Hudvårdande Q/A

 • | Sara

För några veckor sen körde vi en frågestund på hudspecialistens instagram och ni kom med så himla bra hudvårdsfrågor. Många fick svar redan då eller i vår frågepodd och så kör vi en drös nedan. Lägg en mask, luta dig tillbaka och läs vidare..

Retinol bloggen

retinol

Retinol är en avancerad ingrediens som generellt har en något högre prislapp. Kika in 1% Retinol Booster vilket är en himla effektiv retinolprodukt den lägre retinol-prisklassen. Du kan själv lätt anpassa den styrka på boosten genom att mixa den med creme, serum eller applicera direkt på huden. Ju närmare huden, desto mer aktiv blir produkten.

Missa inte att de finns flera typer av A-vitamin, retinol är bara en typ. En annan variant som ger liknande effekt är Correcting Second Concentrate med Hydroxypinacolone Retinoate, en nyare form av vitaminet. Effektiv på allt från rynkor, pigmentering och akne, just likt retinol men i en lägre prisklass.

retinol sommar

Det går faktiskt bra att fortsätta med retinol till natten under både vår och sommar. Tänk på platser som Kalifornien där de typ är sol året om, de skulle ju aldrig kunna addera retinol om de inte gick att använda i ett varmare klimat. Problemet med oss i norden är att vi har svårt att avstå från solning och då blir det helt plötsligt en ekvation som inte går ihop. Önskar du fortsätta med din retinol och andra aktiva produkter året om, memorera denna lista:

 • Alltid SPF30 eller 50
 • Återapplicera ofta och rikligt. Med hjälp av en Bouncy Blender duttar jag lätta The One That’s A Serum över min makeup.
 • Vistas ej i direkt solljus längre stunder mellan 11-15, under dessa timmar är solen som allra starkast.
 • Ska du iväg på en solsemester så du vistas i direkt solljus ofta, lägg undan din retinol och även syraprodukt i minst 2 veckor innan avfärd för att inte stressa huden och orsaka solskador.

Känner du dig de minsta osäker, ställ din retinolprodukt på hyllan till i höst och boosta huden istället med ingredienser så som peptider, c-vitamin och niacinamid.

Sommar bild

Snart är semestern här men retinolet får stanna hemma…

Fräknar

Jätteintressant fråga, fräknar är en genetisk betingad företeelse med en annan typ av melanin. Efter en tid i solen kommer de ofta fram och dessa går inte att reducera likt andra typer av hyperpigmenteringar men fräknar är ju så fint. Jag får själv de efter några semesterdagar.😊

torrhet

Kika gärna in hyaluronsyra, en ingrediens som kan binda fukt upp till 1 000 gånger sin egen vikt, snacka om plumpeffekt! En nyfunnen favorit i denna kategorin är prisvärda  Bye Bye Lines Hyaluronic Acid Serum, ett riktigt bra serum.

Att helt reducera sina linjer med hudvård är dock ett orealistiskt mål. Tänk all mimik vi gör med pannan – alla gånger vi skrattar, blir arga och gråter  – huden talar om våra känslor. Så att få linjer i pannan är något vi alla får förr eller senare. Visste ni att efter 25år minskar kollagenproduktion med ungefär 1% varje år? Kollagen tillsammans med elastin är de som gör huden spänstig, fast och elastisk.

Min egen tanke här är att linjer (min mamma kallar de för livslinjer, så fint och sant) får vara där men jag vill addera bra hudvård så de inte blir till djupare rynkor. Solen är den största boven till att kollagenproduktion minskar i en ännu snabbare takt så solskydd är ett måste och boosta din hud med mycket fukt. 😊

Bye bye lines SaraPlitor

Det gäller att hitta ett solskydd som passar just din hud, gå inte i fällan att kika för mycket på vad din vän använder utan utgå från din hudtyp och tillstånd. När finnar och plitor uppstår från ett solskydd är de förmodligen så att ditt solskydd är för näringsrikt. Uppkommer plitor i kombination med att du vistas i solen kan de vara Acne Aestivalis (mallorca- acne) Har du en hud med hög talgproduktion och lätt blir blank, välj ett lättare solskydd, gärna ett med kemsikt filter som är framtaget för att absorberas snabbt. Du kan även hoppa över dagcreme och applicera endast serum och solskydd. De finns inga reglar, jo okej bara att använda solskydd men utöver de, pröva för att se vad som passar just din hud bäst.

Vill passa på hylla lätta och helt underbara Hyal Reyouth Moist Sun, ett varmt tips till er som önskar ett superduper lätt solsydd! Med en faktor på 50 påminner den om en essence och sjunker snabbt in i huden utan att lämna en rik eller vit finish.

Hyal moist sun bloggen

akne rygg

Välj en lätt produkt som gärna får vara parfymfri för att inte störa en hud med akne som ofta är mer känslig. Spana in passande Classic SPF 50 Body Spray Fragrance Free, en transparent, vatten- och svettresistent kroppsmist som skyddar huden mot UV-strålar samtidigt som den vårdar huden. För att jämna ut hudtonen efter akne på kroppen är bästa Vitamin C Supple Body Oil. En kroppsolja med stabilt C-vitamin som reparerar och stärker huden samt jobbar aktivt på att reducera ärr och en bonus är den fina lystern oljan ger. Tänker du på ojämnheter efter akne i ansiktet – kika in inlägget Skillnaden på röda- och mörka akneärr med produkttips.

eyepatches

Tänk att eyepatches är likt ditt serum och ska då alltid appliceras på rengjord hud, låt verka, avlägsna och avsluta med en passande ögoncreme.

Peter eye patch

💭 – undra vilken ögoncreme som blir bäst efter 🥰

Har du någon annan hudvårdande fråga, kommentarsfältet är ditt ♡

Sara sign

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 svar till “Hudvårdande Q/A”

 • (3) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Fanny skriver:

  Hej bästa Sara!
  Jag har en känslig och reaktiv hy, lite torr vid denna årstid men inte lika mycket som under vintern.
  Jag har en bra grund i min hudvård med rengöring, ansiktsvatten samt first och second concentrate för känslig hy från skincitys egna märke. Min fråga är vad kan jag komplettera min hudvård med nu under våren/sommaren för glow och en plumpande effekt?
  Har du tips på spf för en känslig hy?
  Tack på förhand.