Porfekt!

 • | Sara

Så himla roligt att ni gillar hudvårdsskolorna här på bloggen. Tidigare har vi ju kikat närmare på bland annat AHA-syra och A-vitamin. Idag tänkte jag att vi ska djupdyka i några av de vanligaste frågorna när det kommer till porer.

codage och sara

Läs vidare och se varför detta serum är SÅ bra!

 • Går det att få bort porerna helt?

Jag skulle vilja säga att porer är det bästa huden har, de är helt magiskt bra för oss! Porer finns från topp till tå och är hudens sätt att andas. Det är en utförsgång för talg och svett. Porerna hjälper även till att skydda oss från bakterier, smuts, hålla värme eller kyla ner, ja listan kan göras lång med allt vad porerna gör. Så nej, du vill och kan inte bli av med dina porer, de är din huds bästis!

 • Har en fethy fler porer?

Vi har i runda svängar 6 miljoner porer, helt sinnes eller hur! För en fet hy där talgproduktionen är högre vidgas lätt porerna och detta kan göra att porerna ser större och fler ut men de är alltså inte fallet, vi har samma ungefär samma antal porer, bara olika stora.

 • Varför är vissa pormaskar vita och andra svarta?

Det är lätt att tro att en svart pormask är smuts men det är en myt! En pormask uppstår när en por blir tilltäppt av talg och gamla hudceller. Det blir för trångt helt enkelt och en igenproppning bildas. Om man klämmer en pormask kommer talget ut och kan likna en liten mask, därav namnet pormask.

-En öppen pormask är svart, det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och har oxiderat med syret i luften.

-En vit pormask (komedon) har fastnat längre ner i huden och inte kommit i kontakt med syret i luften.

Jag får lätt både vita och svarta pormaskar i t-zonen, för städa bort dessa ser jag till att lägga en djuprengörande mask 1g/v likt Balancing Sulfur Mask från SKINCITY skincare. Denna mask absorberar överskottstalg och löser upp bindningarna mellan gamla hudceller som annars kan orsaka tilltäpptheter i porerna med hjälp av naturliga mineraler som svavel och kaolin. För den feta-/blandhuden går de fint att applicera masken i hela ansiktet och för oss andra är den perfekt till just i t-zonen.

Sara porinlägget

Storstädning på G!

 • Vad är det för skillnad på pormaskar och förstorade porer?

En pormask vet vi nu vad det är för något, men hur är det med förstorade porer? Jo det är när porerna har vidgats. Antingen av pormaskar, att man klämt huden eller ökad ålder. För ju äldre vi blir desto långsammare blir cellförnyelsen, produktionen av kollagen och elastin går ner vilket gör att hudens spänst minskar och porerna drar inte ihop sig på samma sätt som tidigare.

 • Vilken syra är bäst på porer, bha- eller aha-syra?

Både bha- och ahasyra är superbra för att tackla envisa porer!

BHA är en fettlöslig syra. Den är antibakteriell och tränger ner i porerna och löser upp talg, rengör och tar bort döda hudceller. BHA-syran lugnar också huden, eftersom den är anti-inflammatorisk. Ett utmärkt val för att reducera pormaskar, finnar och plitor.

AHA är en vattenlöslig syra. Aha-syror är toppen för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera bort gamla, förbrukade celler från vår hudyta. När man får bort den glåmiga, tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hudstruktur. Ett utmärkt val för att reducera förstorade porer.

Är det så att du har både pormaskar och förstorade porer? Då kan du med fördel addera båda syrorna till din hudvårdsrutin men vid olika tillfällen, förslagsvis bha-syra till morgonen och aha-syra till kvällen.

 • Vilka ingredienser ska jag kika efter för pormaskar?

Det finns många bra ingredienser som är effkeitva på pormaskar men några utav dem är bha-syra, kol, svavel och tea tree. Glöm inte att boosta huden med fukt likt hyaluronsyra. Är huden återfuktad tar den lättare upp andra ingredienser och pormaskarna åker rutschkana ut, heeejdå!

Serum N°2 – Anti-Shine & Imperfections från Codage är speciellt utvecklat för att reducera orenheter i huden och reglera talgproduktionen för att göra huden mer matt. Serumet hjälper till att minimera både pormaskar och förstorade porer. Antibakteriella, lugnande och stärkande ingredienser verkar för att balansera, dämpa rodnad och jämna ut hudtonen.

scsc plus codage

 • Vilka ingredienser ska jag kika efter för förstorade porer?

Likaså här, det finns några stjärningredienser för att reducera förstorade porer. Kika efter ingredienser likt aha-syra, niacinamid och a-vitamin (retinol, retinal, mm)

En av mina favvisar som fått en hedersplats i badrumsskåpet är grymma A-Superpacked X-strength Retinol Serum Instytutum. Herre vilken bra produkt! Superpackad med ett 8%-igt retinoidkomplex som ser till att huden följer önskan well-aging utan att irritera. Påskyndar cellförnyelsen och minskar både pigmenteringar, förstorade porer och rynkor samtidigt som den ger en jämnare hudton.

super retinol

Signatur Sara

Vill du lämna en kommentar?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 svar till “Porfekt!”

 • (12) Kommentarer
 • Visa alla kommentarer
 1. Arzu skriver:

  Hej, jag har stora porer i ansiktet särskilt omkring näsa och pannan.

 2. Ylva skriver:

  ” Är huden återfuktad tar den lättare upp andra ingredienser och pormaskarna åker rutschkana ut, heeejdå!”

  Haha bästa jag hört! Tack att du gör hudvård lätt att förstå

 3. Maria skriver:

  Älskar din hudvårdsskola! Super bra inlägg! 🙂

 4. IdaH skriver:

  Har som typ knottror under huden men går inte bort vad jag än gör och ansiktsbehandlingar jag gör. En hudterapeut sa att det var hyperkeratinisering.
  Vad kan jag göra?

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ida!

   Hyperkeratos (eller hyperkeratinisering) är en förtjockning av det yttre hudlagret och då är det toppen att jobba med en exfoliering, likt en bha-syra för att hjälp huden på traven med cellförnyelsen.

   Återkom gärna med din hudtyp, eventuell känslighet i huden och vilka produkter du använder idag så kikar jag på vilka produkter som skulle vara passande till dig 🙂

   Kram Sara

 5. Ida skriver:

  Hej! Kan du inte lägga in bilder på vilka typ av porer det finns, så man kan se vad man har? Och går det ens att bli av med dessa komedoner? Jag har testat allt och spenderat oändligt mycket pengar på olika hudkrämer etc men det går inte att bli av med och min hudtextur är inte alls slät.

  • Sara Von Schrenk skriver:

   Hej Ida!

   Kika gärna in Fridas inlägg Allt om Acne, överst finns en bild på hur tilltäppta porer kan se ut. 🙂

   Det går att minska och till och med bli av med komedoner, de som ofta ger fin effekt är bha-syra, tea tree osv. Kosten kan även spela in, något att tänka på. Återkom gärna med din hudtyp, eventuell känslighet i huden och vilka produkter du använder idag så kan jag kika om du kan ändra något för att jobba effektivt på envisa komedoner och hudtextur.

   Kram Sara

   • Ida skriver:

    Hej Sara, tack. Jag har ganska känslig hud och använder IS Clinical vilket fungerar super på min hud. Jag går även och gör ansiktsbehandlingar 1 gång i månaden för rengöring och eventuella ”extractions”. Men de verkar komma tillbaka. Vad för typ av kost kan påverka att dessa dyker upp igen? Jag äter inga animaliska produkter.

    • Sara Von Schrenk skriver:

     IS Clinical har verkligen superbra produkter, då har du säkert redan prövat Active Serum? Denna är min och mångas favorit för att minska finnar och plitor. Toppen att du regelbundet går på ansiktsbehandlingar, helt rätt 🙂

     Stress, preventivmedel, sömn, kost är alla faktorer som kan påverka huden. Hur mkt kosten spelar in för hudens välmående är olika men socker, mejeriprodukter mm är sånt som kan bidra till finnar och plitor. Läsa gärna även inlägget ”Kosten som boostar din hud” där vi tipsar om ingredienser som boostar din hud till max.

     //Sara