Därför ska du använda ansiktsvatten

 • | Frida

Ansiktsvatten eller Toner som det också kallas. Jag får ofta frågan varför vi ska använda just ett ansiktsvatten, ytterligare ett steg som tar tid och plats både i badrummet och i plånboken? Jag tycker inte ni ska uteslut detta steget ur rutinen, ansiktsvattnet ingår i din rengöringsrutin som är det viktigaste steget i hela rutinen, rengöringen lägger grunden för hela din hudvårdsrutin. Främsta fokus ett ansiktsvatten har är att återfukta och balansera. Från tidigare inlägg vet ni vikten av fukt för huden, bland annat från Fuktmagneten Hyaluronsyra men också fuktens lugnande, balanserande & reglerande egenskap på en obalanserad och upprorisk hud från 5 tips till en mer balanserad hud.

ansiktsvatten

Vad är ett ansiktsvatten?

Denna typ av produkt kan också kallas toner hos många märken och har olika egenskaper beroende på vilken hud den anpassas för. Gemensamt hos alla toners är att den ska verka balanserande och förberedande inför nästkommande hudvårdssteg. Produkten används efter din rengöring morgon och kväll på torr hud och är ett nästa steg i din rengöringsrutin.

Olika ansiktsvatten

En toner kan verka exfolierande, den kan verka porsammandragande, lystergivande, lugnande eller återfuktande för huden. Det finns olika toners precis som det finns olika rengöringar, serum och cremer – anpassade specifikt tillstånd. Produkten har ofta en lättflytande formula som sveps över huden med en bomullsrondell. En toner kan också ha en fylligare formula som vi känner igen från våra koreanska märken. Istället för att använda produkten på en bomullsronell klappas den in med bara händerna på huden. Denna typ av produkt är framförallt återfuktande för huden och brukar kallas essence.

ansiktsvatten

En favorit – Klairs Supple Preparation Facial Toner är en sådan typ av produkt, fyllig formula som ger intensiv återfuktning genom att bara klappas in med händerna eller applicera på en bomullspad för mer rengörande egenskap för huden efter rengöring.

Varför ska vi använda ansiktsvatten?

Oavsett hur ansiktsvattnet ingrediensmässigt är formulerad har den några gemensamma nämnare.

 • Rengörande

Tar bort smuts och makeup din rengöring missat. Exempel vid hårfäste, käklinje, hals, näsvingar och kring våra öron. Talar jag för fler än mig själv att man kanske är lite mer slarvig med rengöring kring dessa områden? 😉 Då är jag glad att jag har mitt ansiktsvatten att följa upp med, lite utav en dubbelcheck att huden är ordentligt rengjord.

 • Balanserande på hudens pH värde efter rengöring

Kranvattnet har ett lite högre pH värde än vår hud vilket kan ha en bidragande egenskap till en torr & stram känsla, alltså en yttorrhet. Det påverkar nästkommande produkter & vår balans i huden negativt.

 • Förberedande för efterföljande hudvårdsprodukter

Nu jämför jag huden med en disktrasa.. men det är en riktigt bra liknelse! 😉 En torr trasa absorberar inte vatten särskilt bra, nästintill omöjligt. En fuktad trasa däremot tar till sig det man försöker torka upp väldigt bra. Precis så funkar huden, en lätt fuktad hud, som efter applicering av ditt ansiktsvatten absorberar efterföljande serum och creme mycket bättre än på en torr hud gör!

Luminous Licorice Toner

Produkten bockar lätt av alla tre punkter, SKINCITY Skincare Luminous Licorice Toner har en lite fylligare formula och kan användas som både ett ansiktsvatten applicerat på en bombullsrondell eller kappas in med bara händerna. Jag använder den på båda sätt, maximera fukten! Förutom återfuktande PHA syra, förses huden med goda bakterier med probiotika och så har vi lakritsroten jag nämnt mer än en gång i denna bloggen. I hudvård har ingrediensen en så fin lystergivande effekt och ger så fin klarhet till huden, det är denna ingrediensen som färgar formulan lätt gul. Detta är en toner som funkar för alla även den känsligaste, kamomill och centella asiatica dämpar rodnad och lugnar huden. Inte nog med att innehållet är riktigt bra så gör produkten inte bara gott för huden, även miljön – förpackningen gjord av återvunnet plast. Bara gott att säga om denna produkten.

ansiktsvatten

Luminous Licorice Toner med rengöringarna Mellow Balm Cleanser & Soft Foaming Cleanser i bakgrunden

Två andra favoriter i lättare formulas – Medik8 Daily Refresh Balancing Toner återfuktande, balanserande & porsammandragande i en lättflytande formula, samt milda återfuktande Safe me. Relief Moisture Toner från Make p:rem som har en något lite fylligare och mer återfuktande formula för huden. Jag trivs med en mild och snäll toner och lägger gärna mer fokus på aktivare serum masker & peelingar i min rutin.

Hur gör ni, använder ni ansiktsvatten? 🙂

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 svar till “Därför ska du använda ansiktsvatten”

 • (15) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Daniel skriver:

  Hej!
  Jag använder produkterna från Recipe For Men i min hudvårdsrutin och skulle vilja ha ett ansiktsvatten som fungerar med dom. Funkar det med Luminous Licorice Toner eller har du andra tips?

  Mvh Daniel

 2. Jessica T skriver:

  Använder klairs toner och klappar in den innan bha på morgonen, har alltid funderat på om jag ska vänta med bha (eller serum) tills den tonern har torkat in eller om huden ska vara lite fuktig när jag smörjer med nästa kräm??

  Och när jag ändå är på g, funderar på att köra på bus under vintern, gör alltid det på sommaren då jag inte vill sola men då använder jag heller inga syror som jag gör nu på vintern. Undrar därför om krämer/syror etc går igenom busen? Alltså är det någon ide att lägga aha på en busad hy? Känns så bortkastat att hålla på med 100 krämer om dem ej kan penetrera en busad hy, då är jag hellre blek

  • Frida skriver:

   Hej Jessica, Klappar du in din toner från Klairs så lägg denna efter din BHA exfoliering istället. Då ges huden mer återfuktning. 🙂 Kombinationen exfoliering och BUS är den bästa kombinationen. BUSen blir jämnare och bibehålls längre, exfolierar man dock dagligen innebär det också en ökad cellförnyelse som också innebär att du måste BUSa dig oftare, men resultatet av din BUS blir ju så mycket snyggare! En mist med BUS effekt som sista steg i rutinen, Coconut tan mist face är både lekande lätt, smidig och ger ett snyggt resultat. 🙂 Kram

 3. Neah Rennerfelt skriver:

  Hej! Jag är 20 år gammal och har nyligen påbörjat en ny hudvårdsrutin med hjälp av Skincity, och jag är hemskt tacksam för er hjälp och råd!
  Jag använder en cleanser och BHA Liquid exfoliant, sedan ett hyaluronsyra-serum, sedan Niacinamid 10% och därefter en kräm från Paulas Choice. Jag tycker att min hy blivit mycket bättre med avseende på porer/finnar samt torrhet, men jag skulle gärna vilja ”jämna ut” min hudton, strama till den lite och främst bli bukt med mina acneärr. Jag har läst mycket om Retinol och är sugen på att inkludera det i min rutin för dess positiva effekter, tror ni att det skulle hjälpa med mina problem? Sen är jag även nyfiken på microneedling/Dermapen men vet ej om jag ”behöver det” då jag är så ung och inte behöver en hudföryngring direkt haha, såsom fina linjer och rynkor. Å andra sidan skulle jag gärna vilja ”slipa lite” på huden mellan ögonbrynen/på sidorna av näsan/ovanför munnen för att få huden mer jämn. Vad är mest effektivt?

  Otroligt tacksam för svar!
  Mvh Neah Rennerfelt

  • Frida skriver:

   Hej Neah, Vilken fin rutin du har. Dessa steg kommer verkligen ge dig fina resultat! Retinol är inte fel att komplettera med för effekt på hudton som ärr efter finnar och struktur. Jag rekommenderar att starta milt och där är Skinmedica bra, Retinol complex, denna har även en återfuktande verkan, skapar en så fin balans i huden samtidigt som ingrediensen retinol arbetar aktivt på hudton och struktur. 🙂
   En bonus för huden och resultat är verkligen att komplettera med behandling till sin vardagsrutin, microneedling är en superbra behandling, kanske att du skulle gilla en klassisk kemisk peel som ger en djupgående rengöring & klarhet till hudtonen. Kram

 4. Madde skriver:

  Använder cliniccare steg 1-3 i den blå.. ett ansiktsvatten till detta?

 5. Louise skriver:

  Japp det gör jag, känns som nåt saknas om jag skulle hoppa mitt ansiktsvatten:-P

 6. Alexandra skriver:

  Är sugen på att testa den från skincity:)
  Har klairs nu men när den är slut ska jag byta. En annan fråga, jag använder det rengöring och bioclear lotion från Jan marini som gjort så gott på min hormonella acne! Däremot undrar jag om jag ska använda bioclear lotion för toner? Gillar att klappa in tonern 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Alexandra, Vad härligt att höra att du hittat produkter som funkar och ger resultat. Vad glad jag blir för din skull! 🙂 Förstår jag dig rätt i din fråga om du ska använda Bioclear lotion före eller eftet toner? Gillar du att klappa in din toner ska detta användas efter din Bioclear lotion, skulle du använda en bomullspad för applicering av din toner sker detta steg innan din Bioclear lotion. Luminous licorce toner passar in på båda sätt! 🙂 Kram

 7. Maria skriver:

  Precis beställt hem Skincity toner, ska bli spännande att prova. Använder idag Klairs både dag och kväll. Fina bilder 🙂

  • Frida skriver:

   Hej Maria, Vad fint av dig, tusen tack! jag har tidigare också använt Klairs så jag vill tro att du kommer gilla Luminous Licorice Toner minst lika mycket! 🙂 Kram