Vad är en grundrutin?

 • | Frida

Låt mig hjälpa till och reda ut vad en hudvårdrutin är och vad som är en bra grundrutin. Är du en rookie gällande hudvård eller vill ge din hud en nystart men nya hudvårdsprodukter är en ofta ställd fråga, vilka produkter ska jag börja med?

grundrutin

3 personliga favoriter, 3 produktkategorier som igår i en grundrutin. Peter Thomas Roth Potent C Bright & Plump Moisturizer, OSKIA Get Up & Glow, Dermalogica Stress Positive Eye Lift

Grundrutinen

Allt mellan 2 och 7 produkter är en grundrutin, allt utefter dina önskningar av din hudvårdsrutin. En grundrutin är egentligen allt du behöver. För dig som bara önskar starta någonstans, för att komma igång – 2 steg. Rengöring och en creme! Har du lite mer krav på din hudvård, eller snarare, din hud har lite mer krav – då kan man behöva komplettera med fler steg.

Steg i hudvårdsrutinen

Rengöring – Ett grundläggande stegen din rutin. Detta steg rengör huden fri från makeup och andra orenheter, såsom yttre faktorer – smuts, damm och avgaser. Efterföljande hudvård kan arbeta optimalt på huden och huden bibehålls stark och frisk. Rengöring väljs utefter hudtyp och hudtillstånd.

 • Creme & mjölk är generellt bäst passande en torrare hudtyp
 • Gel för en normal, blandad till fetare hudtyp med sin lättare textur och löddrande egenskap
 • Mousse är lätt på huden, beroende på innehåll passande alla+
 • Olja, fin näring för den torrare huden. Passande alla som en precleanser vid en dubbelrengöring.

Ansiktsvatten (även kallat toner) – Balanserar och återfuktar efter rengöring – Många är frågande till detta steg, men den har sina fina egenskaper och funktioner i rutinen. Läs ett tidigare inlägg – Därför ska du använda ansiktsvatten.

SerumEtt resultatinriktat steg i rutinen, välj serum utefter resultat du söker. I en grundrutin är ett serum en fin start. Önskar du ett serum men vet inte riktigt vilket serum, satsa på antioxidanter! Vill du veta mer om antioxidanternas fina skyddande och stärkande jobb – De fria radikalernas värsta fiende – Antioxidanterna

grundrutin

Jag gillar en multitalsker som OSKIA Get up & Glow. Stärkande MSM & peptider, skyddande antioxidanter, uppklarande & närande för huden.

Creme – 24h creme, dagcreme eller nattcreme. Önskar du kortast möjliga hudvårdsrutin så satsar du på en creme du kan använda både morgon och kväll, en 24h creme. Peter Thomas Roth Potent C Bright & Plump Moisturizer ger en snygg lyster och klarhet till hudtonen. Dessutom maxad med stärkande antioxidanter, en allt i ett lösning för dig som önskar korta ner rutinen eller lägga fokuset på annan ingrediens i ditt serum.

Solskydd – Ett kompletterande skydd ovan en annan creme utan solskydd eller dagcreme innehållande solskydd. Vad passar dig bäst? Solskyddet ger ett förstärkt skydd för huden under årets alla dagar. Vill du skydda din hud maximalt är solskydd ett grundläggande steg i din rutin.

Ögoncreme – Är du extra torr, känslig eller vill uppnå resultat på specifikt hudtillstånd? Satsa då på en creme anpassad just ögonområdet. Övriga cremer kan lätt upplevas för tunga för det tunnare ögonområdet och bidra till puffighet. Dermalogicas Stress Positive Eye Lift är en fusion mellan ögoncreme och ögonmask. En annan multitalsker! Kan alltså användas på båda vis för en intensiv återfuktning, uppklarande, svullnadsdämpande och spänstgivande effekt!

grundrutin

Peeling – Det finns peelingar att använda dagligen, veckovis eller några gånger i veckan. Oavsett hudtyp eller hudtillstånd är din peeling en hjälpande hand för övriga steg i rutinen. Den hjälper framförallt till att avlägsna gamla hudceller som hindrar nya friska hudceller att ta plats.

Berätta om hur er hudvårdsrutin ser ut 😊

signatur frida

 

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 svar till “Vad är en grundrutin?”

 • (8) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Johanna skriver:

  Tack för en härlig blogg!

  Morgon:
  P.C. Cleanser combination
  P.C. Toner combination
  P.C. C15 super booster blandat med
  Klairs rich moist soothing serum
  P.C. Anti-aging eye gel
  P.C. Calm dagcreme SPF 30 combination

  Kväll:
  Klairs. Gentle black deep cleansing oil
  P.C. Cleanser combination
  P.C. Toner combination
  P.C. Skin balancing super antioxidant concentrate serum
  P.C. Anti-aging eye gel
  P.C. Calm 24h creme dry

 2. Nina skriver:

  Jag älskar ditt matiga inlägg och att du förklarar på ett så utförligt sätt! ❤️
  Jag skulle verkligen uppskatta en inlägg om keratosis pilaris för jag har varit på vårdcentralen och fått en kräm utskriven med karbamid men det har inte hjälpt!

  • Frida skriver:

   Hej Nina, Vad glad jag blir, tack! Fint att få feedback på ämnen också. Jag och Yasemin hade en live på instagram om ämnen under 2019, Yasemin publicerade då våra tips som kanske kan vara till hjälp för dig. Live Keratosis Pilaris Kram!

 3. S skriver:

  Mörgon
  Rengöring babor hy öl
  Exfoliering instat pads scsc
  Toner: Milky scsc
  Serum: first scsc
  Dagkräm: light scsc
  Solskydd ultra Sun SPF 50

  Kväll
  Rengöring: hy öl plus base babor
  Milky
  First
  AZELAIC CLEARING
  Light eller
  Ibland total rapir eller mellow mask scsc

 4. Maria skriver:

  Dag:
  Rengöring: Mellow balm SCSC
  Essence: Milky SCSC
  Booster 1: C-vitamin 20% Obagi
  Booster 2: Peptider SCSC
  Serum: Omega+ PC
  Ögonkräm: Omega+ PC
  Dagkräm: Spf50 PC

  Natt:
  Makeup: Eye Aco 
  Precleanse: Mellow balm SCSC
  Rengöring: Soft cleanser SCSC
  Syra: 2% BHA PC 
  Essence: Milky SCSC
  Booster: Niacinamide 20% PC
  Serum: Retinol8 Verso
  Ögonkräm: Retinol8 Verso
  Nattkräm: Nourishing Verso