Vad är Fungal acne?

 • | Frida

Allt mer ofta så hör jag om fungal acne. Det är faktiskt inte acne, utan fått namnet av att det liknar acne till sitt utseende, fungal är en typ av svamp och svamp har vi alla i vår kropp. En svamp-acne tänker ni? Läs vidare så reder vi ut vad fungal acne är och hur du kan bli kvitt den.

vad är fungal acne

Boosta din hud och kropps mikrobiom för att motverka fungal acne. Luminous Licorice Toner, rik på probiotika stärker huden. Probioskin boostar insidans goda bakterier.

Svamp

Fungal eller svamp som mest igenkänt namn. Svamp är ett eget organismrike, i detta fall en- eller flercelliga och mikroskopiskt små. De är eukaryota vilket innebär att de har cellkärna, är levande – dessa svampar kan orsaka sjukdomar. Typen jästsvamp tillsammans med bakterier har vi i vår kropp, på vår hud, i slemhinnor och i vår tarm. De lever i samexistens och harmoni vilket skapar balans. Denna balans kan ibland rubbas och orsaka att jästsvampen får chans att växa till sig och orsaka infektion:

 • Om vi kommer i kontakt med sporer vilket är fortplantningskroppar svampar förökar sig genom.
 • Om man använt Antibiotika som försvagar vårt immunförsvar. Antibiotika slår nämligen ut en del skyddande och nyttiga bakterier i kroppen. Balansen rubbas.
vad är fungal acne

Cleanformance Deep Cleansing Pads är rengöringspads som aktivas av vatten och ger en djuprengörande effekt. Berikade med stärkande och boostande pre- och probiotika. Perfekt både till ansikte, rygg och dekolletage.

Vad är Fungal acne

pityrosporum folliculitis eller malassezia folliculitis är det medicinska namnet. Det är alltså jästsvampen Malassezia som ligger till grund till infektionen. En annan jästsvamp är candida, denna är den vanligaste orsaken till svampinfektion och då som oftast beroende på ett nedsatt immunförsvar. Detta är inte bakgrund till Malassezia svampens utbrott, utan kan utan ett nedsatt immunförsvar orsaka både tinea vesicolor (liknar hypo- och hyperpigmenteringar) och malassezia folliculitis. Jästsvampen inflammerar hårfollikeln, vilket liknar ett utbrott som vid finnar & acne. Orsaken kan bero på genetik också livsstil.

Skillnad på acne och fungal ance

Malassezia folliculitis uppkommer oftast på rygg, bröst, överarmar och ansikte. Fortfarande ganska lik acnen men vad som skiljer sig mellan dessa två är dess uppkomst såklart. Acne är en bakterie som förökar sig, fungal acne en jästsvamp. Fungal acne liknar mest en rodnad och irriterad upphöjning, lite som en vit pormask eller inkapsling. Vid acne ses oftast pormaskar och pustler. Fungal acne kliar oftast vilket inte är lika vanligt vid acne. Eftersom de har olika uppkomst har inte ingredienser som BHA syran och A-vitamin samma effekt på fungal acne som annars på bakteriell acne. Mer info om acne? Allt om acne

vad är fungal acne

Så perfekt cremig och lätt på samma gång. Pro Balance Biotics Moisturizer innehåller ’Biomimetic Water’, vilket ger huden optimal återfuktning och fuktbevarande egenskaper. Innehåller sex stycken probiotikaingredienser som förbättrar hudens naturliga reparationsprocess och stärker hudbarriären.

Bli kvitt din malassezia folliculitis

 • Magkänsla! Att boosta dina goda bakterier är helt rätt väg att gå nu för att finna balansen på nytt mellan bakterier och svamp i kroppen. Pro & prebiotika är ett supertillskott både för insidan och utsidan. Stora mängder grönt och fibrer. Läs mitt tidigare inlägg, Vår andra hjärna, tarmen. 
 • Socker göder inflammation och infektion, vet du med dig att du äter mycket sockerliknande mat minska ner på detta.
 • Svamp trivs i fuktiga & trånga miljöer så se till att svampen inte trivs. Regelbunden rengöring & bär gärna kläder som är oversize, bekvämt, också väldigt snyggt. Försök alltså undvika tajta, svettiga träningskläder.
 • Träffa en läkare för att få rätt medicinering.

signatur frida

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 svar till “Vad är Fungal acne?”

 • (13) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Anja skriver:

  Läst att vissa typer av mjällschampo (specialsorter typ Nizoral (?) o inte direkt head and shoulders) kan användas som komplement till tvätt i ansiktet för att få bukt med denna svamp. Vet ni något om detta?

  • Frida skriver:

   Hej Anja, Jag har också hört om detta men vet tyvärr inte mer än så. Schampoo anpassad hår och hårbotten rekommenderar jag gärna inte till ansiktet, ta kontakt med en läkare så du i detta fallet kan få läkemedel för din fungal acne. 🙂 Kram

 2. Nora skriver:

  Jag har fungal acne (om det är när man har som ”pluppar” i ansiktet) i pannan och ibland blir min hy bättre men dagen efter kan det vara fullt med ”pluppar” igen. Jag har även oljig hy. Vad för produkter kan jag använda för att få bort
  detta?

  • Frida skriver:

   Hej Nora, Precis som jag nämner i blogginlägget så kan hudvård inte göra jobbet till 100% när det gäller Fungal Acne, misstänker du detta så är mitt råd att kika närmare på detta tillsammans med en läkare för att få läkemedel som kan hjälpa till att eliminera svampen. Är det inte fungal acne utan acne, eller utbrott har BHA syran en fin effekt som i dessa pads, Intense Treatment Pads

 3. Åsa skriver:

  Kan tipsa om tee tre oil som kan hjälpa vid fungal acne.

 4. Louise skriver:

  Skulle verkligen vilja komma i kontakt med en bra/kunnig /korrekt läkare ang just detta. Har sedan många år ”acne” runt hakan främst. Prövat en mängd olika produkter utan större resultat. Kan ni snälla ge ett tips på vart jag ska vända mig?

  • Nicole Harrison skriver:

   Hej,

   Om du är belägen i Stockholm kan jag rekommendera Kungsholmens hudläkare. De hjälpte mig väldigt bra med ISO och hela processen.

  • Frida skriver:

   Hej Louise, Jag rekommenderar dig att ta kontakt med en hudläkare angående detta. Tyvärr har jag inte så mycket mer information om läkare runtom i landet. Att väcka tanken om dina utbrott även kan grunda sig hormonellt kanske du redan gjort? Hormonella obalanser lokaliserar sig gärna omkring mun och käk-parti. Kram

 5. Klara Andersson skriver:

  Om man tror att man har Fungal acne, var ska man vända sig till? Hudterapeut eller vårdcentral?

 6. Mollie skriver:

  Detta var intressant