Poddavsnitt 161: SPF is your BFF

Våren är här – årstiden man älskar. Årstiden som erbjuder allt det härliga inför och under sommarmånaderna. Allt från mysiga uteserveringar, färgglada vårkläder, surr och kvitter i parkerna..  och grillen som åker fram. Älskar vårsolen, den ack så härliga men lite lömska vårsol.

I veckans avsnitt lyfter vi såklart vikten av solskyddet och att man behöver påminnas varje vår. Till vår hjälp i detta avsnitt har vi Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i Dermatologi och Pär Svahnberg, 25 års erfarenhet inom organisk kemi och en expert på ingredienser i bland annat hudvårdsprodukter, som besvarar de vanligaste frågorna kring spf och hudcancer.

Lyssna gärna på Hudspecialistpodden där Philippa Parnevik delar sin berättelse om sin hudcancer och där hon belyser vikten av solskydd, oavsett ålder. Du kan lyssna på avsnittet HÄR 

spf produkter från Heliocare, Skincity skincare och dermalogica

 Myter och allmänna frågor om SPF

Fallen av malignt melanom ökar och de heta frågorna kring spf dyker alltid upp varje vår. Vi haffade hudläkaren Margareta Frohm Nilsson under en läkarkonferens om hudcancer och passade på att fråga om hudcancer och vad man ska tänka på om man hittar en förändring på huden. Vi passade på att fråga Pär Svahnberg, expert på kemikalielagstiftning, om solfilter, miljö och om det är skadligt med solskydd för just det sista är en fråga som kommer upp varje år och som oroar väldigt många.

yasemin och sara i varsin keps

Det gäller att vara preppad och beredd inför våren. Keps är ett bra komplement till spf! Självklart är vi redo redan i början på mars 😎

360° Oil-free Gel SPF 50+ Heliocare

Gillar denna oljefria och ultralätta spf. Familjefavorit hemma hos mig. Den skyddar mot UVA/UVB, HEV-ljus och infraröd strålning med SPF 50+  och så innehåller den även Antioxidanterna grönt te extrakt, C-vitamin och E-vitamin. Här har vi också enzymer som reparerar DNA (tänk gamla solskador). Heliocares unika ingrediens Fernblock – (ett extrakt från en typ av ormbunksväxt) som har ett naturligt skydd mot solens strålar. Passar alla som vill ha ett veganskt solskydd.

Daily Defense SPF50 Protection Skincity Skincare

-Formulan innehåller fuktgivande glycerin och squalene samt E-vitamin som motverkar ålderstecken och skyddar mot fria radikaler.

-Transparent och parfymfri. Nya förpackningen med pump är så bra också.

-Den lätta texturen absorberas snabbt, känns behaglig på huden, perfekt under makeup.

-Jag använder denna som dagcreme och spf i ett – smidigt.

Solskydd från Priori

Powerbright moisturizer spf 50  Dermalogica

SPF 50 som förutom att skydda hjälper till att reducera pigmenteringar. Den innehåller brunalger som hjälper till att skyddar mot oxidativ stress från föroreningar medan niacinamid jämnar ut hudtonen. Innehåller även hyaluronsyra, bisabolol och extrakt av lakritsrot som återfuktar och lugnar. Älskar verkligen denna. Perfekt ihop med produkterna från samma serie för att verkligen ge envisa pigmenteringar en match!

Tetra – FX251 SPF 50 Colour Guide Priori

Tonad. Här har vi ett superavancerat solskydd som skyddar mot föroreningar från vår miljö, fria radikaler samt flera olika typer av strålning. Det innehåller ett bredspektrum mineralfilter, PRIORIs Infrared Protection Complex, antioxidanter samt DNA-reparerande enzymer. Allt för att både hjälpa till att reparera redan tidigare skador men också att förebygga nya.

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 svar till “Poddavsnitt 161: SPF is your BFF”

 • (2) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Daniel skriver:

  Hej!
  Jag jobbar inom Intensivvården och ska jobba natt nu till sommaren. Hur ska jag tänka med min rutin då? Är det något speciellt jag ska tänka på?

  Alt. Har ni pratat om det i podden eller tidigare inlägg?

  Tack

  • Yasemin skriver:

   Hej Daniel,

   Bra fråga! Det bästa är att bara vända på rutinen, dvs ha din dagrutin när du ska jobba och nattrutinen när du sover på dagen. Det enda som inte behövs nattetid är ju solskyddet, det tar du endast på när du ska vara ute dagtid. Oavsett tid på dygnet så vill man ofta ha lättare produkter när man är vaken och en lite rikare nattrutin när man sover 🙂

   Kram