Känslig hy

 • | Yasemin

I Skandinavien, och hela norra europa skulle jag säga, är det vanligt med en mer känslig och reaktiv hy. Vädret med fyra väldigt tydliga årstider och stora temperaturväxlingar gör att huden utsätts för stora påfrestningar. Främst övergången mellan sommar/höst, höst/vinter och vinter/vår kan påverka huden och just de kallare månaderna när luften också är torr gör huden i regel mer torr och i samband med detta också mer känslig. Detta kan alla drabbas av och beror alltså inte på om man har anlag för detta eller inte. Men sedan finns det de som alltid dras med en känslig och reaktiv hy.

känslig hy arm

Vad är känslig hy?

Vid känslig hy är yttre barriären rubbad. Hudbarriären har som uppgift att skydda huden, se till att den behåller fukt och fettbalans och stänga ute luftföroreningar och bakterieangrepp. Hudbarriären brukar även kallas för syraskyddsmantel (på grund av det låga pH-värdet) eftersom den effektivt eliminerar bakterier är den är helt intakt, och när barriären inte är intakt så blir huden mer mottaglig mot all yttre påverkan. Det finns olika grader av känslighet. En hy som lätt reagerar med rodnad och ofta blir irriterad är i regel tunn och det är inte helt ovanligt med synliga små kärl. Huden reagerar lätt på kyla, värme och torr luft. Man är också ofta mer känslig mot solen, beröring och aktiva produkter. Man känner inte sällan att huden är orolig och kanske även torr med klåda. Här kan det handla om allt från en tunn och skör hy som är reaktiv, att man har en ljus hudton eller en väldigt torr hy. I alla dessa fall är det viktigt att ha snälla, milda och barriärstärkande produkter då man i regel brukar kunna få bra fason på huden förhållandevis lätt.

Vid eksem, rosacea eller perioral dermatit (för att nämna några mer besvärande hudsjukdomar) behandlar man givetvis huden därefter. Rosacea, Perioral dermatit och eksem kan man behöva få diagnostiserat av en hudläkare eftersom man kan behöva specifika produkter och behandlingar för just dessa.

Epionce Calming creme

Hur får jag en starkare hy?

Det viktigaste är att skydda huden och att välja produkter som har lugnande, reparerande, barriär och kärlstärkande egenskaper. Många märken har produkter som passar en känslig hy så här är det bara att hitta försöka finna något för den egna huden. Det är också viktigt att tänka på att inte använda alltför aktiva produkter då man istället kan irriterar huden ännu mer. Kornpeelingar och starkare exfolieringar ska man undvika om huden är irriterad och ur balans, och istället satsa på exempelvis enzympeeling eller en mild PHA eller BHA syra som är snällare mot huden. Ett exempel på en väldigt snäll men effektiva rengöring/enzympeeling är Green Tea and Enzyme powder wash. Extrakt från kokosnöt, bikarbonat och enzymer avlägsnar effektivt bort alla torra hudceller medan Grönt te (som innehåller vitaminerna A, C och E) lugnar huden. Generellt kan man tänka att har man en blommande Perioral dermatit eller eksem så ska man tänka bort peeling eller exfoliering helt. På rosacea däremot har exfoliering påvisat väldigt fina resultat.

Hjälper man huden med stärkande och reparerande produkter så skapar du bättre förutsättningar att få en hy som är i balans och mår bra. För dig som vill ha tips om en bra creme som verkligen är barriärstärkande och reparerande så kan jag rekommendera Renewal Calming creme från Epionce. Den dämpar effektivt irritation och klåda samtidigt som den jobbar med stärkande ceramider för att bygga upp hudens yttre skydd. Den innehåller även något som för många är lite obekant, nämligen kollodialt havre. Att något är kollodialt betyder att det är finfördelat (nu pratar vi inte om att mortla havre utan här är det partiklar det gäller), såpass finfördelat att det kan tas upp av huden. Havre är däremot mer bekant just för dess fina förmåga att stärka bindväven och att det är fullt av viktiga mineraler och vitaminer. Renewal Calming creme ger fukten, hjälper huden att repareras och lugnas, passar både ansikte och kropp och har verkligen hjälpt när min hy reagerat med både klåda och irritation.

Epionce produkter

Epionce produkter bygger på att reparera hudbarriären och har också fin effekt på att dämpa kronisk inflammation i huden.

Kan jag använda aktiv hudvård?

Inte så länge huden är reaktiv. Jag tycker generellt att man ska undvika alltför kraftfulla produkter och ingredienser när huden är känslig. Har man överbehandlat huden så är det också viktigt att helt backa tillbaka och jobba med så få produkter som möjligt. Att lugna huden är prio 1, det ska man aldrig tumma på. En snäll hudvård hjälper huden snabbare i balans och huden matas med betydligt färre ingredienser som den ska ta tillvara på. Här finns inga genvägar. Satsa på barriärstärkande lipider, ceramider och lugnande ingredienser. När huden blir starkare och i bättre balans kan man successivt introducera mer aktiv hudvård i sin rutin. Gärna en produkt i taget och under en invänjningsperiod så brukar det gå fint. Här ska man alltid se och lyssna på huden. Vid reaktiv och känslig hy ska man generellt tänka: Less is more

Mer information om några av de vanligaste hudsjukdomarna hittar ni här:

Sara skriver om Eksem

Annica skriver om Perioral Dermatit

Video där jag själv pratar om Keratosis Pilaris

Vill du lämna en kommentar?

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 svar till “Känslig hy”

 • (4) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Greta skriver:

  Hej!
  Jag har en ung känslig hud och vill gärna köpa produkter som hjälper! Jag försöker dock hitta billigare alternativ än dessa, har du tips?

 2. Caroline skriver:

  Hej Yasemin,
  Tack för ett väldigt spännande inlägg. Jag har en känslig hy på det sättet att den lätt blossar upp och blir röd (vid varmt/kallt väder, stress eller när jag äter stark mat). Har du något förslag på ett serum som skulle kunna hjälpa mig att stärka huden?

  Tack för hjälpen

  Caroline