Vänja in produkter + invänjningsschema

 • | Johanna

För att dina nya produkter ska adapteras av huden så bra som möjligt är det viktigt att du vänjer in dem sakta men säkert.  Börja inte med alla produkter på en gång. Har du en benägenhet att få utbrott är risken större att kan få det  när man byter hudvårdsrutin eller börjar med syror. Huden kan också förändras från dag till dag, den påverkas även av vädret, hormoner men även många fler faktorer. Jag har tidigare skrivit om hur man ska tänka kring produkter i inlägget ”Varva produkter del 3- flera serum i rutinen”.

Bild på två bilder av hudvårdsprodukter

Professional-C Serum 10% och TRUTH Barrier Booster Ferment Essence två fina c vitaminprodukter som ger huden otroligt fin lyster.

Nya produkter

Nya produkter behöver vänjas in sakta, för att få bästa effekt. Huden kan försämras till en början och det är helt normalt när det handlar om mer aktiva produkter som syror och retinol. Börja med att introducera nya produkter en i taget.  Jag har också skrivit om produkter i detta inlägg ”Varva produkter del 2”.

I en helt ny rutin, kan du börja med de minst aktiva produkterna. Det är de aktiva produkterna som är är viktiga vid inväj. Använder du aktiva ingredienser som innehåller AHA-syra, retinol eller liknande gå inte på för snabbt för att du vill få en snabb effekt. Det kan snarare irritera huden. Man kan öka upp användandet av leave on exfoliering enligt schemat nedan om huden tolererar det bra.

Syror appliceras efter toner i rutinen.

 • Har man en känslig hy och använder en syra i sin rutin. Använd bara en i början så man ser att det fungerar med enbart denna.
 • En tålig hud kan använda utöver leave on exfoliering,  annan peeling som kornpeeling 1-2 gånger i veckan om hudtypen har behov av det och är tålig.
 • Mildare syror som mandelsyra, pha syra eller bha kan genereltl sett användas oftare än exempelvis AHA syra samt glykolsyra som är aktivare på huden.   
 • Om rödhet, irritation eller torrhet uppstår, applicera mindre frekvent. Personer som är allergiska mot acetylsalicylsyra, bör inte använda en produkt som innehåller BHA.

Behöver man vänja in C-vitamin och andra antioxidanter? 

Just C-vitamin behöver man generellt sett inte vänja in på huden, den typen av produkt kan man använda direkt. Men det finns lite kraftfullare C vitamin som man faktiskt rekommenderas att vänja in på huden, fördelaktigt är att applicera på kvällen istället.  

 • Låg halt C vitamin, kan adderas varje dag på alla hudtyper.
 • Vissa produkter behöver man inte vänja in på huden, som de flesta serum, som hyaluronserum, och andra fuktserum. Niacinamid behöver man heller inte vänja in på huden. Det är inga aktiva produkter på det sättet som kan göra huden känsligare.

Bra hållpunkter 

 • En vanlig rengöring behöver man inte vänja in. Är det däremot en syrarengöring kan man börja sakta, varannan dag. Resterande dagar använda en utan syra. För vissa fungerar det utan problem att köra igång varje dag direkt.
 • Vissa c vitamin ska användas på kvällen, om det har mycket hög halt. De kan behöva vänjas in dessutom.
 • Generellt sett är syror fördelaktigast att ha på kvällen, men går fint att använda på dagen. Applicera syra på dagen om du använder retinol i rutinen förslagsvis. Alternativt svagare syra på dagen och starkare syra på kvällen om du har flera i rutinen.
 • En återfuktande toner klappas in i huden och kan börja användas på en gång.  När du använder någon form av kornpeeling, minska ner med syran då det annars blir same same. Huden kan istället bli överexfolierad.
 • En ögoncreme kan man börja med från dag ett den behöver man inte vänja in. Undantag är om de innehåller syra eller retinol eller starkare C vitamin. Exempelvis Super Eye Serum från Verso är så pass aktiv att den behöver vänjas in.
 • Glykolsyra är det bästa att fördela på kvällen, genom att varva med exempelvis någon annan aktiv produkt som retinol.
 • Ögoncreme appliceras alltid morgon och kväll. Man kan ha en aktivare på kvällen och en återfuktande under dagen.
 • Beroende på vad det är för retinoltyp och styrka kan man använda flera gånger i veckan. Svagare retinol = kan användas oftare. Högre halt retinol= minska ner till färre gånger per vecka. Retinol appliceras bäst efter toner, eller ett fuktserum. Flera serum under gör att det inte blir lika aktivt.
Detta är ett förslag på invänjning för att man på ett ungefär ska veta hur man ska gå tillväga med nya produkter
INVÄNJNINGSSCHEMA  Nya hudvårdsprodukter
Vecka Specialprodukt
MORGON
Rengöring
Toner
Peeling
Serum
C vitamin
Mandelsyra BHAsyra, PHA syra
AHA syra
Glykolsyra
Retinol
Ögoncrem
Ansiktsolja
Nattcreme
Dagcreme
SPF
Lermask
Fuktmask
1
x
x
x
3
X
1
x
x
2
x
x
x
4
X
1
x
x
3
x
x
x
5
X
1
x
x
4
X
X
X
6
X
1
x
x
5
X
X
X
7
X
1
x
x
6
X
X
X
7
X
1
x
x
7
X
X
x
7
X
1
x
x
8
x
X
x
7
X
1
x
x
KVÄLL
1
x
x
1-2
x
1-2
1-2
1
1
X
1
x
1
1
2
x
x
1-3
x
1-3
1-3
2
1-2
x
2
x
1
1
3
x
x
1-3
x
1-4
1-3
1-2
1-3
x
3
x
1
1
4
x
x
1-3
x
1-4
1-.4
2-3
1-4
x
4
x
1
1
5
x
x
1-3
x
1-5
1-4
2-3
1-5
x
5
x
1
1
6
x
x
1-3
x
1-5
1-4
3-5
1-5
x
6
x
1
1
7
x
x
1-3
x
1-5
1-4
3-4
1-5
x
7
x
1
1
8
x
x
1-3
x
1-5
1-4
3-4
1-5
x
7
x
1
1

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.