Acneärr – Så får du bukt med dem

 • | Johanna

Kan man verkligen bli av med acneärr? Ja, det kan man, med rätt produkter och hudvård så finns det goda förutsättningar för att lyckas få en jämn och slät fläckfri hud. Men kom i håg att det kräver regelbunden och kontinuerlig behandling av huden, samt förebyggande med rätt typ av produkter för huden. I dagens blogginlägg ger jag dig tipsen och råden för hur du ska gå tillväga och vilka produkter som du kan trappa upp nästa steg av din rutin för att reducera acneärr på bästa sätt.

Produkter för att behandla ärr

Glycolic 10 Renew Overnight , Spot Treatment Gel och Retinol 0,3 trappar du upp cellförnyelsen med, vilket förbättrar acneärren avsevärt

 

Förebygg 

Det bästa för att minska ärr, är att förebygga. Många glömmer bort är att använda solskydd, risken är större att få ärr som blir bestående. Produkter som kan påskynda hudens förnyelseprocess, minskar ärr genom att nya hudceller kommer till ytan och gamla bleknar. Produkter med innehåll av AHA, glykolsyra, syror, retinoider och antioxidanter ger resultat efter regelbunden användning. Det finns serum, cremer och punktbehandlingsprodukter, som hjälper huden att reparera sig.

Har man problem med enstaka utbrott av finnar/blemmor här och där, kan man punktbehandla direkt när det börjar komma en blemma eller utbrott, på det aktuella området. Tips på produkter!  Neostratas Spot Treatment Gel jobbar jättebra på enstaka punkter.

 

TIPS!

 • Rengör huden precis som vanligt morgon och kväll.
 • Sola inte acneärr! Använd högt solskydd så hyperpigmenteringen inte mörknar om du vistas i solen. Då får du dras med dem längre.

 

Behandla med syror

 • En kombo av Azelainsyra och AHA-syra ger bra effekt på acneärren – en favoritprodukt för detta är Pure Active Serum
 • Mjölksyra jobbar bra på hudtexturen  och förbättrar acneärren, exempelvis Resurfacing Glow Toner eller en kraftfullare variant Skin Perfecting 8 % AHA lotion
 • Glykolsyra har mindre molekylstorlek än mjölksyran vilket innebär att den dels kan penetrera längre ner i huden, dels blir det också aktivare på huden. Jan Marini har en produkt med hög halt Glykolsyra, Bioglycolic Face Cream  liknande produkt finns  Glycolic 10 Renew Overnight. Har man en känslig hy är det inte att föredra, då är det bättre att kika på mildare syror som mjölksyra, niacinamid eller Azelic Acid som jag tipsat om innan i föregående inlägg . Då glykolsyran går djupare ner i huden, är den bättre på riktigt djupa acneärr, som är orsakade av svår acne.

Förnya med retinol

 • Retinol jobbar effektivt på cellförnyelsen. Två favoriter är Nimni Cream  och Skinceuticals Retinol 03 
 • Några bra hållpunkter är att använda en aktiv produkt, med syra och/eller retinol, ett par gånger i veckan. Retinol används bäst på kvällen, jag själv brukar föredra att använda syror på kvällen också.
Syra och retinolprodukter

Hela detta gäng, jobbar effektivt mot acneärr, för dig som vill trappa upp din rutin för fin effekt.

 

 

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

27 svar till “Acneärr – Så får du bukt med dem”

 • (27) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Dan skriver:

  Hej, jag har i flera månader haft problem med inåtväxande finne, eftersom jag har försökt att klämma och orsakat ännu mer skada. Nu har det blivit som en hård knöl under huden. Jag har använd The ordinary aha+bha och känner att den har blivit mindre och mjukare. Har ni något mer ni kan rekommendera för att jag ska bli av med den helt så att jag slipper gå till en hudläkare? Tack.

 2. Linnea skriver:

  Hej!

  Du har inte tips på en bra rutin om man är yttorr och även vill bli av med en del mindre ärr?
  Går bara vilse bland alla olika produkter och rutiner…
  Gärna med lite mer ”budget-produkter”.
  Tack på förhand!

 3. Klara skriver:

  Hej!
  Jag behöver vägledning bland alla dessa produkter, vet inte var jag ska börjaHar en blandhy, något känslig, som gärna får utbrott såhär på hösten. Vill få ner mina akneärr (främst röda, några få ytliga gropar) och en mer jämn hud. Behöver även jobba lite på mina finnar som kommer då och då. Idag använder jag niacinamid samt mycket fukt, och har testat bha men reagerade inte så bra på den. När det gäller c-vitamin vilken produkt rekommenderar du då? När ska den in i rutinen? Likaså retinol? Vilka produkter ska jag prioritera?

  Vore jättetacksam om du ville lägga upp en rutin som kan passa mig och vilka produkter jag ska använda. Funderar på att skaffa PC Azelaic acid, är den effektiv?
  Tack på förhand!

 4. Anders skriver:

  Hej!

  Jag hade tänkt testa dermaroller och tänkte då även komplettera med någon AHA-syra. Vilken skulle passa bäst? Hur ska man tänka då? Kan man använda sig av syran samtidigt som man rullar, eller ska man använda sig av den någon dag före eller efter? Fick även med vitamin C serum som jag ska smörja med i samband med att jag använder mig av dermarollern.

  • Hej Anders!

   Skulle nog inte rekommendera om du inte har en väldigt tålig hud, att använda syran samtidigt som dermarollern, det blir som små hål ihuden och syran åker rätt ner, vilket kan göra huden irriterad. Vissa klarar det, andra inte. Cvitamin rekommenderar jag att använda på dagen 🙂 Johann

 5. Maria skriver:

  Hej. Vad kan man använda mot acneärr och enstaka finnar som dyker upp om man använder sig av exuviance i sin dagliga hudvård?

 6. Sanna skriver:

  Hej Johanna! Tack för ett bra inlägg 🙂
  Jag undrar lite hur jag ska lägga upp mina produkter då jag tycker det är förvirrande. Jag har en tålig blandhy som är van vid syror vid det här laget, har röda märken från finnar o ärr, tenderar fortfarande att få lite orenheter (allt detta pga preventivmedel, men försöker komma i balans). Under en vecka hur ska jag lägga upp mina dag och kvällsrutiner om jag har dessa produkter hemma & vill använda c-vitamin, niacinamide, salicyd acid, glycolic acid, azelaic acid och retinoid!! Kram

  • Hej Sanna, vad kul att höra att du gillade inlägget 🙂

   Du har ju väldigt mycket exfolierande produkter i din rutin, fungerar det bra kan du fortsätta så. Annars tycker jag att en bra balans är att varva produkterna i veckan, men du kan alltid tänka att du ska använda:

   Dag
   C-vitamin
   Nicinamid

   Kvällen
   här kan du förlägga salisylsyran eller glykolsyran, det kan bli mycket med båda samtidigt, då kan du istället varva dem, och förlägga azelic acid här eller på dagen, också. Eller bara punktbehandla med den.

   kram 🙂

 7. Jessica skriver:

  Hej , vad skulle du rekommendera mot djupa men också röda acneärr för en känslig hud med rosacea och Perioral dermatit? Taack!

 8. Maria skriver:

  Hej,
  Vad skulle du rekommendera för en hud som är blandad, rätt känslig och har relativt djupa acneärr (röda märken+gropar)? Kan man blanda Skinceuticals, Exuviance och Is clinical? Så tacksam för svar.
  Mvh Maria

 9. Camilla skriver:

  Tycker det är svårt att veta vilken styrka på retinol som faktiskt ger resultat både vad gäller finnar, anti age och jobba på pigmenteringar. Känns som att många retinolprodukter innehåller 1% retinol, finns det någon ”stege” för vilken styrka som jobbar på olika problem eller klarar 0,3% av samma hudtillstånd som 1%? Handlar det bara om behandlingstiden?

 10. Ranveig skriver:

  Hvor ble det av kommentaren min her… er den fjernet fordu jeg spurte om Elixir? Merkelig!

 11. Ranveig skriver:

  Takk for bra tips! 🙂 kunne du lage et innlegg om hvilke rutin du bruker nå på høsten? Tenker på hela din morgon og kveldsrutin.

 12. StrongerMama skriver:

  Jag älskar att ni blandar märken här på bloggen men när man får rekommendationen via er hemsida är det alltid en hel serie av samma slag som man får. Jag är lite nyfiken om det bästa är att kombinera märken för att få bästa resultat och bästa hudvårsrutin eller om det går MINST lika bra med samma serie av samma märke