Att dessutom hitta nåt som passar en själv är ännu svårare. Tack för att ni gör det ni gör! Kul att ni skriver om produkter som kan passa en som mig som jobbar skift! <3

  • Yasemin skriver:

   Hej Denise,

   Tack för dina fina ord! Det är inte alltid lätt att veta vad man ska använda, hoppas du fick lite vägledning genom avsnittet 🙂

   KRAM